Bu mirasa sahip çıkın

Güncelleme Tarihi:

Bu mirasa sahip çıkın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyada en çok korunmaya muhtaç 100 eserin 4'dü Türkiye'de bulunuyor

Dünyada en çok korunmaya muhtaç 100 tarihi mirastan dördünün Türkiye'de olduğu belirlendi. Dünya Anıtlar Vakfı adlı kuruluş tarafından iki yılda bir hazırlanan ‘‘en çok korunmaya muhtaç tarihi eserler ve sit alanları’’ listesi New York'ta açıklandı. Listede yer alan 100 eser arasında Türkiye'den 4 tarihi miras var.

Anadolu, dünyanın mirasına sahip. İnsanlık tarihinin en önemli ve güzel eserlerinin birçoğu Türkiye'de bulunuyor. Ama tarihi ve kültürel mirasımızın, aynı doğal mirasımız gibi korunduğu pek söylenemez. Yalnız Türkiye'nin değil dünyanın mirası olan anıtlarımıza bir an önce sahip çıkmak gerekiyor. Dünya Anıtlar Vakfı'nın 2 yılda bir yayımladığı listede Türkiye'den 4 tarihi miras yer alıyor.

ANİ HARABELERİ Kars'ın Arpaçay ilçesinde, Arpaçay Vadisi'nde yer alan tarihi kentin kalıntıları, arkeolojik sit alanı. Ortaçğda önemli bir yerleşim olan Ani, 1319 yılındaki deprem felaketinden sonra önemini kaybetti.

ÇATALHÖYÜK Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük arkeolojik sit alanı, dünya arkeologlarının gözünü diktiği bir yer. Neolitik dönemin en önemli yerleşimi olan Çatalhöyük'ün tarihi milattan önce 7 bin yılına kadar uzanıyor.

NEMRUT DAĞI Adıyaman'ın Káhta ilçesindeki Nemrut Dağı'nın zirvesindeki tümülüs ve heykeller, birçok kişi tarafından ‘‘dünyanın 8. mirası‘‘ diye niteleniyor.

ZEYREK CAMİİ İstanbul'un Zeyrek semtindeki Zeyrek Camii, Bizans döneminde Pantokrator Manastırı'ydı. 12'nci yüzyılda yapılan tarihi yapı, mimari özellikleri açısından son derece değerli bulunuyor.

Dünya Anıtlar Vakfı'nın yayınladığı listede yer alan öteki tanınmış eser ve sit alanları arasında şunlar bulunuyor:

Bosna-Hersek'teki Mostar kenti

Hırvatistan'daki Vukovar şehir merkezi

Dominik Cumhuriyeti'ndeki Puerto Plata Deniz Feneri

Mısır'ın Luksor kentindeki Krallar Vadisi

Irak'taki Erbil Kalesi

İtalya'daki Pompei harabeleri

Meksika'daki Teotihuacan sit alanı

Nepal'in Katmandu kentindeki İtum Manastırı

Sudan'daki Cebel Barkal arkeolojik sit alanı

Türkmenistan'daki Bayram Ali Merv arkeolojik sit alanı

ABD'nin Philadelphia eyaletinde bulunan Eastern State Cezaevi

New York'taki 7. Alay cephaneliği

Chicago'daki Üç Stüdyolar ve Medina tapınağı

Yemen'deki tarihi Tarım kenti



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!