Bu sefer son!

Güncelleme Tarihi:

Bu sefer son
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

1949 Cankiri dogumlu. Insaat Muhendisi. Evli, 13 ve 14 yaslarinda iki kizi var. 1992'de, Maltepe Kartal'dan ayrilip belediye oldugundan beri, ucuncu donemdir Maltepe'ye ANAP'tan belediye baskani seciliyor. ‘‘Ben Maltepe'nin reisiyim, esim de evimin reisi'' diyen Uyanik, bir daha belediye baskanligi secimlerine katilmayacagini, ilk erken secimde milletvekilligi adayligi beklentisiyle gorevden ayrilacagini acikladi. Bu arada burokrasi yillarindan da edindigi tecrubeyle Turkiye'deki belediyecilik ve yerel yonetim sistemi uzerine de bazi onerilerde bulundu.

Ucuncu doneminde de yonetmeye hazirlandiginiz Maltepe nasil bir sehir?

1992'de baskan oldugum zaman, Maltepe kendine ilk kez bir belediye baskani seciyordu. Kartal'dan ayrilan Maltepe'ye, ilk kez ben belediye baskani oldum. O donem Maltepe, tamamen atildi. Sehir degil koydu. Bugunse rahatlikla soyleyebilirim, Maltepe artik bir sehir.

Sehir kimligini nasil kazandi?

Bir yerlesim bolgesinin sehir kimligini kazanabilmesi icin once orada yasayanlarin buna inanmasi gerekir. En onemlisi bu bence.

En kidemli belediye baskanisiniz. Peki siz uc donemdir nasil kazaniyorsunuz?

Yaptigimiz arastirmada Bahtiyar Uyanik isminin Maltepe'de kazanmasinin en buyuk etkeni, Maltepe'nin Istanbul'da ve Turkiye'de one cikmasi. Copu iyi kaldirmam, kaldirimlari iyi yapmam degil, Maltepe'ye kimlik kazandirmam onlar icin onemli olan.

Anadolu Yakasi'ndaki ilcelerle Avrupa Yakasi'ndaki ilceleri arasinda buyuk farklar var. Neden?

Evet dogru. Ornegin Kadikoy Istanbul'un en eski yerlesim merkezlerinden. Bugune kadar hem ticari olarak hem de kulturel olarak, sehrin merkezi olma ozelligini coktan kazanmis olmasi gerekirdi. Ama 60 yildir olmamis. Buna Istanbul'u idare edenlerin Anadolu Yakasi'ni ihmal etmeleri sebep. Hatta enteresan birsey soyleyecegim. Anadolu Yakasi'nda gorev yapmis basarili bir belediye baskaninin, Buyuksehir adayi olmasi cok zor. Bakirkoy, Fatih, Sisli baskanlari olurlar ama bu taraftakiler olamaz. Partinin beni Buyuksehir adayi gostermemesinin tek sebebidir bu.

Bu donem Maltepe icin agirlik vereceginiz projeleriniz neler olacak?

Basladigimiz belediye binasi insaatini bitirecegiz. Iki tane sehir stadyumu yapiyorum, onlari bitirecegim. Benim icin cok onemli bir ‘‘Maltepe 2000 Vadisi'' projesi var. Ozel sektorle birlikte ortak hareket edecegimiz ve 52 bin kisiye is imkani saglayabilegimiz cok buyuk bir proje.

Bu projelerin finansmanlari hazir mi?

Belediyeler yeni vergi yasasindan dolayi su anda cok buyuk sikinti cekiyorlar ama bu projeleri mutlaka hayata gecirecegim. Bir de sahile, deniz otobus iskelesi, yat limani, vapur iskelesi, balikci barinagi ve kurek parkuru projelerim var. Asagi yukari 40 trilyonluk bir proje. Yap-Islet-Devret modeliyle yapacagim.

Maltepe 2. Bogaz

Sahile nasil yapacaksiniz? Izin aldiniz mi?

Izinlerin hepsi tamam. Devlet musaade etti. Bayindirlik Bakanligi projemi tasdik etti.

Bu yat limani, sahilde yapilasmanin da onunu acabilir ama.

Kesinlikle hayir. Bizde adet olmus, yat limanlarinin yaninda koskoca gokdelenler oluyor. Ama bizim yapacagimiz yat limaninin hizmet birimlerinin hepsi govdenin icine giydirilmis olarak kalacak. Sahilde cam giselerden baska hicbir sey olmayacak. Adalar'a da cok yakin oldugumuz icin Maltepe hem ikinci bir Bogaz'dir. Bogaz'imizin bozulmasina izin vermeyecegiz.

Degerlenen Maltepe'nin arazilerine goz diktigi soylenen cetelerden soz edilir oldu. Maltepe'ye ceteler mi dadandi?

Maltepe gercekten cok buyuk bir rant kazandi. Benim hedefim de zaten buydu. Maltepe'yi zenginlestirmek. Buyuk isler yapmak icin risklerini goze almak lazim. Istanbul'un baska yerinde bu tur isler ne kadar varsa Maltepe'de de o kadar var.

