Bulgaristan’da Tuna’ya ’dostluk barajı’nı konuşacak

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan’da Tuna’ya ’dostluk barajı’nı konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2008 00:00

Türkiye ile Bulgaristan sınırında bulunan Tunca Nehrine kurulacak olan "Dostluk Barajı", Başbakan Tayyip Erdoğan’ın mart ayı sonuda Bulgaristan’a yapacağı ziyarette son şeklini alacak.

Trakya Bölgesi’nde meydana getirdiği seller nedeniyle büyük zarar veren Tunca Nehri’ne kurulacak "Dostluk Barajı"nın yapımıyla iki ülke arasındaki 48 yıllık bir rüya gerçekleşecek. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun, DSİ Genel Müdürü iken 3 Temmuz 2006 yılında Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakan Yardımcısı Valentin İvanov ile bir protokol imzalamıştı. 2007 yılında Sofya’da yapılan Türkiye-Bulgaristan 17. Dönem Karma Ekonomik Komisyon toplantısı sonucunda imzalanan protokol ile "Taraflar Tunca Baraj ve HES ortak projesinin inşası için devam eden çalışmaları sürdürme konusunda mutabık kalmışlardır" denildi.

ERDOĞAN’DAN MEKTUP: Yıllardır her sel felaketinin ardından yeniden gündeme gelen baraj çalışmasına son şeklinin Erdoğan’ın, 26 -27 Mart 2008 tarihinde Bulgaristan’a yapacağı ziyarette verilmesi bekleniyor. Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı’na bundan 2 ay önce gönderdiği bir mektup ile Dostluk Barajı’nın daha gecikilmeden yapılmasını istemişti.

İKİ ÜLKE TOPRAKLARINA: Tunca Nehri üzerindeki baraj, hem Türkiye hem de Bulgaristan sınırları içerisinde yer alacak. "Dostluk Barajı" ile elektrik üretimi ve sulamanın yanı sıra Trakya ovaları ile bölgeyi, Edirne başta olmak üzere pek çok yerleşim biriminde yaşanan sel felaketlerinin önlenmesi planlanıyor. Yaklaşık 3 yıl içerisinde tamamlanması öngörülen baraj, Trakya ovalarında yaklaşık 15 bin hektar alanda sulama yapılmasını sağlayacak, sel felaketlerini de yüzde 12 oranında azaltacak. Hidroelektrik kısmı Bulgaristan, su kısmı ise Türkiye tarafında inşa edilecek baraj, 79.5 metrelik su yüksekliğine sahip olacak. Dostluk Barajı’nın toplam kurulu gücü 11.68 MW olacak. Baraj yıllık 50 milyon GWh/yıl elektrik üretimi gerçekleştirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!