Bürokrasiyi sıfıra indirecek: Dijital dönüşüm

Güncelleme Tarihi:

Bürokrasiyi sıfıra indirecek: Dijital dönüşüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2018 20:32

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek ve doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlı dört ofis kurulacak. Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çalışmalarını yürüten Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, yeni sistemin hedefinin bürokrasiyi sıfıra indirmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI hükümet sisteminde Cumhurbaşkanı’na bağlı olacak dört ofisten biri olan Dijital Dönüşüm Ofisi’ndeki çalışmalarla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, 20 ay önce bürokrasiyi azaltmak amacıyla e-devlet projesi üzerinde tekrar çalışmaya başladıklarını söyledi. Oktay, evrak yükünü azaltacak ve devletin hızlanmasını sağlayacak Dijital Dönüşüm Ofisi’ni şöyle anlattı:

ŞİKÂYETLERİ ÇÖZECEK

“Şu anda sistemin yüzde 86’sı tamamlandı. Hedefimiz yıl sonuna kadar yüzde 100’ünün tamamlanması. Bu sistem şikâyetleri çözecek. Proje üzerinde çalışmaya başladığımızda gördük ki bürokrasi diye şikâyet ettiğimiz konu bireylerle alakalı değil, yapının kendisi. Yapıyı öncelikle şeffaf, takip edilebilir hale getirmezseniz, bürokrasinin önüne geçme şansınız yok. ‘Öyle bir sistem olsun ki Cumhurbaşkanı Hükümet Sitemi’nde de bürokrasi olmasın’ diyerek yola çıktık.

42 BİN BELGE

Haberin Devamı

E-devlet ile ilgili çalışırken, devlet nedir, hangi hizmeti üretiyoruz, vatandaş için ne yapıyoruz, sorularını araştırdık. Vatandaştan 12 bin hizmet için 42 bin belge istediğimiz ortaya çıktı. Kamu, iş dünyasına 7 bin hizmet veriyor. Kamunun kendisine verdiği 27 bin hizmet bulunuyor. Biz gerçekten 12 bin hizmet vermek zorunda mıyız? İlk olarak bu sayıyı 8 bine daha sonra 6 bine, sonra da 4 bine indirdik. Şu an yerel yönetimlerle birlikte toplamda 2 bin 500 civarı bir rakamı bulacağız. Böyle bir sistemde bürokrasi oluşuyor. Kağıt israfının yanı sıra ‘belge kayboldu, evrak bulunamıyor’ bu gibi sorunların da önüne geçildi. Artık 7/24 bilgisayarınızdan aradığınız belge anında önünüze geliyor. Vatandaşlar başvurularını yaparken uzun kuyruklar oluşmuyor.

DİJİTAL DEVLETE GEÇİŞ

Yeni bir hedef koyduk ‘e-devlet’ten, ‘dijtal devlet’e geçişi başlattık. Yeni sistem ile birlikte yapay zeka sistemin içerisine girecek. Dijital dönüşüm ofisleri ile bürokrasi azalacak. Yeni istem karar alma mekanizmasını ve esnekliği hızlandıracak. Vatandaştan sıfır belge isteyeceğiz, fotoğrafı da dahil.”

BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARLIĞI YENİ SİSTEMDE YOK

Haberin Devamı

Daha önce THY’de üst düzey görevlerde bulunan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) görevini yürüten Oktay, 65. Hükümet döneminde çıkarılan 80 kanun, 212 kanun tasarısı,2 846 Bakanlar Kurulu kararı, 2 bin 902 yönetmelik gibi binlerce mevzuata katkı sundu.

Bürokrasiyi sıfıra indirecek: Dijital dönüşüm

‘HATA YAPMA LÜKSÜMÜZ YOK’

CUMHURBAŞKANLIĞI hükümet sistemiyle Başbakanlık Müsteşarlığı da tarihe karışıyor. Başbakan Yıldırım’ın göreve gelmesiyle Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirilen Fuat Oktay da son Başbakanlık Müsteşarı olacak. Başbakanlık Müsteşarlığı’nı ‘mutfak’ diye nitelendiren ve “Görevimiz Sayın Başbakan’a destek vermek, devletin çarklarının düzenli çalışmasını sağlamak” diyen Oktay, hata yapma lükslerinin olmadığını söyledi. Oktay, Başbakan Yıldırım’ın görevde yoğun geçen iki yılı, “Başımıza gelen, pişmiş tavuğun başına gelmedi” tabiriyle anlattığını anımsattı. FETÖ’nün hain darbe girişiminin bu tabiri çok iyi özetlediğini vurgulayan Oktay, “Göreve başladığımın 3. haftasıydı. Hainlerin bulunduğu yanı başımızdaki muhafız alayından kuş bile köşke girmeyecek dedik ve vur emri verdik. 3 gün gözümü kırpmadım. Çankaya Köşkü’nden 8 günün ardından ayrılabildim. Bu mücadeleyi milletimizle birlikte verdik” dedi. (AA)

BAKMADAN GEÇME!