"Bu eÄŸitim sistemiyle kadın sorunu çözülemez"

Güncelleme Tarihi:

Bu eğitim sistemiyle kadın sorunu çözülemez
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 13, 2011 13:31

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bugünkü düzende temel sorunun kadının yaşam hakkı olduğunu belirterek, erkeği ve kadınıyla topyekün mücadele çağrısı yaptı. Bakan Şahin, "Babayı gazete okutup anneyi mutfakta tutan bir eğitim sistemi devam ettiği sürece bunlar çözülemez. Gazete okunacaksa kadın erkek beraber okuyacak, mutfağa girilecekse kadın erkek beraber girecek" dedi.

Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından bu yıl 48’incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen 1’inci Antalya Kadın Zirvesi, Dedeman Otel’de baÅŸladı. Zirvenin açılış oturumuna Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Åžahin, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı CHP’li Mustafa Akaydın, Antalya’daki siyasi partiler ile kadın derneklerinin üyeleri katıldı.Â

TARÄ°HLE YÃœZLEÅžMEK

Bakan Fatma Şahin, 1’inci Antalya Kadın Zirvesi’nde yaptığı konuşmada kendisinden 2 yaş büyük olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin önemli bir başarı hikayesi olduğunu söyledi. Bugün yarım asıklık bir geçmişe uzanan festivali 1964 yılının dünyasına oluşturmanın büyük bir ufuk ve vizyon istediğini kaydeden Bakan Şahin, "Ama bu kadar süre devam ettirebilmek büyük bir başarıdır. Türk toplumu olarak genelde başlatır, sürdüremeyiz. Bizim ihtiyacımız olan bu. Her yerde marka olmak zorundayız. Sporda, sanatta, yalnızca sorun alanlarıyla konuşulan bir ülke değil, başarıyla da konuşulan ve başarıyla da dünyaya örnek olan bir ülke olmak durumundayız" diye konuştu.

Özellikle dün düzenlenen geceyle sahiplerini bulan ’Geç Gelen Altın Portakal’ ödüllerini daha bir önesmediğini belirten Bakan Şahin, "Tarihimizle yüzleşmemiz, tarihimizdeki yasaklarla mücadele alanında yeniden düşünmemiz ve bunlardan ders çıkarmamız gerektğini, daha özgür, daha güçlü Türkiye için nasıl bir güçbirliği yapmamız gerektiğini, sürekli hatırlamamız ve hatırlatmamaz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

KARDEŞİM BİLGEHAN

TBMM’de kadın hakları konusunda Avrupa Birliği normları kapsamında çok önemli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini aktaran Bakan Şahin, Antalya’daki Kadın Zirvesi’ne katılan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ı işaret ederek, "Ben kardeşimin Avrupa Birliği boyutunda nasıl mücadele ettiğinin, nasıl gayret ettiğinin birebir şahidiyim. Emeğe saygılı olacağız. Fikir nereden gelirse gelsin birbirimize saygı duyacağız ve doğru fikirlerin altına imza atacağız" dedi.

HAZIR BEKLEYEN POTANSÄ°YEL

Toplumsal huzur ve başarı sağlayabilmek için toplumsal kalkınmanın başarılması gerektiğini kaydeden Bakan Şahin, şöyle dedi:

