Bulgaristan'da erken genel seçim 12 Mayıs'ta

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda erken genel seçim 12 Mayısta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2013 13:22

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, erken genel seçimin 12 Mayıs'ta düzenleneceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Boyko Borisov hükümetinin istifası üzerine Bulgaristan'da siyasi kriz sürerken, Cumhurbaşkanı Plevneliev, mecliste yaptığı konuşmada, parlamentoda üçüncü en büyük gruba sahip, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisine yarın hükümeti kurma görevi vereceğini bildirdi.

Plevneliev, HÖH'ün de beklendiği gibi görevi iade etmesi durumunda erken seçime gidileceğini ve bu tarihin 12 Mayıs olacağını açıkladı.

Plevneliev, daha önce Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) ve ardından ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi'ne (BSP) hükümeti kurma görevini vermiş, her iki parti bu hakkından vazgeçmişti.

Plevneliev, seçimden önce anayasanın kendisine verdiği yetkiyle parlamentoyu feshederek, uzmanlardan oluşan geçici bir hükümet kuracağını bildirdi.

Haberin Devamı

Halkın gösterileriyle ilgili Plevneliev, "Hepimiz aynı gemideyiz, krizden hep birlikte çıkacağız" dedi.

Plevneliev, şunları kaydetti:

"Aslında sorunlarımızı kendimiz yarattık, onları kendimiz çözeceğiz. Akıllı ve onurlu davranarak bu krizden başarı ile çıkarsak, toplum içindeki birlik ve beraberlik daha da sağlam olacak."

Plevneliev, ülkede en yoksul kesimi temsil eden emeklilerin maaşlarına 1 Nisan'da zam yapılacağını da bildirdi.

Parlamentoya konuk olarak gelen, yeni seçilen Bulgaristan Ortodoks Kilisesi'nin ruhani lideri Patrik Nefofit ve eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov da Plevneliev'in konuşmasını izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!