Bugün git yarın gelecek!

Güncelleme Tarihi:

Bugün git yarın gelecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Beş gün süren susuzluk İstanbullular'ı çileden çıkardı. Tam sular geldi derken İSKİ tarafından yeni bir arıza meydana geldiği açıklandı. Günlerdir İSKİ'nin 185 numaralı telefonu ve Beyaz Masa telefonları kilitlenmiş durumda. Suların 12 Eylül sabahı, 10:00'dan itibaren verilmeye başladığı açıklandı. Bu yazı yazılırken hala su alamayan semtler vardı.

İstanbul'un Avrupa yakasında birçok semt çarşamba gününden beri su işkencesi çekti.

Olay, salı günü İSKİ'nin bir açıklamasıyla başladı. Su ve Kanalizasyon İdaresi, geçen salı yaptığı açıklamada, Kağıthane tasfiye tesislerindeki bakım, onarım ve bağlantı çalışmaları nedeniyle Avrupa yakasındaki birçok semte 48 saat süreyle su verilemeyeceğini duyurdu. 8-10 Eylül tarihleri arasında, çarşamba saat 08.00'den cuma sabahı saat 08.00'e kadar sürecek olan su kesintisi için herkes önlem aldı.

Yapılan çalışma verilen saatten önce bitirilince, İSKİ perşembe akşamı bazı semtlere su vermeye başladı. Suların aktığını gören vatandaşlar kovalardaki suları boşalttılar. Ancak ertesi sabah kalktıklarında musluklardan su değil, hava sesi geliyordu.

Herkes telefonlara sarıldı. İSKİ'nin 185 numaralı telefonu ve Büyükşehir Belediyesi'nin şikayet mercii olan Beyaz Masa telefonları kilitlendi. Yetkililer akşama kadar suların yeniden verileceğini açıkladılar.

İkinci açıklama

Akşama kadar beklendi, ancak birkaç semt dışında su yine verilmedi. Derken 11 Eylül Cumartesi öğleyin İSKİ tarafından ikinci bir açıklama yapıldı. Açıklamada Kağıthane çelik boru ana isale hattında sabah 05:00'de bir arıza meydana geldiği belirtiliyordu. Arızaya müdahale edilmişti ve 30 saat içinde sular yeniden akacaktı.

Bu arada bazı semtlerde su akmayalı 3 gün olmuştu. Bazı semtlerde ise bir görünüp, bir kayboluyordu.

Dün yoğun şikayet telefonları üzerine, İSKİ'yi arayıp son durumu öğrenmek istedik. Acil 185 hattı hala kilitliydi. Haftasonu olduğundan yetkililere ulaşmak mümkün olmadı. Cep telefonları da kapalıydı. Beyaz Masa ise iki gün önceki açıklamanın aynısını yaptı: ‘‘Akşama kadar sular verilecek.’’

Tek bir yetkili yok!

Bir yetkili bulmak ümidiyle İSKİ'nin Aksaray'daki merkezine gittik. Kapıda suları akmayan vatandaşlar bilgi almaya çalışıyorlardı. Onlara da suların akşama geleceği söylendi. Dört gündür suların akmadığı İstanbul'da tek bir İSKİ yetkilisi bulamadık. İçeride sadece 185 acil hattına cevap veren görevliler vardı. Güvenlikten ileri geçemediğimiz için kapıdan içeriyi aradık. Ancak 24 saat çalışan görevliler telefonu açmadı. Güvenlik görevlisi ise kulaktan dolma açıklamalar ile bizi savuşturmaya çalıştı.

Bunun üzerine çalışmaların devam ettiği Kağıthane Cendere Yolu'na gittik. Oraya vardığımızda arızalı boru değiştirilmişti. Görevliler yeniden bir arıza yaşanmaması için kontrol amacıyla başında bekliyordu. Borulara yama yapıldığı ve bu yüzden patladığı iddiasını yalanladılar. Aynı hat üzerinde farklı yerlerde iki arıza meydana gelmişti.

Boruları değiştirdik

Yaptıkları açıklama şöyleydi:

Kağıthane’deki ana isale hattında başlatılan onarım çalışmaları önceden açıklandığı gibi cuma sabahı tamamlanarak, saat 08.00’den itibaren yeniden su verilmeye başlanmıştı. Ancak, suyun aniden verilmesi üzerine oluşan aşırı basınç, Kağıthane Cendere bölgesindeki 1600 milimetrelik isale hattında yeni bir arızaya yol açmıştı.

Kağıthane'deki çalışmada bulunan görevliler, arızalı boruların yamanmadığını, yenilendiğini söyledi. Pazar sabahı 10:00'dan itibaren su verilmeye başlandığını, akşam saatlerine kadar suyun her yere ulaşacağını açıkladılar.

Pazar günü saat 15:30'da bu yazı yazıldığı sırada İstanbul'un bazı semtleri hala su alamıyordu.

Arıza yüzünden su verilmeyen yerler

Levent, Etiler, Gültepe, Çağlayan, Mecidiyeköy, Şişli, Kurtuluş, Taksim, Harbiye, Osmanbey, Teşvikiye, Okmeydanı, Hasdal, Alibeyköy'in üstü, Kağıthane'nin bir bölümü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!