Bulgur kanseri önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Bulgur kanseri önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2001 00:00

Posa miktarı yüksek olan bulgurun, mide ve bağırsak kanserini önleyici yönü bulunduÄŸu belirtildi. Gaziantep Ãœniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü AraÅŸtırma Görevlisi Mustafa Bayram, yaptığı açıklamada, besinlerin bir bölümünün bağırsaklarda emilerek metobolizmaya girdiklerini belirterek, ''Bağırsaklarda bu besinlerin iyi emilmesi için taşıyıcı diyebileceÄŸimiz selülozik yani, fiber yapının olması gerekir'' dedi. Çok yüksek besinsel deÄŸerlere sahip bir gıda yenilse bile, fiber yapı olmazsa besinlerin pek çoÄŸunun emilmeden vücudu terk edeceÄŸini kaydeden Bayram, ''Bulgurun içerdiÄŸi posa, yani kepekli kısım bu nedene çok önemli. Posanın kan deÄŸerini ve yaÄŸlarını düşürücü etkisi yanında, mide ve bağırsak kanserini önleyici yönü de bulunur'' diye konuÅŸtu.  Bayram, 100 gram bulgurda 1,3 gram posa bulunduÄŸunu, köy tipi bulgurun ise bu yönü ile daha güçlü olduÄŸunu söyledi.      BESÄ°N KAYBI ENGELLENÄ°YOR    Özellikle DoÄŸu ve GüneydoÄŸu mutfağının tanınması ile bulgurun Âyemek kültüründeki öneminin anlaşıldığını vurgulayan Bayram, şöyle devam etti:  "Bulgur kebaplar, köfteler, içli köfte, pilav, kısır ve soÄŸuk mezeler olmak üzere, 25'in üzerinde yemeÄŸin ana unsuru haline geldi. Bulgur, M.Ö. 2000'li yıllarda keÅŸfedilen olaÄŸanüstü iÅŸlenme özelliÄŸine sahip besindir.  Ãœretimi sırasında temizlenen, piÅŸirilen, kurutulan ve kırılarak sınıflandırılan bulgurun, iÅŸlenmesi ve özellikle piÅŸirilmesi sırasında, piÅŸme suyuna çözülen vitamin ve diÄŸer besin maddeleri yeniden buÄŸday tanesinin içine emilerek, besin kaybı engellenmiÅŸ olur. Proteinler ısının etkisi ile basit formlara dönerek vücutta çok çabuk metobilize olmaktadır. NiÅŸasta ise jelleÅŸerek yapıyı korumakta ve karmaşık karbonhidratlar basitleÅŸmektedir. Yani, kabaca bir ön sindirimden geçerek, pek çok iÅŸlem vücut için önceden gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olur.''      RAF ÖMRÃœ UZUN    Bu iÅŸlemlerden geçen bulgurun raf ömrünün, tüm hububat ürünlerinden daha fazla olduÄŸuna dikkati çeken Bayram, sözlerini şöyle tamamladı:  ''Böcek ve ve haÅŸerata karşı da dayanıklı olan bulgur, bir anlamdapastorize oluyor. Mikrobiyal ve enzimatik reaksiyonlar durdurulduÄŸundan, saÄŸlıklı olarak uzun süre saklanabilir.   Pirinç herhangi bir ön iÅŸlemden geçmediÄŸi için, enzimatik ve mikrobiyal reaksiyonlar devam eder. Makarnada da pastorizasyon iÅŸlemi yoktur. Bunların raf ömürleri bulgurdan çok kısadır ve bozulmaları daha kolaydır.  Ekonomik olarak da fiyatı ucuz olan bulgurdur. Kilo bazında ekmek ve makarnadan daha ucuz olan bulgurun bizde köylü yemeÄŸi olarak bilinmesi, bu saÄŸlıklı besin maddesini daha çok kesimin tüketmesini engellemektedir.''  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!