‘Büyük Abi’ye yakalama kararı

Güncelleme Tarihi:

‘Büyük Abi’ye yakalama kararı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2013 01:27

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen Hrant Dink davasının ilk duruşmasında, ‘Büyük Abi’ Erhan Tuncel için yakalama emri çıkarıldı. Tuncel’in avukatı, “Büyük bir örgüt var. Müvekkilim örgüt mağduru. Kaçması söz konusu değil. Bir sonraki duruşmaya gelecek” dedi.

Haberin Devamı

YARGITAY 9’uncu Ceza Dairesi’nin Hrant Dink davası kararını bozmasının ardından görülen ilk duruşmada, kamuoyunda ‘Büyük Abi’ olarak bilinen Erhan Tuncel hakkında yakalama emri çıkartıldı. Erhan Tuncel’in avukatı, “Daha büyük bir örgüt var. Müvekkilim de bu örgütün mağduru” dedi.
İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Yasin Hayal, “Medyadan ve ailemden öğrendiğim kadarıyla bir itirafçı çıkmış ve Erhan Tuncel ile beraber cinayeti işleyip Rusya’ya kaçacaklarını da itiraf etmiş. Elinde kasetler olduğunu da söylüyormuş. Her şey ortada ama buna rağmen Yargıtay adam öldürme suçundan verilen cezayı onuyor. Neye dayanarak onuyor. Suç örgütü kurmadım, yönetmedim” dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ VAR

Yargıtay’ın bozma kararına uyulmaYargıtay’ın bozma kararına uyulmasını istediklerini belirten Dink Ailesi avukatlarından Bahri Bayram Belen ise hafta Agos Gazetesi’nin merdivenlerinin bordo-maviye boyanmasını hatırlatarak “Bu basit bir Trabzonlu grubun oluşturduğu çete değil. Hâlâ merdiven boyayıp tehdit ediyorlarsa bu örgüt ortaya çıkarılmalı. Dink’i öldüren örgüt basit bir suç örgütü değildir. Bu örgüt, Trabzon’daki görünen mensupları ve Türkiye’nin başka yerlerinde ortaya çıkarılmayan yöneticileriyle bir terör örgütüdür” diye konuştu. Belen, mahkemenin yeninden yargılama yaparak, sanıkların terör örgütü oluşturduğuna dair bir hüküm kurabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

DURUŞMAYA GELECEK

Duruşma savcısı Zafer Koç, tahliye olan Erhan Tuncel hakkında Yargıtay’ın bozma kararının ardından suç vasfının aleyhe değişme ihtimali bulunduğuna dikkat çekerek, yakalama emri çıkarılmasını istedi. Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu ise müvekkilinin sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya gelemediğini belirterek, Kumburgaz Aile Sağlık Merkezi’nden alınan raporu mahkemeye sundu. Tuncel’in adresinin belli olduğunu ifade eden avukat Soruklu, “Kaçması söz konusu değildir. Bir sonraki celse gelecek. Örgüte ilişkin Yargıtay’ın bozma kararına uyulursa bu soruşturma çıkmaza girer. Örgüt varsa da mevcut sanıkların merkezinde bulunduğu bir örgüt söz konusu değildir. Daha geniş kapsamlı bir örgüt vardır. Bunların yönlendirmesi ile bir takım suçlar işlenmiştir. Müvekkilim de bu örgütün mağdurudur” dedi. Davanın sanıkları Ahmet İskender, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz ve Osman Hayal’in zorla getirilmesine karar veren mahkeme, Erhan Tuncel hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, Yargıtay’ın bozma kararına uyulup uyulmayacağına, diğer sanıkların görüşleri alındıktan sonra karar verileceğini belirterek duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

YARGITAY’IN BOZDUĞU KARARLAR

Mahkemenin ilk kararında Yasin Hayal, Hrant Dink’i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Orhan Pamuk’u tehdit etmekten de 3 ay hapis cezası alan Hayal’in cezaları onandı. Hayal, silahlı terör örgütü yöneticisi olmak suçundan beraat etti. Ancak karar Yargıtay tarafından bu yönden bozuldu. Hayal, hükümle birlikte tahliye olmuştu. Erhan Tuncel, Hrant Dink’in öldürülmesine yardım etmekten ve silahlı örgüt yöneticisi olmak suçlarından beraat etti. Yargıtay her 2 kararı da “Mahkûmiyet gerektirir” diyerek bozdu. Tuncel’in Trabzon’da 24 Ekim 2004’teki Mc Donald’s’ın bombalanması davasında genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak, mala zarar vermek ve 6 kasten yaralama suçundan aldığı ceza da 6 kasten öldürmeye teşebbüs olarak bozuldu. Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’e ise Hrant Dink’in öldürülmesine yardım etmek suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yargıtay bu kararları onadı. Ancak terör örgütü üyesi olmaktan beraatleri Yargıtay’ca bozuldu. Zeynel Abidin ve Tuncay Uzundalın’ın kasten öldürmeye yardım ve silahlı terör örgütü üyeliği suçlarından beraatleri Yargıtay tarafından ceza gerektirdiği belirtilerek bozuldu. Osman Hayal’in kasten öldürmeye yardımdan beraati de eksik soruşturma nedeniyle bozuldu. Salih Hacısalihoğlu’nun ruhsatsız silahtan aldığı hüküm Yargıtay tarafından ‘Beraati gerekir’ diyerek bozuldu. Cinayetin tetikçisi Ogün Samast ise olay sırasında yaşı küçük olduğu için Çocuk Mahkemesi’nde yargılandı ve bu davayla ilişiği yok.

Haberin Devamı

DAVA Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülürken, aralarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, BDP milletvekili Sebahat Tuncel, Bağımsız milletvekilleri Levent Tüzel ve Aysel Tuğluk, gazeteciler Oral Çalışlar, Nedim Şener ile sanatçı Nur Sürer’in de aralarında bulunduğu ‘Hrant Dink’in Arkadaşları’ adliye önünde basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya okudu. Kaya, “Müsamereyi bırakın asıl suçluları yargılayın” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!