Burada ne işimiz vardı

Güncelleme Tarihi:

Burada ne  işimiz vardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2005 01:56

Avustralya Başbakanı Howard, Prens Charles’ın bulunduğu ortamda, ‘Kötü bir ittifak örneğiydi, en azından İngiltere cephesinde durum böyleydi’ diyerek İngiltere’yi eleştirdi.

Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanları, kendilerini Çanakkale’de ölüme sürükleyen İngiltere’ye 90 yıl sonra savaşın geçtiği topraklarda sitem etti. Başbakanlar, Prens Charles’in da katıldığı Şafak Ayini’nde yaptıkları konuşmalarda, ittifaklarını ‘kötü ve istilacı’ olarak niteledi.

ANZAK çıkarmasının 90. yıldönümü nedeniyle Anzak Koyu’nda düzenlenen Şafak Ayini’nde konuşan Avustralya Başbakanı John Howard ile Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, törene katılan İngiliz Kraliyet Ailesi’nin temsilcisi Galler Prensi Charles’a adeta ‘Biz 90 yıl önce neden buradaydık?’ sorusunu ima eden kelimeleri diplomatik bir dille yansıttılar.

KÖTÜ İTTİFAK

İki başbakanın konuşmaları, gerek Avustralya ve gerekse Yeni Zelanda medyası tarafından İngiltere’ye Prens Charles aracılığı ile bir gönderme olarak kabul edildi. Avustralya Başbakanı Howard, Prens Charles’ın bulunduğu ortamda, ‘Kötü bir ittifak örneğiydi, en azından İngiltere cephesinde durum böyleydi’ diyerek İngiltere’yi eleştirdi.

ŞOKE EDİYOR

Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ise aradan 90 yıl geçmiş olmasına rağmen burada yaşananların halen herkesi şoke etmeye devam ettiğine işaret ederek, savaşlarda (İtilaf devletleri olarak) 130 binden fazla hayat kaybedildiğini ve yüz binlerce insanın da yaralandığını hatırlattı. Clark, ‘mağlup edilenler istilaya gelmişti’ hatırlatmasında bulundu.

ANZAK SİTEMİ

Törene katılan Anzaklar da birkaç yıldır Avustralya ve Yeni Zelanda’da, Gelibolu seferinin tartışmaya açıldığını, sömürge unvanıyla çok uzaklardan getirilip, Türkleri de hafife alan bir tavırla düşman önüne plansızca atılıp kaderlerine terk edildiklerini, üstelik ortaya koydukları özverinin de küçümsendiğini söylediler.

ATA’YA ÖVGÜ

Her iki başbakan da, savaştaki düşmanları Türklere ve Komutanları Mustafa Kemal Atatürke övgüler yağdırdı. Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, Şafak Ayini’ne üçüncü kez katıldığını belirterek, her defasında Atatürk’e olan hayranlığının arttığını söyledi.

DİĞER TÖRENLER

Şafak Ayini’nin ardından Avustralyalılar’ın Lone Pine Anıtı’nda, 57’nci Alay Şehitliği ve Conkbayırı’ndaki Yeni Zelanda Anıtı’nda 3 ayrı tören daha yapıldı.

Marşımızı söylediler

ANZAK Koyu’ndaki Şafak Ayini öncesinde Avustralyalı askeri koro, marşlar çaldı. Avustralyalı kadın asker de solo şarkılar söyledi. 4 kişilik keman grubu, Aborijinler’in yaban hayvanlarını uzaklaştırmak için kullandığı müzik aleti ‘Didgeridoo’ eşliğinde ‘Çanakkale Türküsü’nü ve ‘Üsküdar’a Giderken’ şarkısını seslendirdi. Avustralyalı askerlerin korosu İstiklál Marşı’nı çalarken, sivil orkestra şefi de İstiklál Marşı’nı söyledi.

GALLER Prensi Charles, Şafak Ayini’nden sonra 57. Alay Şehitliği’nde düzenlenen törene katılarak Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, Avustralya Başbakanı John Howard ile birlikte anıta çelenk koydu. Gelibolu’daki İngiliz Şehitliği’ni de ziyaret eden Charles, daha sonra Kraliyet Ailesi’ne ait helikopterle İstanbul’a gitti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!