Bunların her tarafı dökülüyor

Güncelleme Tarihi:

Bunların her tarafı dökülüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail’in arızalanan insansız hava araçlarını tamir edip Türkiye’ye yollamadığını belirterek, “Her tarafı dökülüyor bunların. Uluslararası ticari ahlak vardır. Bunlar ahlaki midir?” dedi. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na da “İsrail’in avukatlığını bıraksın” yanıtı verdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan şunları söyledi:

Haberin Devamı

Kararlılığımız bilinsin
(C Planı) “Bu tür şeyleri açıkladığımız zaman stratejinin anlamı ortadan kalkar. Stratejiler vardır, taktikler vardır. Aynı şekilde süreçte de bu tür bir uzun vadeli planın ara planları vardır. Bunların hepsini uygulama süreci içerisinde ortaya koyacağız. Bu konuda kararlıyız.
İsrail’in avukatı
Anamuhalefet partisinin halini görüyorsunuz. Birisi çıkıyor bir başka türlü konuşuyor, genel başkanları çıkıyor bir başka türlü konuşuyor. Böyle siyaset olmaz. Yani önce ana muhalefet partisinin genel başkanı, İsrail’in avukatlığını bıraksın, kendi partisinin sözcüsü olsun. Kendi partisinin programını açıklasın, dış politika anlayışını söylesin. İsrail’in avukatlığına soyunan bir anamuhalefet bu ülkede siyaset yapamaz. Benim milletim de onlara hiçbir zaman prim vermez.
Askeri gemilerimiz görünecek
(Seyrüsefer serbestisi) Biliyorsunuz Akdeniz’de uluslararası sular var. Bu sularda bugüne kadar hep bunlar cirit atıyordu ve Türk gemilerini özellikle münhasır ekonomik alanlar olmak suretiyle buralarda çok daha sık göreceğiz. Sivil gemiler zaten oradan geçiyorlar, oluyorlar, ama bundan sonra askeri gemilerimiz gerek Aksaz’dan gerek İskenderun, Mersin’den de bu denizlerde bu sularda görünecekler, bulunacaklar. Olayın getirisi götürüsü ne olur ne olmaz bunların hepsinin hesabı yapılmıştır, ama bu sularda tarihte biz vardık bugün de varız yarın da olacağız.
Çok tepkileri olacak
(İsrailli diplomatların ayrılması ve ticari ilişkiler) Bugün toplantı yaptık ama o konuyu görüşmedik bugün gitmiş olmaları lazım veya gidiyorlardır. Daha çok tepkileri olacaktır. Benim özellikle söylediğim savunma sanayine yönelik, bu konuda atılan adımlar bakın savunma sanayi noktasında da şu ana kadar aramızdaki anlaşmalara sadakatleri yoktur yani bu noktada her tarafı dökülüyor bunların. Mesela insansız hava araçları alınmıştır. İnsansız hava araçlarının bakımı ile alakalı geri gönderilmiştir. Aramızdaki bu sıkıntılar sebebiyle bu araçları hâlâ bakımını yapıp geri göndermemişlerdir. Bunlar ahlaki midir?
Gururumuzun bedeli yok
Sizin birisiyle aranızda sıkıntılar, kırgınlıklar olabilir. Bütün bunlar olabilir ama uluslararası anlaşmalarda bir uluslararası ticari ahlak vardır. Bu ahlakın kurallarına uyarsınız. Şunu da söyleyeyim bunun bedeli 15 milyon dolar olurmuş, 150 milyon dolar olurmuş; Türkiye olarak biz buna da değer vermeyiz yeri geldiği zaman. Bizim için önemli olan kendi onurumuzu gururumuzu kimseye çiğnetmemektir. Bunun bedeli yoktur.
Gelip geçici şeyler
(Havaalanındaki kötü muamele) Onlar gelip geçici şeylerdir ama biz onları İsrail’in karakterini yapısını ortaya koyması bakımından önemlidir. Herhalde bu yanlışlarından da kısa sürede dönerler diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Tahrir gençleriyle buluşacak

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, 12-15 Eylül tarihleri arasında Mısır, Tunus ve Libya’ya ziyaretlerinin programı da belli oldu. Erdoğan’ın Tahrir Devrimi’nin genç liderleriyle bir araya gelmesi ve Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’nda da bir konuşma yapması planlanıyor. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan Mısır’da, Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ve Başbakan İsam Şeref ile görüşecek. Erdoğan ve Şeref, Türkiye ve Mısır arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi tesisine ilişkin Ortak Siyasi Bildirge’nin ve bu çerçevede ekonomi, ticaret, eğitim, kültür, spor, basın, kamu yönetimi ile karşılıklı yatırımların teşviki alanlarında anlaşmalar imzalayacak. Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile görüşmesi ve Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’nda bir konuşma yapacak. Erdoğan, Kahire’de Mısır’ın önde gelen siyasi parti liderleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Tahrir Devrimi’nin genç liderleri ve Mısır’da yatırımı bulunan Türk müteşebbisleri ile de bir araya gelecek. Erdoğan’ın Tunus’ta Cumhurbaşkanı Vekili Fuad El Mebazza, Başbakan El Baci Kaid El Sebsi ile görüşmesi, Libya’ya da da Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüşmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!