Bu iskemleleri mutlaka deneyin

Güncelleme Tarihi:

Bu iskemleleri mutlaka deneyin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2002 01:44

Tematik sergileriyle tanınan Galeri Apel'de bugünlerde 22 iskemle var. Herbiri ayrı bir sanatçı tarafından tasarlanmış. Kimi dikenli tellerden örülü, oturmak imkansız. Kimi plastik toplardan oluşuyor, oturana masaj yapıyor.

Birine yerleştiğinizde tepenizdeki hale yanıyor, melek oluyorsunuz. Oturma eylemiyle ilgili akla gelebilecek her türlü fikir var bu sergide...

Galeri Apel, Galatasaray'da ilginç bir sanat merkezi. Nuran Terzioğlu'nun yönettiği galeri, belli bir konsept etrafında oluşturulmuş özel sergileriyle tanınıyor. Tema belirleniyor, sanatçılara veriliyor ve onların birbirinden habersiz olarak yarattığı eserler bir bütünlük içinde sergileniyor. Açılışını, damak tadı kavramını yenilebilir heykellerle dile getiren bir sergiyle yapan Galeri Apel, daha sonra akla gelebilecek birçok konuda benzer sergiler düzenledi. Katılan eserler de çok farklı malzemelerden oluşuyordu. Örneğin 2001 Gece Masalları sergisi için özel bir film bile yapıldı.

18 Haziran'da Galeri Apel'de başlayan yaz sergisinin konsepti ise iskemle. Bu nedenle sergiye ‘‘İskemle +’’ adı verilmiş. Sergide yer alan eserler, üzerlerine oturulabilecek heykeller. Her sanatçı, bu kavram etrafında hayal gücünü kullanarak bir heykel yaratmış. Eserlerde de plastikten ahşaba, bakırdan balmumuna, dikenden ampüle kadar her tür malzeme kullanılmış.

Sergiye katkıda bulunan 22 sanatçı şöyle: Aydan Baktır, Erika Beard, Esra Carus, Sümbül Eren, Güler Güngör, Selma Gürbüz, Şirin İskit, Yücel Kale, Kurucu Koçanoğlu, Juan Botella Lucas, Bihrat Mavitan, Mentalklinik, Levent Morgök, Şeyma Reisoğlu Nalça, Kostis Psaras, Tuğrul Selçuk, Emre Senan, Zeynep Perinçek Signoret, Nurseren Tor, Emre Zeytinoğlu, Müşerref Zeytinoğlu.

Şirin İskit'in ‘‘Oley oley oley oley’’ adını verdiği iskemle, bir balıkağının içindeki plastik toplardan oluşuyor. Üzerine oturana hafif masaj bile yapıyor! İskemle deyince, insanın aklına ABD'de kullanılan elektrikli idam sandalyesi geliyor tabii. Ancak sergide yer alan eserlerden bazıları, idam sandalyesini hatırlatsa bile, çok daha farklı yorumlar getiriyor. Örneğin İspanyol sanatçı Juan Botella Lucas, bir ‘‘pozitif elektrik sandalyesi’’ yapmış. Kurucu Koçanoğlu'nun iskemlesi ise bembeyaz bir deriyle kaplı, kol yerine kaz kanatları takılmış. İskemlenin tepesine uzatılan floresanlı kordona da bir hale yapılmış, oturan melek oluyor! Tuğrul Selçuk'un eliyle şekillendirdiği sac demir ve dikenli telden iskemlesinin adı İskemle ve Şürekası. Ancak dikenler yüzünden bu sandalyeye oturmak pek mümkün değil! Birol Demir ve Yasemin Baydar, sahibi oldukları Metalklinik Galerisi adına birlikte yaptıkları bir eserle katılmışlar sergiye. Kağıt kutular içinde 25 adet kağıt klozet kapağından oluşan bu eser, bir başka ‘‘oturma’’ eylemini çağrıştırıyor. Zeynep Perinçek'in eseri sayesinde salıncak da unutulmamış.

Galeri Apel'deki sergi, 25 Temmuz'a kadar açık. Hayriye Caddesi No. 7 Galatasaray.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!