Buğday tüketiminde rekor bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Buğday tüketiminde rekor bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 10:27

Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC) Ocak tarihli son raporuna göre dünya buğday tüketimi tahmininin, son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IGC'nin son raporunda, özellikle Kazakistan, Kanada ve Pakistan'daki yüksek üretim artışları nedeniyle 2005/06 dünya buğday üretim tahminini önceki rapora göre 4 milyon ton artırarak 615 milyon ton olarak açıklandığını söyledi.

Dünya buğday tüketiminin ise AB ve Kanada'daki yüksek yemlik kullanıma bağlı olarak 618 milyon ton olarak tahmin edildiğini vurgulayan Boyacıoğlu, “Bu tahmin son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. 2002- 2003'te 600 milyon ton, 2003-2004 döneminde 593 milyon ton olan dünya buğday tüketimi geçen yıl 613 milyon ton olarak gerçekleşmişti” dedi.

Dünya buğday ticaretinin ise Çin'in ithalatının azalması nedeniyle 1 milyon ton düşürülerek 108 milyon ton düzeyinde tahmin edildiğini belirten Boyacıoğlu, şunları kaydetti:  “Raporda, beş başlıca ihracatçı ülkenin (Arjantin, Avustralya, Kanada, AB, ABD) yükleme tahminleri, değişmeden 81 milyon ton olarak açıklanıyor. Konsey, beş başlıca ihracatçı ülkedeki dönem sonu stoklarını, rekolte tahminlerinin revize edilmesi nedeniyle önceki değerinden 2 milyon ton yükselterek, 49 milyon ton olarak öngörüyor. Dünya buğday stokları tahmini ise 2 milyon ton artırılarak 133 milyon ton düzeyinde açıklanıyor.”

Boyacıoğlu, raporda, Güney Yarımküre'de hasadın hemen hemen tamamlandığı, yağışların Arjantin ve Brezilya'da ürün kalitesini etkilediği ve Avustralya'da ise verimi artırdığının belirtildiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!