Bu köy, yontma taş devrini yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu köy, yontma taş devrini yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2004 17:49

Bugün yerimi Mukadder’e bırakıyorum. Doğan Haber Ajansı’nın Kars temsilcisi, benim Kars’taki en büyük desteğim Mukadder Yardımcıel’e. Mukadder, Kağızman’ın bir köyüyle ilgili, insanı sarsan çıplaklıkta, netlikte bir haber yaptı. Ajans bülteninde gördüm, ama bir küçük resimaltı haber hariç (O da “Köylerinde elektrik yok ama Atari oynuyorlar” gibi alakasız bir espriydi.) gazeteler ilgi göstermedi nedense. Kelimesine dokunmadan yayımlıyorum. Artık kim utanırsa utansın...

Bu köy, yontma taş devrini yaşıyor

Mukadder YARDIMCIEL / KARS DHA

Haberin Devamı

- Kars’ın Kağızman ilçesine 45 kilometre uzaktaki Çiçekli Köyü’nde elektrik, telefon, yol, su yok

- Köylüler köylerine gidebilmek için 15 kilometreyi kayalıklardan ve yamaçlardan yürüyerek geçiyor

- Seçmen sandıkları Kağızman merkezinde olduğu için köylüler buraya yürümek zorunda kalıyor

- 4 aydır sinir hastası olan bir kız hastaneye getirilemiyor

- 25 hanelik Çiçekli Köyü, bugüne kadar hiçbir devlet görevlisini görmemiş

Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Çiçekli Köyü, yontma taş devrini yaşıyor. Bu köy elektrikle tanışmamış. Telefonun olmadığı Çiçekli’de köylüler, gaz lambası kullanıyor. 20 yıl önce yapılan yolunyerinde şimdi yeller esiyor. Derede yapılan yol selde yok olmuş. Kağızman’dan 30 kilometreyi minibüslü giden köylüler, kalan 15 kilometrelik kısmı dağ yamaçlarından ve sarp kayalıklardan aşarak köye ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Hastalar köyde mahsur

25 hanelik köyde yaklaşık 150 kişinin yaşadığı Çiçekli Köyü’nü, bugüne kadar ne bir siyasetçi ne de devlet görevlisi ziyaret etmiş. Köylülerden oy isteyen siyasetçiler temsilcilerini göndererek köylülerden partisine oy vermesini istiyor. Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle köylüler yine tedirgin. Sandıklar köye getirilmediği için köylüler Kağızman’a gitmek zorunda. Oysa, köyde 4 aydır hasta olan Hatice Kaya’yı (21) ilçeye götüremediklerini belirten köylüler, oy kullanmayacaklarını söyleyerek tepki gösteriyor.

Köy heyelan tehlikesi altında

Aras Dağı’nın eteğinde bulunan köy, sel ve heyelan tehlikesi altında. Bir hafta önceki heyelandan 4 ev yıkılırken, bazı köylüler dışarıda yatıyor. Heyelan tehlikesi devam ederken, yaptıkları başvuruların yanıtsız kaldığını ifade eden Köy Muhtarı Sürmeli Taş, “Artık başvuracak hiçbir yerimiz kalmadı. Kendi başımızın çaresine bakacağız. Ama nasıl bakacağımızı bilmiyoruz. Bütün köylüler çaresiz. Yol yok, su yok, elektrik yok, telefon yok. Hastalarımızı hastaneye götüremiyoruz” dedi.

Unutulmuş köy Çiçekli’nin dramı, şiirdeki gibi “Bir köy var uzakta, gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüz” mısralarını anımsatıyor.

Ve Çiçekli Köyü şimdi vatandaş muamelesi görmeyi bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!