Bu sergileri kaçırmayın

Güncelleme Tarihi:

Bu sergileri kaçırmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Artolia ‘99

KÜSAV danışmanlığında Elit Fuarcılık tarafından ilk kez düzenlenecek olan ‘‘Artolia '99 Geleneksel Sanatlar ve Yerli Ürünler'' sergisi bugün Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde açılıyor. 30 Kasım'a kadar sürecek sergiye toplam 62 kuruluş katılıyor.

Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve ÇESAV Başkanı Dr. İmren Aykut'un destek ve katkılarıyla gerçekleştirilen sergi, yeni bir bin yılın eşiğinde Türk el sanatları ve yerli ürünlerin toplu halde sunulması amacıyla düzenleniyor. Sergide, Anadolu'nun birçok yöresinde yaşama savaşı veren tezgáh ve atölyelerden çıkan eserlerin yanı sıra çini, hat, elmas işçiliği, tombak, gümüş, tezhip edirnekari ve minyatür gibi geleneksel sanatlardan esinlenmiş günümüz sanatçılarının eserlerini görebilirsiniz.

Serginin özel konuğu ise Marmara Depremi'nde büyük hasar gören Yalova. Bir sera kenti olan Yalova bu sergide, çeşitli seralardan getirilen ağaçlar ve bitkiler ile Halk Eğitim ürünü el sanatlarıyla temsil edilecek. Ayrıca serginin kapı giriş ücretlerinden elde edilecek gelir de depremde yıkılan Yalova Meslek Yüksek Okulu'nun yapımı için oluşturulan fona aktarılacak.

‘‘Artolia '99 Geleneksel Sanatlar ve Yerli Ürünler'' sergisinde geleneksel sanatlarımızın en güzel örneklerinin yanı sıra Ev Tekstili (yöresel kumaş ve dokuma örnekleri, Buldan bezi, Elpek bezinden üretilen masa örtüleri, peçeteler, yastıklar, yatak örtüleri, nevresim takımları, havlular ve çeşitli işleme örnekleri); Sofra Üstü (porselen ve seramik yemek takımları, cam işçiliğinin el yapımı ve fabrika üretimi örnekleri, bakır, cam, hasır, ferforje özel tasarımlar); Dekoratif Aksesuarlar (seramik, cam, tahta işçiliği örnekleri, çeşitli malzemelerden üretilen şamdanlar, dekoratif mumlar, heykeller) ve Geleneksel Türk Mutfağı Çeşitlemeleri gibi bölümlerde sergilenecek ürünler de bulunuyor.

30 Kasım'a kadar devam edecek olan sergi her gün 10.30-19.30 saatleri arasında gezilebilir. Ulus Müzik'in bir dizi mini konser, söyleşi ve imza günleriyle desteklediği sergi kapsamında defileler, konferans ve film gösterimlerimleri de düzenlenecek.

Etkinlik programı

24 Kasım Çarşamba 11.00 Açılış Töreni

25 Kasım Perşembe 15.00 Konferans: ‘‘Geleneksel Türk Mutfağı'' (İftar Sofrası), Vedat Başaran (Türk Mutfağı Araştırmacısı)

26 Kasım Cuma 16.00 Konferans: ‘‘Dünya Kültüründe Anadolu'', Dr. Perran Üstündağ (Sanat Tarihçisi)

27 Kasım Cumartesi 15.00 KÜSAV Osmanlı ve Avrupa Sanat Eserleri Müzayedesi

28 Kasım Pazar 15.00 Otantik Osmanlı ve Anadolu Kıyafetleri Defilesi, (Hazırlayan: Pinella, Giysiler: Saadet Kaçar Koleksiyonu)