"Kadınıyla erkeğiyle, yaşlısı genciyle, engellisiyle sağlamıyla, bu toplumun bütün katmanlarının potansiyelini maksimum seviyeye çıkarmamız lazım. Hele toplumun yarısını oluşturan kadınlar, hep mutfakta kalıyor, karar alma mekanizmasına gelemiyorsa toplumsal kalkınmayı başarabilmemiz mümükün değil. Bu potansiyeli mutlaka kullanmamız gerekiyor. Artık yalnızca ekonomik büyümenin önemli olmadığı, hakça paylaşımın, nimetin ve külfetin eşit şekilde paylaşımının, kadın haklarının önemli olduğu, nesiller arası dayanışmanın önemli olduğu bir dünya düzeninden bahsediyoruz. Tercihimizi yapmışız. ’Küreselleşmeyi yöneteceğiz’ diyoruz, dünyanın küçük bir köy olduğu yerde ’Krizleri fırsata çevireceğiz’ diyoruz. Bu hedeflere nasıl ulaşacağız? Cumhuriyet’in 100’üncü yılından bahsediyoruz. Bu Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, daha dünyada yüzde 4 gibi bir kadın temsili yokken kurucu mecliste bunu sağlayan bir iradenin hakkının vermemiz gereken bir yüzyıldan bahsediyoruz. İleri demokrasiden, hukuk devleti ve güçlü toplumdan bahsediyoruz. Nasıl olacak? Bunun olabilmesi için bu potansiyeli hayata geçirmemiz lazım."

KADINLARIN BAÅžARISI

Parlamentonda son 10 yılda kadın sorunu konusunda bütün siyasi partilerin liderlerinden milletvekillerine daha fazla bir duyarlılık oluştuğunu ve bu duyarlılık için onlara teşekkürlerini sunduğunu belirten Bakan Şahin, Türk Ceza Kanunu’nun 35 yıl sonra değiştiğini söyledi. Bakan Şahin, "Bu değişimle en büyük hak, çocuk ve kadın haklarına geldi. 6 ay boyunca 35 yıl masanın altında kalmış bir temel yasa masanın üzerine çıktı ve en çok kadın STK’lar geldi ve mücadele etti" diye konuştu. Bakan Şahin, yasal düzenlemelerin iş kanunu ve anayasal konularda sürdüğünü belirterek, son olarak kurulan Kadın ve Fırsat Eşitliği Komisyonu ile Meclis’te daimi bir yapının oluştuğunu kaydetti.

ÇOCUK GELİNLER

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yıl ana temasının ’Ve Kadın Dünyaya Dokundu’ olarak belirlendiğini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Bakan Şahin, şöyle dedi:

"Kadın yaşama dokundu diyoruz. İnsanoğlu varolduğu sürece kadın yaşama dokunuyor. Kadının yaşamına daha çok dokunmamız gerekiyor. İşte bugün canlı manken olarak yanımızda duran çocuk evliliklerle ilgili mücadelenin nasıl verildiğini biliyorum. Bu mücadeleyi hep beraber vermemiz gerekiyor. Çocuk yaşta okulda olması gereken çocukların asla evlendirilmemesi mücadelesi, kadın- erkek hepimizin mücadelesidir."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bireyi koruduklarına dikkat çeken Bakan Şahin, "Bugünkü düzende 3’üncü sayfa haberleri manşet oluyorsa, kadının yaşam hakkı ile ilgili bir sorun var, erkeklerle birlikte o sorunu çözeceğiz" dedi.

YOKSULLUK ENGEL OLMASIN

Bir kadının toplumdaki yerinin eğitimle, istihdam oranıyla, karar alma mekanizmalarında kadına sağlanan fırsat eşitliği ve sorun mekanizması olan şidetle mücadeledeki duruma bakılarak belirlendiğini kaydeden Bakan Fatma Şahin, temel eğitimde kız ve erkek çocukları arasındaki farkın yüzde 0.5’e düştüğünü kaydetti. Buna rağmen temel eğitim alan kız çocuklarının eğitime devam etmediğini kaydeden Bakan Şahin, "Haksız rekabet doğuştan başlıyor. Bu kabul edilemez. Onun için geçen yıl yoksulluk eğitimin önünde engel olmasın diye Doğu ve Güneydoğu’da taşımalı eğitimde kız çocuklarının ağırlıklı taşındığı bölgelerde bedava taşıma sistemi kuruldu. Amacımız üniversitede kadınıyla erkeğiyle eşit öğrenci oranını yakalamak" dedi. Bakan Şahin, kadının eğitilmediği yerde güçlendirilmesi ve birey olarak karar alma mekanizmalarında yer almasının sağlanamayacağını söyledi.

