Bunlara dokunmayın

Güncelleme Tarihi:

Bunlara dokunmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2009 10:42

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nce (ÇOMÜ), kıyılarda sıkça görülmeye başlayan kahverengi denizanalarıyla ilgili bilimsel çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

İŞTE ZEHİRLİ DENİZANALARI

ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mustafa Alparslan, beraberindeki ekiple birlikte, “Chrysaora Hysoscella” cinsi denizanalarının yoğun olarak görüldüğü Kepez beldesi sahilinde inceleme çalışmaları yaptı.

Alparslan, bir süre önce Çanakkale Kordonboyunda bulunan balıkçı barınağı önünde görülen kahverengi renkteki bu denizanalarına, daha sonra Gelibolu ve Tekirdağ sahilleri ile Kepez beldesi kıyı şeridinde de rastlanıldığını söyledi.

Alparslan, bu tür denizanalarının sıkça görülmeye başlanması üzerine, Su Ürünleri Fakültesi olarak inceleme çalışması başlattıklarını bildirdi.
“Chrysaora Hysoscella” cinsi olan pusula denizanalarının, Çanakkale'ye bağlı Kepez beldesi sahilinde yaklaşık 1,5 kilometrelik kıyı kesiminde 200 adetin üzerinde bir nüfusla bulunduklarına dikkat çeken Alparslan, burada yaptıkları bilimsel incelemede, deniz suyundaki tüm psiko kimyasal parametrelerini ölçerek, bölgedeki dağılımları analiz edeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Çok yakın zamanda bu çalışmayı projelendirerek, daha kapsamlı araştırmalar yapacaklarını ifade eden Alparslan, “Buradan aldığımız bilgileri halkımızla, vatandaşlarımızla paylaşacağız. Çünkü bizler, bilim adamları olarak doğru bilgiyi en kısa sürede halkla paylaşmak durumundayız” dedi.

“KORKUYA GEREK YOK”

Prof.Dr. Mustafa Alparslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu konuda hiç bir zaman deniz turizmimizde herhangi bir korkuya gerek yok. Bizler normal olarak denize girebilir, yüzme faaliyetlerimize devam edebiliriz, sadece bu deniz analarına dokunmamamız gerekiyor. Temas etmekten kaçınmamız gerekiyor. Temas etmemiz halinde ise temiz deniz suyu ile bölgesel temizlik yaparak bu sıkıntıdan kurtulabilir, ayrıca en kısa sürede ilk yardım ünitesine başvurarak gerekli tedbirleri alabiliriz.

Özellikle kıyı bölgesinde, bu denizanalarının ölülerinin de görülmesi halinde, bu deniz analarının makro planktonik canlılar oldukları düşünülerek yine temastan kaçınılması çağrısında bulunuyoruz. Plajlarda, kumsallarda bu canlıların yetkili birimler tarafından temizlenerek kaldırılması gerekiyor. Ayrıca plajlara halkı bilinçlendirecek levhaların konulması da uygun olacaktır”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!