29 Kasım Pazartesi 16.00 Konferans ‘‘Kütahya Çinileri'', Sıtkı Olçar

Osmanlı - Avrupa Sanat Eserleri Müzayedesi

‘‘Artolia '99 Geleneksel Sanatlar ve Yerli Ürünler'' sergisi kapsamında 27 Kasım Cumartesi saat 15.00'te Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan Osmanlı-Avrupa Sanat Eserleri Müzayedesi'nde 296 parça eser satışa sunulacak. Bugünden itibaren 27 Kasım'a kadar aynı mekánda ziyarete sunulacak eserler arasında Cemal Paşa'nın Avusturyalı bir ressam tarafından 1918'te yapılmış yağlıboya tablosu, Abdülmecid (1839-1861) dönemine tarihlendirilen şehzade atlarına mahsus nakışlı at eyeri, erken dönem Sevres porselenleri, Galip Usta çekimi tesbihler, Selçuk (12-13. yy.) seramik grubu, Kadiri tarikatı Piri Abdülkadir Geylani'ye ait Hicri 1280 tarihli Yatağan Kılıç ve Şehzade Burhaneddin Efendi imzalı bir tablo da bulunuyor.

Dolmabahçe Kültür Merkezi, Beşiktaş.

Elit Fuarcılık Tel: (0212) 227 34 85/86

KÜSAV tel: (0212) 260 77 00

Yüzyılın unutulmayanları

20. yüzyıla damgasını vuran ünlü isimler Bilgi Atölye 111'de bugünden itibaren 4 Ocak 2000'e kadar sürecek siyah-beyaz bir fotoğraf sergisiyle anılıyor. Serginin adı:‘‘Unutulmayanlar: 20. Yüzyılın Portreleri''.

‘‘Yaşadığımız bu müthiş yüzyılı uğurlarken onu yaratanları anmak ve bizi bu kadar ayrıcalıklı kıldıkları için onlara borçlu olduğumuz teşekkürü son bir kez ifade etmek amacıyla bu sergiyi düzenledik.'' ‘‘Unutulmayanlar: 20. Yüzyılın Portreleri'' sergisinin küratörleri Suay ve Atilla Aksoy sergiyi böyle anlatıyor. Sergi; bilim ve teknikten edebiyata, sinemadan spora, plastik sanatlara, siyasete, tasarıma, müzik ve dansa çeşitli alanlarda yetişmiş ve ürün vermiş insanların fotoğraflarından oluşuyor.

Sergide toplam 270 eser yer alıyor. Bunların büyük çoğunluğu Londra merkezli Hulton Getty Archives'den, geri kalanı Berlin'de Archiv für Kunst und Geschichte, Paris'te Magnum ve İstanbul'da ABC kuruluşlarından sağlanmış. Marconi'den Brigitte Bardot'ya, James Joyce'dan Jimi Hendrix'e, Picasso'dan Zatopek'e kadar 270 ikonun pek görülmemiş fotoğrafları bu özel sergi için bir araya getirilmiş.

Aynı adı taşıyan ve sergideki fotoğrafları içeren bir kitap da sergiyle eş zamanlı olarak satışa sunuluyor. Kitabın editörlüğünü Suay Aksoy, sanat yönetmenliğiniyse Bülent Erkmen üstlenmiş. Kapakta kullanan kaligrafi de avangard sanatçı Marcel Duchamp'a ait.

Bilgi Atölye 111, Sıraselviler Cad. 111, Taksim.

Orhan Taylan sergİsİ

Ünlü ressam Orhan Taylan'ın son dönem resimlerinden oluşan sergisi 2 Aralık'a kadar Doku Sanat Galerisi'nde görülebilir. 1941 Samsun doğumlu Orhan Taylan 1960 yılında Robert Kolej'den mezun oldu. 1965 yılında da Roma Güzel Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdi. İlk kişisel sergisini 1968 yılında açan Taylan yurtiçi ve yurtdışında birçok kişisel ve karma sergiye katıldı.

Doku Sanat Galerisi 1. ve 2. Salon, Ihlamur Teşvikiye Yolu, Avukat Süreyya Ağaoğlu Sok., No: 4/2-3-4 Teşvikiye. Tel: (0212) 246 24 96-246 38 42.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!