Bu icatlar hayatımızı daha kolaylaştıracak

Güncelleme Tarihi:

Bu icatlar hayatımızı daha kolaylaştıracak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2009 00:00

2008 yılının son aylarında geliştirilen bazı ürünler, 2009’da piyasaya sunulacak.

Hayatımızı kolaylaştıracak yeni icatların en önemli özellikleri çevreye duyarlı ve kolay taşınabilir olmaları. Uzmanlara göre teknolojik cihazlardaki küçülme her şeyin bir arada yapılabileceği yeni cihazların sayısını artıracak. 2009’un yeni icatları arasında şunlar yer alıyor:

Avuç içi projeksiyonu

Günümüzdeki projeksiyon cihazları elektrik kablosuna ihtiyaç duydukları ve ağır oldukları için kolay taşınamıyor. Geçen yıl Amerikan firması Microvision’un cep telefonları için geliştirdiği el kadar projeksiyon cihazı ilgi gördü. Bir cep telefonuna bağlandığında ekrandaki görüntüyü duvara yansıtabilen el projeksiyonu 848x480 çözünürlüğe sahip. Amerikan 3M firması bu ürünü daha da geliştirerek hem çözünürlüğü 1280 x 768’e çıkardı hem de boyutunu daha da küçülttü. MPro110 isimli avuç içi projeksiyonu 40-60 dakikada şarj edilebiliyor. Ömrü 10 bin saat. Projeksiyona cep telefonu, kamera, dizüstü bilgisayar, oyun konsolu gibi aletler bağlanabiliyor. 3M firmasının tasarımcıları yakın bir gelecekte cep telefonlarına projeksiyon özelliğinin eklenmesinin hayal olmadığını söylüyor. Avuç içi projeksiyonun fiyatı: 360 dolar.

Enerji üreten döner kapı

Hollanda’nın en büyük kapı imalatçısı Royal Boon Edam şirketi, Aralık 2008’de geliştirdiği döner kapı ile hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de enerji üretiyor. Elektrikle çalışan fotoselli kapıların elektriğini iptal edip kapıya jeneratör sistemi kuran tasarımcılar döner kapıdan geçenlerin kapıyı çevirmesiyle elektrik elde ettiler. Şirket ilk elektrik üreten döner kapıyı Hollanda’nın Utrecht şehrindeki Driebergen-Zeist tren istasyonunun girişine yerleştirdi. İstasyona giren her yolcu elektrik üretimine katkı sağlıyor. Enerji üretiminin seviyesi kapının yanındaki yeşil ve kırmızı ışıklardan takip edilebiliyor. Bir döner kapıdan yılda 4 bin 600 kilovat enerji tasarrufu sağlanması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!