Bürokratlara ev ve araba da almışlar

Güncelleme Tarihi:

Bürokratlara ev ve araba da almışlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gümrük vurguncularının, kendilerine trilyonlar kazandıran üst düzey bir bürokratın eşine ev, üç bürokrata da üç otomobil aldıkları belirlendi. Operasyon çerçevesinde 4 kişi daha gözaltına alındı.

PARAŞÜT operasyonu kapsamında gözaltına alınan Doğal Altınbaş Holding yetkililerinin, yüz trilyonlarca liralık dolandırıcılığa göz yuman üst düzey bürokratlara ev ve otomobil hediye ettiği anlaşıldı.

1 EV 3 OTOMOBİL HEDİYE Altınbaş Holding yöneticilerinin yüzlerce trilyon kazandıran üst düzey bir bürokratın eşine 25 milyar liraya ev, iki gümrük müdürüne iki otomobil bir başka üst düzey bürokrata ise lüks bir otomobil aldıkları tesbit edildi. Eldeki belgelerin ve bilgisayar kayıtlarının incelemelerinin sürdüğünü belirten yetkililer, ‘‘Eldeki dokümanlar arasında, holdingin bürokrasi ile ilgili rüşvet itirafları da yeralıyor. Ancak bu isimleri gizli tutuyoruz. bu bilgiler, yargı süreci içinde değerlendirilecek’’ dedi.

4 KİŞİ DAHA GÖZALTINDA DGM Savcısı Talat Şalk'ın talimatıyla 4 kişi daha gözaltına alındı. Paraşüt operasyonunda gözaltına alınan sanık sayısı 23'e yükseldi. Dün gözaltına alınan 4 kişinin Altınbaş Holding'in muz yolsuzluğuna adı karışan Men-Ar muz şirketinin 3 yöneticisi olduğu bildirildi. Holdingin bu şirket adıyla başka ülkelere ithal etmek üzere ihraç ettiği muzları, iç piyasaya sürdüğü, böylelikle gümrük vergisi ödemediği, üzerine teşvik aldığı ayrıca bu muzu iç piyasada bir kaç misli fiyatla sattığı belirlendi.

1 MİLYON BELGE Soruşturma kapsamında elde edilen 1 milyona yakın evrak ve belge, Kaçakçılık Daire Başkanlığı ekiplerinin yanı sıra Maliye Bakanlığı'ndan 2, Gümrük Müsteşarlığı'ndan da 9 müfettiş tarafından inceleniyor. Eldeki evrakın şu ana kadar yüzde 20'sinin değerlendirildiğini söyleyen üst düzey bir yetkili, ‘‘Sanıklardan 10-12'sini Cuma (bugün), geri kalanını da Cumartesi günü DGM'ye sevkedeceğiz. Ancak belgelerin incelemesi 2-3 ay sürebilir’’ dedi.

Altınbaş Holding'in evrakında yapılan incelemede, Malatya Şeker Fabrikası'ndan yurtdışına ihraç etmek üzere 290 bin liraya aldığı tonlarca şekeri ihraç etmeyip, iç piyasaya 500 bin liradan sattığı belirlendi. Holdinge bağlı şirketlerin bu yolla hem ihracatı teşvik kredisi aldığı, hem de fabrikadan aldığı fiyattan iki katına yakın fazla bir fiyatla iç piyasaya şeker satarak haksız kazanç elde ettiği saptandı.

TANTAN: SONUNA KADAR GİDİN Üst düzey yetkili, ‘‘İçişleri Bakanı Tantan, her konuda bize destek veriyor. ‘Olayda kim varsa, görevi ve makamı ne olursa olsun sonuna kadar üstüne gidin' talimatını verdi’’ diye konuştu.

VALİYE YARGITAY BAKSIN DGM Savcısı Talat Şalk, soruşturma kapsamında Kilis Valisi Güner Özmen’i dinlemeyi şimdilik düşünmediğini söyledi. Şalk, ‘‘Onunla ilgili konuya Yargıtay baksın. Ama ben de icap ederse dinlerim. Ama şimdilik gerek yok’’ dedi.

BAŞKA ŞİRKETLER DE VAR Savcı Şalk, soruşturmada adı geçen 4 şirket dışında başka şirketlerin de tespit edildiğini söyledi. Şalk, ‘‘Altınbaş Holding'in, Gaziantep'te yayın yapan Yaprak TV ile ilgisini göremedik’’ diye konuştu. Şalk, ‘‘Yasin Altınbaş saygınlığını nasıl kazandı?’’ sorusuna, ‘‘Onun saygınlığını nasıl kazandığını bilemeyiz. Onun gibi kimbilir ne saygınlar vardır’’ yanıtını verdi.

‘İLGİM YOK’ Ulaştırma Bakanlığı eski Müsteşarı Hamit Cemiloğlu, ‘‘Hayatım boyunca adı geçen holdinge yardım konusunda hiçbir ilgim ve bilgim olmamıştır. Bu olaylarla yakından ve uzaktan hiç bir ilgim yoktur’’ dedi.

Soruşturma kapsamında önceki gün Habur Gümrük Müdürü Mehmet Ünlü ile birlikte gözaltına alınan Mehmet Zeki Arcas adlı kişinin ise Nusaybin Gümrük Müdürü değil, gümrüklerde iş takibi yapan kişi olduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!