Burdur'da 5 milyon yıllık fil fosili Yeni

Güncelleme Tarihi:

Burdurda 5 milyon yıllık fil fosili Yeni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2006 11:53

Burdur yakınlarında yapılan kazılarda 5 milyon yıl öncesine ait fil fosili bulundu. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, “Artık rahatlıkla Burdur'da fillerin yaşadığını söyleyebiliriz” dedi. Çıkan fosillerin, İnsuyu Mağarası'nda oluşturulacak bir doğa tarihi müzesinde sergilenmesi isteniyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman'ın başkanlığında Sosyal Bilgiler Bölümü öğrencilerinden oluşan 7 kişilik ekiple 28 Haziran'da başlanan kazı çalışmaları sona erdi.

Burdur'un Kemer İlçesi'ne bağlı Elmacık Köyü yakınlarındaki Gökmen Tepe mevkiinde yapılan, kazı çalışmalarında, dünyanın farklı bölgelerinde ve iklimlerinde yaşayabilen çok sayıda hayvan türüne ait iskelet ortaya çıkarıldı. Bunların içerisinde en çok ilgi çekeni 5 milyon yıl öncesine ait mastodon (fillerin atası) fosili oldu.

Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, mastodonun kaburga ve omurlarını büyük ölçüde çıkardıklarını, ancak baş ve bacak bölümlerine henüz ulaşamadıklarını söyledi. “Artık rahatlıkla Burdur'da fillerin yaşadığını söyleyebiliriz” diyen Yrd. Doç. Dr. Kahraman, Burdur Havzası'nın oluşumunun 10- 11 milyon yıl öncesine dayandığını anlattı.

Yaklaşık 10 milyon yıl önce dünyada çok ciddi bir iklim değişikliği yaşandığını söyleyen Kahraman, bu nedenle savan ikliminde yaşayabilen fil, antilop, gergedan gibi hayvanların da bölgede üreme şansı bulduğunu söyledi. Kahraman, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Berna Alpagut danışmanlığında yürüttükleri kazı çalışmalarında ilk olarak yüzey araştırması yaptıklarını ve mastodonun yanısıra bazı yırtıcı hayvanlar, kuş türleri, gergedan, su aygırı, zürafa, antilop ve ayı türlerine de rastladıklarını kaydetti. Elde ettikleri buguları Burdur Müzesi'ne teslim edeceklerini anlatan Kahraman, daha önceki çalışmalarda bulunan çok sayıda fosilin ise kaybolduğunu söyledi.

İNSUYU MAĞARASI'NA MÜZE

Yrd. Doç. Dr. Kahraman, mastodon iskeleti başta olmak üzere ortaya çıkarılan fosillerin tamamını Burdur'daki İnsuyu Mağarası'nda sergilemek istediklerini, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını belirterek, “Bakanlığa teklifimizi götüreceğiz.

Bir doğa tarihi müzesi oluşturulmasını istiyoruz. Bu müze Burdur'un turizmine büyük katkı sağlayacaktır. Avrupa'da ve özellikle ABD'de bunun ciddi örnekleri var. Yeni kazılarda çok daha ilginç fosiller ve mineral türleri bulacağımızı düşünüyorum. Bu müzenin içini ilginç fosillerle doldurmak hiç de zor değil” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!