Bush'tan yeni Ortadoğu barış girişimi

Güncelleme Tarihi:

Bushtan yeni Ortadoğu barış girişimi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2006 22:22

ABD Başkanı George W. Bush, Ortadoğu barış sürecini canladırmak için yeni bir diplomatik çaba başlatacaklarını bildirdi.

Başkan Bush, BM Genel Kurulu'nun 61. dönem toplantıları nedeniyle Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a, yeni bir diplomatik çaba başlatması ve Filistinlilere güvenlik hizmetlerinde reform yapmalarına yardımcı olmak, İsrailli ve Filistinli yöneticilere görüş ayrılıklarını çözme çabalarına destek vermek için bölgenin ılımlı yöneticileriyle yakınlaşması talimatı verdiğini söyledi.

Başkan Bush, ayrıca, soykırım olarak değerlendirdiği Darfur'daki olayların sona erdirilmesi için BM gücünün derhal konuşlanmasına Sudan hükümetinin karşı çıkması durumunda, BM'nin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
Andrew Natsios'u, Darfur özel temsilcisi atadığını belirten Bush, Sudan hükümetinin barış gücünün derhal konuşlanmasını onaylamaması halinde BM'nin harekete geçmesi gerektiğini söylerken, bu eylemin ne olacağını belirtmedi.

Konuşmasında İran'la ilişkilere de değinen George W. Bush, Tahran rejiminin, nükleer silah elde etmeye çalışarak, terörizme destek vererek ve özgürlükleri baskı altına alarak, İran halkının iyi bir geleceği önündeki "başlıca engel" olduğunu söyledi.

İran'ın nükleer silah üretmekten vazgeçmesi gerektiğini, ancak ABD'nin krize diplomatik bir çözüm aradığını söyleyen Bush, İran halkına saygısını ve hayranlığını ifade ederek, İran ve ABD'nin birgün iyi dost ve yakın ortak olabileceğini ifade etti.

Bush, "Zekanızı ve yeteneklerinizi ödüllendiren bir ekonomi ve büyük potansiyelinizi kullanma olanağı sağlayan bir topluma, kendi geleceğinize karar verme şansına sahip olmayı hak ediyorsunuz. Aranızdaki ve bu gelecekteki başlıca engel, özgürlüğünüzü yadsıyan ve ülkenin kaynaklarını terörizmi finanse etmek, aşırılığı beslemek ve nükleer silah elde etmek için kullanmaya karar veren yöneticileriniz" dedi.

ABD'DEN İRANLI GAZETECİLERE VİZE YOK

Öte yandan, ABD'nin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı izlemeye gelecek 15 İranlı gazeteciye vize vermemesi İran'da büyük tepki yarattı.

Ülkede basından sorumlu Kültür ve İslami Kılavuz Bakanlığı, Tahran'ın bu "yakışıksız ve anti-kültürel" davranışa yanıt verebileceğini bildirdi.

CHİRAC: "DİYALOĞA ÖNCELİK VERİLMELİ"

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, İran'la diyaloğa öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, bu ülkenin nükleer hırslarından vazgeçmesi için müzakerelere başlamak amacıyla görüşme yapmak gerektiğini söyledi.

Chirac, "İran'la krizde, yasadışı programların varlığının yerini güven almalı" dedi.

Chirac konuşmasında ayrıca, BM'yi, İsrail ile Filistinliler arasında güven koşullarının oluşturulması amacıyla Ortadoğu konusunda bir uluslararası konferans düzenlemeye çağırdı.

"Bölgedeki statüko artık dayanılmaz" diyen Chirac, "Bu Kurul'da, dünyayı güven koşullarının sağlanması için harekete geçmeyi çağırıyorum" dedi.

Fransız Cumhurbaşkanı ayrıca, Sudan'ın batısında iç savaşla koparılan Darfur'da bir insanlık suçu işlendiğini belirterek, Hartum'u gecikmeksizin BM gücünü kabul etmeye çağırdı.

Konuşmasında, varsıl ülkeleri yoksul ülkelere yardım için bencilliklerinden vazgeçmeye ve örneğin uçak biletlerine bu amaçla vergi konmasını tekrar gündeme getiren Chirac, aralık sonunda 10 yıllık görev süresi dolacak BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da evrensel değerleri savunan bir kişi olduğunu söyledi ve saygılarını sundu.

GÖSTERİLER

Her BM Genel Kurul toplantı döneminde olduğu gibi bu yıl da, BM Genel Merkezi önü ve New York protestocuların gösterilerine sahne oluyor.

Barış ve Adalet için Birliktelik adlı bir grubun organizasyonuyla Irak savaşını protesto eden binlerce kişi Manhattan'ın Batı Yakası'ndan yürüyüşe geçerek, Doğu Yakası'ndaki BM binası yakınlarına gelerek gösteri yaptı.

Yürüyüş sırasında "Bush rejiminin gitmesi gerektiği" ve "Başkan Bush'un yalan söylediği ve insanların öldüğü" yolunda sloganlar atan göstericiler, BM binası yakınlarındaki polis barikatı önünde savaş karşıtı konuşmalar yaptılar.
Ayrıca İran'daki rejim karşıtı birkaç yüz kişilik bir grup da BM binası önünde gösteri yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!