Bursa'da meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2023 00:03

Bursa'nın Karacabey ilçesinde binlerce kişi yılın en etkileyici perseid meteor yağmurunu izlemek için toplandı. Vatandaşların sabahın erken saatlerinde alana çadır ve karavanları ile gelmesi ve bu görsel şöleni beklemesi dikkatlerden kaçmadı. Kayseri'de de gökyüzü tutkunları, meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmurunu Erciyes Dağı'nın 2 bin 650 metre yüksekliğinde izledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin çoğu yerinden çıplak gözle seyredilebilen perseid meteor yağmuru başladı.

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, Karacabey Belediyesi ev sahipliğinde binlerce kişi perseid meteor yağmuru için bir araya geldi. Vatandaşlar sabah saatlerinde alana çadır ve karavanları ile gelerek bu görsel şöleni beklemeye başladı. Ayrıca, gökyüzünün daha iyi izlenmesi için de UEDAŞ ekipleri şehrin bazı noktalarında karartma yaptı. Gökyüzünde meteor beklenirken, vatandaşlar Starlink uydularına da tanıklık etti.

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, etkinliğin dördüncü yılı olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin birçok yerinde bu doğa olayı gözlemlense de Karacabey'e gerçekten ilgi çok büyük. Biz bile buraya gelirken zorlandık. Gerçekten bir izdiham var. Bizler bu tür etkinlikleri artarak devam ettirmek istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

14 yıldır gökyüzü bilimi ile ilgilenen amatör astrolog Gizem Çoban, “Bugün burada persied meteor yağmuru için toplandık. İnsanlar çok heyecanlı ve coşkulu bir kalabalık var. Bu kadar kalabalık beklemiyordum. Karacabey'e ben de ilk kez geldim. Meteorlar aslında bir kuyruklu yıldızın eteğinden dökülen taşlar olarak anlatıyoruz. Yıldızlar aslında kaymıyor. Her yıl aynı tarihlerde olan meteor yağmurunu izleyeceğiz. 28 Temmuz'dan başlıyor, ağustos ayının sonuna kadar devam ediyor. Sadece 12-13 Ağustos tarihlerinde en çok görüldüğü dönemlerdir. O yüzden bu akşam güzel bir etkinlik planlandı. Bu gün ay yüzde 14 doluluğunda. Güzel bir akşam geçireceklerini inanıyorum. Bulutlar oldukça azaldı. Rüzgar var ama bu bizim gökyüzünü seyretmenize engel değil. O yüzden ay çok dolu olsaydı, ya da dolunay olsaydı kesinlikle gözlem yapamazdık. Gözlem için elverişli bir akşam yaşıyoruz” diye konuştu.

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi

Haberin Devamı

Doğa fotoğrafçı Alper Tüydeş de, Karacabey'de bu etkinliğin dördüncüsünün düzenlendiğini dile getirerek, “Bu dört yıldır devam eden etkinlik her yıl katlanarak devam ediyor.

Türkiye'nin dört bir yanından gözlemciler buraya geliyor. Çok değerli konuklarla, Karacabey Belediyesi ev sahipliğinde, UEDAŞ'ın da burada karanlık bir ortam yaptık. Bu karanlık ortamda en son rakam 6 bin üzerindeydi. 6 binden fazla gökyüzü meraklısı burada bir aradayız. Burada ilginç konuklar ve konularla gelenleri bilgilendireceğiz. Bir süre de sonrada ışıklar tamamen sönecek ve gökyüzü izlenecek. Atmosfere giden meteorları hep beraber gözlemleyeceğiz” diye konuştu. Meteor beklerken Starlink uydularının da sürpriz olduğunu ifade eden Tüydeş, binlerce insanın bu ana tanıklık ettiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Vatandaşlar da burada olmaktan mutlu olduklarını ve bu güzel doğa olayına tanıklık etmek için olduklarını söyledi.

 

ERCİYES'TE 2 BİN 650 METRE YÜKSEKLİKTE METEOR YAĞMURU

Kayseri Bilim Merkezi ile Erciyes A.Ş. tarafından Erciyes Kayak Merkezi Hacılar Kapıda düzenlenen etkinlikte, gökyüzü tutkunları bir araya geldi. Işık kirliliğinden uzakta gökyüzünü gözlemleyen katılımcılar, teleferiklerle Erciyes'in 2 bin 650 metre yüksekliğine çıktı. Vatandaşlar yanlarında getirdikleri minderlere yatarak, Perseid meteor yağmurunu izledi. Kayseri Bilim Merkezi'ndeki yetkililer, alana kurdukları ekranda vatandaşlara samanyolu, gezegen ve yıldızlar hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi

