Bu köyde kızlar en fazla ilkokulu bitirebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Bu köyde kızlar en fazla ilkokulu bitirebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2008 15:30

Antakya’nın Bohşin Köyü’nde yaşayan kız çocukları, köyde lise bulunmaması nedeniyle ilköğretim okulundan sonra eğitimlerine devam etmeyip, evde ve tarlada çalışıyor. Çocuklar bu durumdan rahatsız olurken, aileleri, “15 yaşındaki kız çocuğu tek başına şehre gönderilmez. Köye lise yapılsın gözümüzün önünde okusunlar” diyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 4 bin nüfuslu köyde erkek çocuklar, ilköğretimden sonra okumaları için kente gönderilirken, kızların öğrenim yaşamları 8’inci sınıfı bitirdikten sonra son buluyor. Köye, 1967’de öğrenime açılan Bohşin İlköğretim Okulu’ndan bugüne kadar sadece bir kız öğrenci liseye gönderilmiş. Köyde Bu durumdan sıkıntı duyan kız öğrenciler, ailelerine günlerce dil dökmelerine rağmen eğitimlerine devam edemiyor. Okulun 8’inci sınıf öğrencilerinden Seldan Ekin, “Okulu bitirdikten sonra eğitimime devam edemeyeceğim için çok üzülüyorum. Ailemiz göndermiyor. Köyden şehir merkezine kız çocuğu gönderilmezmiş. Okul bittikten sonra arkadaşlarımdan ayrılacağım için çok üzülüyorum. Ben okumak istiyorum. Ama kızlar okumazmış, bize öyle diyorlar” dedi.

Aynı sınıfta okuyan Ceylan Güleryüz de, “Avukat olmayı çok isterdim ama okuyamayacağım. Bir gün eğer okula gitmeyi başarırsam, ailemi ikna edersem, avukat olup bizim gibi eğitim hakkı tanınmayan kızların haklarını savunacağım” diye konuştu.

Haberin Devamı

KÖYE LİSE İSTİYORLAR

Veliler ise kızlarını Antakya merkeze göndermeyeceklerini belirterek, köylerine lise yapılmasını istedi. Bohşin Köyü ilköğretim Okulu Müdürü Mehmet Köse, göreve geldiği 2005’ten bu yana kızların liseye gönderilmesi için çok mücadele ettiğini ancak aileleri ikna edemediğini söyledi. Köse şunları söyledi:
“Bu yıl 8’inci sınıfta okuyan kız öğrenci sayısı 12. Bu yıl ilk kez bizim dönemimizde bir kız öğrencimiz liseye kaydını yaptırdı. 4 bin nüfuslu ilçede yalnızca bir kız çocuğunun liseye okumaya gitmesi biz eğitimcileri üzüyor. Ama başaracağız, ilk geldiğimizde ilköğretime devam kız çocuğu bile yok denecek kadar azdı. Şimdi bu sayıyı artırdık. İnşallah liseye gitmelerine de vesile oluruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!