Bursa'yı ‘göç’erten akın

Güncelleme Tarihi:

Bursayı ‘göç’erten akın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emekli kenti Bursa, aşırı göç, tekstil ve ağaç sanayindeki gelişmeler ile uluslararası firmaların tercihi nedeniyle işçi kenti oldu. Bulgaristan ve Güneydoğu'dan çığ gibi gelen göç akını, kenti önemli sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Kent nüfusuna heryıl 90 bin kişi ekleniyor.

Bir zamanlar ‘‘emekliler kenti’’ olarak adlandırılan Bursa'nın çehresi göç, tekstil, otomotiv ve ağaç sanayiindeki gelişmeler ile uluslararası firmaların kenti tercih etmesiyle değişti. Sanayileşmenin artmasıyla kentte yerleşim alanı, Ankara, İzmir ve İstanbul yönüne doğru genişlerken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile başta Bulgaristan olmak üzere çeşitli Balkan ülkelerinden gelenlerle kent profilinde önemli değişiklikler oldu. Bursa Bölge Çalışma Müdürlüğü verilerine göre, kuruma, 828'i kamu, 70 bin 155'i özel sektöre ait toplam 70 bin 983 işletme kayıtlı bulunuyor. Bu işletmelerde kamu kesiminde 75 bin 840, özel sektörde 206 bin 216 ve 405'i çocuk toplam 282 bin 461 işçi çalışıyor. Çalışan işçi sayısı, il nüfusunun 5'de 1'ine ulaşıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Kuşdil, her geçen gün artan göçün ciddi sorunlar yarattığını, her yıl 90 bin kişinin Bursa nüfusuna eklendiğini bildirdi. Bursa'ya olan göçü ‘‘çığ’’a benzeten Kuşdil, ‘‘Bu çığdan kurtulmaya çabalıyoruz ama çığ üzerimize geliyor, yerel yönetimler olarak hiçbir şey yapamıyoruz’’ dedi.

YETERLİ ARAZİ YOK

Kentin konut ve yerleşim sorununu çözmek amacıyla, 2020 yılı ihtiyaçlarını karşılayacak yerleşim planı ile arazi konut rezervasyonu hazırlıkları yaptıklarını bildiren Kuşdil, büyük kentlerdeki göç sorunun, merkezi yönetimin alacağı tedbirlerle çözülebileceğini vurguladı. Ucuz arsa üretmek istediklerini, ancak yeteri kadar arazi bulunmadığını, hazine arazilerinin ise yeterli olmadığını anlatan Kuşdil, ucuz arsa üretilebilmesi için devletin yerel yönetimlere sübvansiyon sağlaması gerektiğini savundu. 2020'li yıllar ve sonrası için Bursa'nın Ankara, İstanbul ve İzmir yönlerinde 750 bin nüfusu barındıracak uydukent projeleri bulunduğunu belirten Kuşdil, 410 bin nüfusu barındıracak Nilüfer ilçesi Demirci, Yunuseli ve Hamitler toplu konut bölgelerinin planlandığını, bu bölgelerin de kente uzak olduğu gerekçesiyle ilgi görmediğini kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!