Bu dava bankacıların uykusunu kaçırır

Güncelleme Tarihi:

Bu dava bankacıların uykusunu kaçırır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2010 12:39

Bundan birkaç ay önce New York Times muhabirleri Gretchen Morgenson ve Louise Story, Goldman Sachs'ın mortgage destekli yatırım ürünleri türetip, daha sonra bunların batacağı yönünde piyasada işlem yaptığını ortaya koymuştu.

Haberin Devamı

Her ne kadar bu, tüyler ürperticis görünse de böylesi bir uygulamanın dolandırıcılık olup olmadığı net değildi. Ancak SEC, bunun dolandırıcılık olduğuna hükmederek, Cuma günü Goldman'a karşı suç duyurusunda bulundu.

Herkesi bu davayı yakından izlemeye davet ediyoruz. Eğer doğru bir şekilde ele alınırsa, aç gözlülük, yetersizlik ve zayıf piyasa düzenlemelerinin yanı sıra  art niyetle kasıtlı alınmış kararların da bu finansal krizde etkili olup olmadığı sorusuna da nihayet yanıt bulunmuş olacak.

Goldman, yaptığı işlemin tamamen risk yönetimine yönelik olduğunu söylüyor. Banka, yıllık raporunda yayımladığı mektupta, "Her ne kadar Goldman Sachs, 2007 yılında konut mortgage kredisiyle ilgili ürünlerde çeşitli yatırımlar yapmış olsa da, açık pozisyonlarımız asla müşterilerimize karşı alınmış değild" dedi.

Haberin Devamı

Banka ayrıca, yapılandırılmış yatırım ürünlerini satın alan yatırımcıların, ne yaptıklarını bilen uzmanlaşmış profesyoneller olduğunda da ısrar ediyordu.

Şimdi ise SEC, bunun tam tersini söylüyor. SEC, Goldman'ı bir müşterisinin talebi üzerine batma şansı çok yüksek olan finansal bir ürün geliştirmek ve bunu satın alan müşterilerine de ürünle ilgili yalan söylemekle suçluyor.

TARİHİ BİR AN

Kurum, Goldman'ın müşterisi hedge fon yöneticisi John Paulson'ın batacağı öngörüsüyle piyasada oynamak istediği tahvilleri seçmesine ve bunları yeni bir yatırım ürünü olarak paketlemesine izin verdiğini söylüyor.

Daha sonra Goldman, bu ürünleri, tahvillerin bağımsız bir yönetici tarafından seçildiğini söyleyerek ve Paulson'ın bu yatırımların batacağı öngörüsüyle sektör jargonunda açık pozisyon aldığını gizleyerek müşterilerine sattı.

Goldman'ın bu yatırım ürünlerini satmasından beş ay sonra da pakette yer alan menkul kıymetlerin içindeki tahvillerin yüzde 83'ünün notu kredi derecelendirme kuruluşları tarafından düşürüldü.

Goldman, hatası olduğunu kabul etmiyor ve SEC'in "hukuken temelsiz olduğunu ve gerçeklere dayanmadığını" söylüyor. Bankanın korkutucu bir hukuk ekibi kurarak, çok güçlü bir savunma yapması şaşırtıcı olmaz.

Haberin Devamı

Ancak SEC de eğer davasını ortaya güçlü bir şekilde koyabilirse bu tarihi bir an olacak ve mali krizin şu ana kadar hakim olan anlatımını da değiştirecek.

BANKACILARIN UYKUSU KAÇACAK

Şu ana kadar bankacılar, bu tarz krizlerin sigortacıların "Tanrı'nın işi" olarak tanımladığı durumlarda olduğu gibi kontrol edemedikleri öngörülemeyen bir felaket olduğunu öne sürüyordu.

Bu açıklama, bankacıların her ne kadar vergi mükelleflerinin paralarıyla kurtulmuş da olsalar sorumluluğu üstlenmemelerini sağlıyordu. Ayrıca, bankalacıların devasa primlerini aldıktan sonra geceleri rahat uyumalarına neden oluyordu.

Goldman, mortgage-destekli menkul kıymet satarak, daha sonra bunların batacağı yönünde piyasada oynayan ilk ve tek banka değil. Cuma gününden sonra Wall Street'te diğerlerinin uyumakta zorluk çekeceğini düşünüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!