Bush protokolü

Güncelleme Tarihi:

Bush protokolü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2004 01:56

Başkan Bush’un Ankara gezisi Başbakan Erdoğan’a jestlerle geçecek. Bush, görüşmelere Sezer yerine Erdoğan’la başlayacak. Üstelik Sezer’den daha fazla zaman ayıracak. Ayrıca protokolde daha üstte yer almasına karşın Erdoğan’ı kaldığı otelde kabul etmek yerine, kendisi Başbakanlık Resmi Konutu’na gidecek.

ABD Başkanı George W. Bush’un, bugünkü Ankara gezisi Başbakan Tayyip Erdoğan’a sürpriz protokol jestlerine sahne olacak. Başkan Bush, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den daha fazla zaman ayıracak; hem de Ankara’daki temaslarına Erdoğan görüşmesiyle başlayacak. Bush, ayrıca protokolde daha üstte yer almasına karşın Erdoğan’ı kaldığı otelde kabul etmek yerine kendisi Başbakanlık Resmi Konutu’na giderek görüşmeyi orada gerçekleştirecek. Başkan Bush’un bu jestleri, Başbakanlık çevrelerinde telefon görüşmelerinde sık sık Erdoğan’a atfen dile getirdiği, ‘Beyaz Saray’da bir dostunuz olduğunu unutmayın’ sözlerinin somut bir kanıtı olarak kabul ediliyor. Başkan Bush, diplomatik teamülde resmi muhatabı olan Cumharbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile sadece yarım saat başbaşa görüşürken, Erdoğan’la ikili görüşmesine ise tam bir saat ayırdı.

ÖNCE ERDOĞAN İLE BAŞLAYACAK

Bugünkü Ankara programının ilk durağını Başbakanlık konutu olarak belirleyen Başkan Bush, resmi programının başlayacağı Anıtkabir ziyaretinden önce geleceği Başbakanlık Konutu’nda Erdoğan ile bir saat görüşecek. Bu görüşmeye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katılacak. Bush, Erdoğan ile görüşmesinden sonra Anıtkabir’i ziyaret edip, ardından da Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Sezer tarafından askeri törenle karşılanacak. Bush, Sezer ile yarım saatlik başbaşa görüşmesinin ardından da heyetlerarası görüşmenin yapılacağı Köşk’teki yaklaşık bir saatlik çalışma yemeğine katılacak. Köşk’teki resmi karşılamada Erdoğan’ın yanı sıra, TBMM Başkanı Bülent Arınç da yer alacak. Köşk’teki görüşmelerde hükümet adına Gül yer alacak. Bush, Köşk’teki temasların ardından ABD Büyükelçiliği’ne geçerek bir süre buradaki personel ile birlikte olup, ardından İstanbul’a geçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!