ATAERKÄ°L BAKIÅž

Şiddetin sadece sokakta değil filmlerde ve dizilerde devam ettiğini kaydeden Bakan Şahin, "Karşı görüşün karşı duruşun farkında olmak durumundayız" dedi. Şiddetin bir sorun olduğunu ve bunu önlemenin yolunun da eğitim ve istihdam sorununun çözülmesinden geçtiğini anlatan Bakan Şahin, şöyle dedi:

"Buna üçüncü olarak erkeklerdeki ataerkil, geleneksel bakış açısını değiştirmemiz lazım. Bu çok daha zor. Yüzyılların getirdiği bir yapıda akşamdan sabaha olmaz ama büyük bir mücadele ve büyük bir dönüşüm gerekiyor. Temel eğitimde sosyal bilgilerde babayı gazete okutup anneyi mutfakta tutan bir eğitim sistemi devam ettiği sürece bunlar çözülemez. İşte bu yüzden Talim Terbiye Kurulu’nda ’Toplumsal Cinsiyet Komisyonu’ oluşturuldu. Bütün kitaplara bakılıyor. Gazete okunacaksa kadın erkek beraber okuyacak, mutfağa girilecekse kadın erkek beraber girecek."

YENİ YASA ÇALIŞMALARI

Bakanlık olarak, yaklaşık 3 ay önce, ’Yaşam hakkı bizim en önemli hakkımızdır’ diyerek yola çıktıklarını kaydeden Bakan Şahin, bu konuda hazırladıkları bir kanun teklifinin gerekli görüşmelerin ardından taslağa dönüştüğünü söyledi. Katılımcı demokrasinin gereği olarak hazırlanan bu taslağı STK’larla tartışmaya açtıklarını kaydeden Bakan Şahin, taslağın 105 kuruma gönderildiğini söyledi. 55 kurumdan geri bildirim aldıklarını ve parlamentonun kadın milletvekillerinin görüşlerini istediklerini anlatan Bakan Şahin, yeni düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Hukuki temel önemli ama yeterli değil. Bu mücadele alanı 74 milyonun seferberliğinde kadına yönelik şiddette sıfır toleransla devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yasaya baktığımız zaman 4320 sayılı Alenin Korunması Kanunu kaldırılıyor. Şiddet uygulayan erkek evden uzaklaştırıldı ama bugün bile boşanma sırasında, Ayşe Paşalı olayında görüldüğü gibi, o maddenin yetmediği görülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde aynen Çocuk Polisi gibi şiddetle mücadele biriminin kurulması gerektiğini, Adalet Bakanlığı’nda özel birimler ve izleme merkezleri kurulması gerektiğini içeren 30 maddelik temel yasa getiriyoruz."

LÄ°DERLÄ°KTEN SONUNCULUÄžA

Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye’nin kadın hakları konusunda lider olan müslüman kökenli bir ülke olmasına rağmen bu hakların geliştirilmesinde sıkıntılar yaşandığını söyledi. Türkiye’nin kadın- erkek ayrımcılığında dünya ülkeleri arasında son 10’a girdiğini belirten Başkan Akaydın, "Özellikle kadına karşı şiddet uygulayan erkek egemen bir toplumuz. Gerçekten samimiyetle inanıyorum ki kadının dünyaya dokunduğu erkeğiyle yanyana olduğu bir toplum gelişebilir. Kadının erkeğin arkasında durduğu bir toplumda bunların gerçekleşmesi çok zordur" diye konuştu.

ŞİDDET KUTSANIYOR

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Türk toplumunda, şiddeti kutsayan bir aile yapısı olduğunu söyledi. Komşunun çocuğunu döven kendi çocuğuyla övünen, dayak yediği zaman ’Senin elin yok muydu?’ diyen bir yapının otomatik olarak şiddeti kutsadığını belirten Vali Altıparmak, "Ortak yaşama kültürünü mutlaka ön plana çıkarmamız lazım. Kız çocukları bile ’Kasım var’ diyor. İnanılmaz bir kutsama içindeyiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!