Konuyla ilgili açıklama yapan Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcuman, "Muhteşem bir yaz akşamındayız. Gördüğünüz gibi montlarla duruyoruz. Çünkü Erciyes Hacılar Kapıda 2 bin 650 metre rakımdayız. Bugün burada binlerce Kayserili ve şehir dışından gelenler Perseid meteor yağmurunu izlemeye geldiler. Perseid meteor yağmurunu da artık geleneksel hale getirdik. Erciyes A.Ş.'miz ve bilim merkezimizle beraber burada her sene organizasyon yapıyoruz ve insanları davet ediyoruz. Her sene olduğu gibi bugün yine binlerce insan geldi sağ olsunlar. Hala gelmeye çalışıyorlar. Aşağıda araç kuyrukları oluştu. Her sene temmuz ayında Perseid yağmuru başlıyor ve 9-14 Ağustos arasında pik yapıyor. Bugün ayın 12'si ve pik yaptığı günlerden biri. Gökyüzü bugün çok güzel ve açık. Saatte 60 ila 100 adet meteor görebileceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi


'DANİELA MATA DA BUGÜN BİZİMLE BERABER'

Etkinlikte birçok faaliyetin gerçekleştiğini aktaran Elcuman, "Burada bilim merkezinden uzmanlarımız var. Onlar yalnız perseid yağmurunu anlatmıyorlar aynı zamanda astronomi ile ilgili bilgiler veriyorlar. Gençler çok heyecanlı ve çok meraklılar. Yalnızca Perseid yağmurunu değil takım yıldızlarını hatta gökyüzünden bazen geçen uluslararası uzay istasyonu ve çeşitli uyduları da gösteriyorlar. Çeşitli yarışmalar yapıyoruz. Onlara ödüller veriyoruz. Dünyanın en popüler astronomi dergilerinden biri olan Astronomy Magazine yazarı Daniela Mata da bugün bizimle beraber. Geçen seneki faaliyetlerimizi görmüş. Amerika'da da bir arkadaşımız görüntüleri gösterince heyecanlanmışlar. Bunu kendi sayfalarına taşımak istemişler. Bugün burada o da gözlemde beraberiz. Sağ olsun oda ortamı çok beğendi. İnşallah burayı, Amerika'ya gittiği zaman o dergide yazacak" ifadelerini kullandı. 

ESKİŞEHİRLİ VATANDAŞLAR PERSEİD METEOR YAĞMURUNUN TADINI ÇIKARDI

Türkiye'nin çoğu yerinden çıplak gözle seyredilebilen perseid meteor yağmuru başladı. Gökyüzünü aydınlatan meteor yağmurunu izlemek isteyen vatandaşlar Musaözü Tabiat Parkı'nda yoğunluk oluşturdu. Kamp kurarak ateş başında gecenin tadını çıkartan vatandaşlar ormanlık alanın girişinde uzun araç kuyruklarına neden olurken, müzik açarak ve birbirleriyle sohbet ederek keyifli zaman geçirdiler. Saat 21.00'dan gün doğumuna kadar net olarak gözükmesi beklenen görsel şölenin yılda sadece bir defa gerçekleştiği bilinirken, uzmanlar şehir ışıklarından uzak karanlık bölgeleri tercih edenlerin saatte yaklaşık 100 meteoru gözlemleme fırsatı yakalayabileceğini belirtiyor.

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi



"BİR YILDIZ NASIL KAYIYORSA METEORLAR DA ÖYLE KAYIYOR"

Perseid meteor yağmurunu izlemek için Musaözü Tabiat Parkı'nda kamp kuran vatandaşlardan birisi olan Engin Atalan, arkadaşlarıyla beraber keyifli zaman geçirdiklerini söyledi. Meteor kayışı için beklediklerini ifade eden Atalan, "İnternet üzerinden gördük. Arkadaşlarla buraya seyir için geldik. Gece saat 03.00 ve 04.00 aralarında daha fazla meteor kayışı olmasını bekliyoruz. Bu sene böyle bir etkinlik düzenledik. Şu ana kadar 10 tane meteor kayışı gördük. Bir yıldız nasıl kayıyorsa meteorlar da öyle kayıyor, arkasından iz çıkararak gidiyor. Burada kamp kurduk. Yaklaşık 25-30 kişi geldik" dedi.

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi


"KAMPIMIZ METEOR YAĞMURLARIYLA DAHA DA GÜZEL OLDU"

Sibel Oğuz ise, "Bu meteor yağmurunda biz de kamp yapalım dedik. Engin arkadaşımız da sağ olsun bizi kırmadı, böyle bir etkinlik organize etti. Güzel bir akşam, çok keyifli oldu. Arkadaşlarımızla geldik. Kampımız meteor yağmurlarıyla daha da güzel oldu. Gökyüzü çok güzel gözüküyor, bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum. Kilimlerimizi serdik, arkadaşlarımla birlikte yatarak meteor kayışını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

ZONGULDAK'TA METEOR YAĞMURU BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

14 Temmuz - 1 Eylül tarihleri arasında Perseid (Perse) gök taşı yağmurunun en yoğun olduğu, 12-13 Ağustos tarihlerinde gökyüzünde adeta görsel şölen yaşandı. Zonguldak'ta saatler 23.00'ü gösterdiğinde gökyüzünde saatte 60 ile 100 adet meteor izleri; ışık kirliliğinin az olduğu yüksek rakımlı bölgelerde çok net bir şekilde görüldü.

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi

Bursada meteor yağmuru için binlerce kişi bir araya geldi

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!