Bu işe girmenin şartı işini çok sevmek

Güncelleme Tarihi:

Bu işe girmenin şartı işini çok sevmek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2003 20:56

Bu işe girmek için cinsiyetiniz, deneyiminiz ya da eğitiminiz önemli değil. Tek gereken şey işi sevmeniz. Müşterilerine doğrudan satış yöntemi ile ulaşan İsveçli kozmetik şirketi Oriflame'in kapısı, satış danışmanı olarak çalışmak isteyen 18 yaşını aşmış herkese açık. Oriflame bünyesinde bugün 130 bin kişi satış danışmanlığı yapıyor. Bunlar arasında üniversite mezunları da var, krizde işini kaybetmiş yöneticiler de...

Belki kısa süre önce işinizi kaybettiniz, belki de daha önce hiç çalışmadınız. 'Artık iş hayatında şansım yok' diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Doğrudan satış yoluyla müşterilerine ulaşan İsveçli kozmetik firması Oriflame, iş arayanlar için satış danışmanı olma fırsatı sunuyor. Özellikle krizden sonra işini kaybetmiş, iyi bir eğitime sahip olmayan veya çeşitli nedenlerle iş hayatına adım atamamış kişiler Oriflame sayesinde iş sahibi oluyor.

Makyaj malzemesinden, bakım ürünlerine, parfümden yüz maskesine uzanan geniş ürün yelpazesini satmaktan zevk alacak herkese Oriflame'in kapısı açık. Tek şart 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu işi sevmek. Girişken davrananlar bu sayede 'iyi' bir gelir elde edebiliyor.

EKONOMİK FİYAT

Satış danışmanının görevi ürünleri ekonomik fiyatta doğrudan şirketten satın almak, yakın çevresine tanıtarak kullanmalarını tavsiye etmek ve bu sayede firmaya yeni satış danışmanları kazandırmak.

Oriflame, 1967'de İsveç'te kurulmuş. Bugün 67 ülkede bir milyonu aşkın satış danışmanı ile hizmet veriyor. Genel merkezi Brüksel'de olsa da şirket İsveç kültürünü temsil ediyor. Yani, doğal özlerden oluşmuş, gösterişten uzak, ancak şık ürünler sunmaya özen gösteriyor.

İsveç sosyal adalete ve kadın haklarına verdiği önemle tanınıyor. Bu nedenle Oriflame'in misyonu 'herkese eşit fırsat' sunmak. Bu misyon kapsamında işe alınan herkese eşit davranılıyor.

Şirket Türkiye'ye 1992'de gelmiş. Kadrolu eleman sayısı 107. Bunların yüzde 70'i kadınlardan oluşuyor. Geçen yıl tüm Türkiye çapında Oriflame bünyesinde 65 bin satış danışmanı görev yapıyormuş. Bu rakam 2003'te ikiye katlanmış. Şimdi 130 bin kişilik bir satış danışmanı 'ordusuna' sahip.

Oriflame'de satış danışmanı olmak isteyen kişi herhangi bir elemeden geçmiyor. Başka bir satış danışmanı kanalıyla Oriflame'e kayıt yaptırması gerekiyor. Bu kişi daha sonra yeni elemanın sponsoru oluyor. Ve onun eğitimlerini vermekten sorumlu oluyor.

HERKESE EŞİT FIRSAT

Kayıt sonrasında eğitim süreci başlıyor. Sponsor, Oriflame'in nasıl bir şirket olduğunu, siparişlerin nasıl verildiğini, çalışandan neler beklendiğini, başarılı olanlara ne gibi fırsatlar verildiğini anlatan bir eğitim veriyor.

Oriflame Genel Müdürü Ayşe Geçalp işe girdikten sonra 'herkese eşit fırsat' ilkesinin devam ettiğini belirtiyor. ‘‘Kim bu işte ilerlemek istiyorsa, sonuna kadar destekliyoruz‘‘ diyor.

Satış danışmanları Oriflame'e yeni üyeler kazandırdırarak kendi ekiplerini kurma yolunda ilerliyor. Bu ekibin büyüklüğü birkaç kişiden birkaç bin kişiye kadar uzanabiliyor. Sorumluluk arttıkça verilen eğitimlerin içeriği de değişiyor. Zaman yönetimi, kişisel gelişim, sunum yapma teknikleri gibi eğitimler veriliyor.

Bir kişinin kazancı ekibin içinde oluşan ciro miktarı ile belirleniyor. Ciro üzerinden kendilerine düşen miktarda pay alarak gelir elde ediyorlar. Yani, ürünlerin ekip içinde ne derece tüketildiği önem taşıyor.

Satış danışmanları başarılı oldukları taktirde yükselme şansına sahip. İlk önemli seviye liderlik. Liderlik seviyesine ulaşmak için ekibin üç milyar liralık ciro yapması gerekiyor.

Ardından direktörlük, altın, safir ve elmas direktörlük gibi kademeler geliyor. Oriflame bünyesinde bin 500 lider ve 300'e yakın direktör görev yapıyor. Liderlik ve direktörlük seviyesine gelenler için bu iş artık 'tam zamanlı bir iş' şekline dönüşüyor. Geçalp birçok direktörün kendi ofisini açtığını söylüyor.

Kapı herkese açık

Oriflame'de satış teşkilatı içinde çalışanların yüzde 98'i kadın. Geçalp girişimci gibi düşünerek bu işe giren erkeklerin ve karı koca çiftlerin olduğunu söylüyor. Daha önce hiç çalışmamış, belli bir eğitim düzeyine gelmemiş kişilerin içlerindeki liderlik potansiyelini bu sayede keşfettiklerini anlatıyor: ‘‘Bu işe verdikleri emek ve zaman önemli. Eğitiminiz eksikse başka hiçbir yerde elde edemeyeceğiniz gelirler elde edebilirsiniz. Bu işten zevk alan, girişimci ruhunu taşıyan ve işe tutkuyla sarılan kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz. Üniversite mezunları bu işe ilgi göstermeye başladı. Krizde iş fırsatı sunduk. Son krizden sonra üst düzeyde görev yapmış gişiler bize kayıt oldu.‘‘

Bilgi için:

0 800 219 60 31 ya da www.oriflame.com.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!