Bükreş Zirvesi'nde Türkiye'yi Gül temsil edecek

Güncelleme Tarihi:

Bükreş Zirvesinde Türkiyeyi Gül temsil edecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2008 11:47

NATO’nun tarihinin en büyük zirvesi yarın Bükreş’te başlıyor. Devlet ve hükümet başkanları zirvesinde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki bir heyet temsil edecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zirvede bulunmayacak. Oysa 2006 yılındaki Riga Zirvesi’ne Başbakan Erdoğan katılmıştı.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te 2-4 Nisan günlerinde düzenlenecek olan NATO Zirvesi’nde Türkiye’den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki bir heyet katılacak. Heyette Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yer alacak.

RİGA ZİRVESİNE ERDOĞAN KATILMIŞTI

NATO'nun 2006 yılında düzenlendiği Riga Zirvesi’nde ise, Türkiye’yi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer değil, Başbakan Erdoğan temsil etmişti.

Riga Zirvesi’nin düzenlediği günlerde Sezer, Papa 16. Benedict’i ağırlamıştı. Başbakan Erdoğan’ın da, Riga Zirvesi’ne katılacağı gerekçesiyle ilk başta Papa ile görüşmeyeceği bildirilmiş, bu karar da gerek Türkiye içinde, gerekse yurt dışında büyük yankı yapmıştı. Ancak Erdoğan, Riga’ya uçmadan önce Papa’yı havaalanında karşılamış ve VIP salonunda bir görüşme gerçekleşmişti.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise, 2004 yılında İstanbul’da gerçekleşen NATO Zirvesine evsahipliğini yapmıştı. Sezer, 2002 yılındaki Prag Zirvesi’ne de katılmıştı.

İKİLİ TEMASLAR, 5. MADDE KONFERANSI

NATO Zirvesi sırasında gerek Cumhurbaşkanı Gül, gerekse Dışişleri Bakanı Ali Babacan, diğer ülkelerin muhatapları ile ikili temaslar yapacak.

Bu arada, Babacan, zirvenin marjında düzenlenecek olan Bükreş Konferansı’nda “NATO’nun müşterek savunma ilkesine ilişkin 5. maddenin günümüzde geçerliliği” konulu bir konuşma yapacak.

1949 tarihli NATO Antlaşmasının 5. maddesi, tarafların “Biri veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği” belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!