Bulgar ve Rumen Parlamenterler A.P.'de iş başı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Bulgar ve Rumen Parlamenterler A.P.de iş başı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2007 20:11

Avrupa Birliğinin yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya'nın parlamenterleri, bu akşam düzenlenen törenle Avrupa Parlamentosunda (AP) iş başı yaptı.

Romanya'dan 35, Bulgaristan'dan 18 üyenin katılımıyla, AP'deki sandalye sayısı 732'den 785'e çıktı.

AP Başkanı Josep Borell, düzenlenen törende yeni üyeler için önce ”Hoşgeldin” konuşması yaptı. Borell, daha sonra 2,5 yıllık görev süresini tamamlaması dolayısıyla Avrupalı parlamenterlere veda etti.

AŞIRI SAĞ SİYASİ GRUP KURDU

Yeni gelen üyelerle birlikte, AP'de en fazla sandalyeye sahip Hristiyan Demokrat Grubunun üye sayısı 13 artarak 277'ye çıkarken, Sosyalist Grubun üye sayısı 200'den 218'e yükseldi. Liberal Grubun sandalye sayısı da 90'dan 106'ya çıktı.

Romanya ve Bulgaristan'dan bazı parlamenterlerin katılımıyla, AP içinde Fransız Jean-Marie Le Pen ve İtalyan Alessandra Mussolini'nin de aralarında bulunduğu aşırı sağcı parlamenterler, 20 kişilik barajı tamamlayarak, siyasi grup kurma hakkına sahip oldu.

Yeni grup içinde Romanya'dan 5, Bulgaristan'dan bir parlamenter bulunuyor. Siyasi grup kurma imkanı bulan aşırı sağcı parlamenterler, genel kurul ve komisyonda, AP'nin çeşitli imkanlarından daha fazla yararlanma olanağına sahip olacaklar.

AP'nin yarın yapılacak genel kurul toplantısında, parlamentonun yeni başkanı seçilecek. Alman Hristiyan Demokrat Hans Gert Poettering'in siyasi gruplar arasında uzlaşma sağlandığından bu göreve seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
AB'nin yeni dönem başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, Çarşamba günü genel kurulda yapacağı konuşmada, ülkesinin 6 aylık dönem başkanlığı süresince öncelik vereceği konular hakkında bilgi verecek ve soruları yanıtlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!