Bir dahaki genel secimlerde kesin aday olacak misiniz?

Tabii adaylik meselesini bilemem ama belediye baskanligini birakirim. Artik aday yaparlar mi yapmazlar mi bilmem. Eger erken secim olursa Anavatan Partisi'nin 1. siradaki adayi ben olurum herhalde. Bu benim acimdan degil, partimin menfaati acisindan.

Pastane bile denetleyemem!

Belediyecilik konusunda tecrubeli birisiniz. Turkiye'de belediyeciligin acil ihtiyac duydugu konular neler?

Dunya'nin pek cok ulkesini gezdim. Oralardaki belediyecilik uygulamalarini inceledim. Rahatlikla soyleyebilirim ki, Turkiye'de belediyecilik falan yapilmiyor. Turkiye'de yerel yonetim yok. Yasal yapilasmasi ileri ulkelerininkilerle karsilastirilirsa gorulur. Kimse kimseyi kandirmasin.

Peki siz Maltepe'de ne yapiyorsunuz?

Ben bunu soylerken kendimi soyutlamiyorum zaten. Maltepeli’nin kafasinda olusturdugu belediye baskani kavraminin hakkini teslim edemiyoruz maalesef.

Yasalarda eksik birakilan ne? Daha fazla mi yetki lazim?

Evet daha fazla yetki lazim. Oncelikle belediyelerin mali acidan tekrar duzenlenmesi gerekir. Ornegin Turkiye'de vergileri belediyeler toplayabilir.

Denetleme yetkileriniz yeterli mi?

Tabii ki hayir. Ben simdi belediye olarak gidip bir pastaneyi bile denetleyemiyorum. Bir firina giremiyorum. Yani gida imalati yapan hicbir yeri denetleme yetkimiz yok. Hepsi Il Saglik Mudurlugu'ne birakilmis. Dunya'da boyle belediyecilik yok. Boyle sey olmaz.

Madem yetkiniz yok nasil yapiyorsunuz?

Vilayete yaziyorsunuz, cozulurse, cozuluyor. Istanbul'da trafik sikisikliginin en buyuk nedenlerinden biri, belediyelerin elinde bu yetkilerin olmamasi. Ama biz ne yapiyoruz. Elimizde yetkimiz olmadigi halde bazi islere mudahale ediyoruz. Mesela yetkim olmadigi halde bazi sokaklari trafige kapatiyorum. Butun caddeyi yaya yolu yapiyorum.

Yasadisi da olsa yapiyorsunuz oyle mi?

Evet. Vatandaslar taa cumhurbaskanina kadar sikayet ediyor. E ama ne yapayim. Ben buranin belediye baskaniyim. Benim bu isi cozmem lazim cunku. Yetki vermemisler ama muhatabi ben oluyorum. Trafik sikisikliginin, issizligin muhatabi benim.

Sizin oneriniz yerel yoneticiligin, merkezi yonetimin bir okulu gibi olmasi!

Evet oyle. Ornegin Almanya'da hangi partiden olursa olsun, en gurur verici olay Eyalet Baskanlari'nin ulkeye Basbakan olmasidir. Ya da Amerika'da secimle gelen valiler. Turkiye haric su anda dunya yerel yonetimler cagini yasiyor.

Siyaset ve hemserilik

Bir ulkenin geri kalmisliginin en buyuk olcusu, hemseri gruplarinin siyasi partilerin onune gecmesidir. Ancak maalesef Turkiye'de bu bir realite. Maltepe'de benim hemseri grubum oy potansiyeli olarak 6'inci sirada. Yani ben de Turkiye sartlarinda kendi hemseri grubumdan oy aldim. Uc secimde de, vazgecilemeyen bir destek aldim. Ama bir basari degil tabii, buyuk bir talihsizlik. Eski belediye baskani olmanizin da etkisiyle adam ‘‘Bu benim hemserim'' diyor, sag goruslu de olsa, sol goruslu de olsa kendinden biri olarak gorup sana yoneliyor. Haliyle Cankirililar da bana oy atti. Ama saysaniz, belediyede calisan Cankirililar 800 kisinin icinde 10'u gecmez. Ziyaret ediyorsunuz, acilisina katiliyorsunuz. Manen tatmin ediyorum onlari.

ANAP’in hadikapi

Simdi Maltepe'de ANAP'in milletvekilligi seciminde 30 bin oyu var. Buna ragmen Maltepeli vatandas beni 44 bin oyla secti. Anavatan Partisi'nin bazi handikaplari var. Bunlardan biri Mesut Bey ve Tansu Hanim'in, Yuce Divan'da birbirlerini aklamasi oldu. Ikincisi Anavatan Partisi buyuksehirlerde turbani destekleyen bir parti gibi duruyor. Anadolu'da ise bunun tam tersi, turbana karsi bir partiymis gibi. Bu arada sekiz yillik egitim yasasi da biraz oy kaybetmemize neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!