Bu da zehir argosu

Güncelleme Tarihi:

Bu da zehir argosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 12:00

Zehir tacirleri polisi yanıltmak için bakın hangi argoları kullanıyor.

Güvenlik kuvvetlerini yanıltmak amacıyla birçok yöntem deneyen uyuşturucu tacirleri, eroin, kokain, LSD ve esrar gibi uyuşturucu maddelerin sokakta kullanılan argo isimlerini de değiştirdi.

İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yakalanmamak için uyuşturucu maddeleri ilginç yöntemlerle saklamaya çalışan alıcı ve satıcıların, polisi kandırmak için bu maddelere koydukları ve sokaklarda kullanılan isimlerini de değiştirdikleri anlaşıldı.

Polisin tespitine göre, eskiden Türkçe isimler verilen uyuşturucuların yeni adları, artık ağırlıklı olarak yabancı kelimelerden oluşuyor.

Bir kez kullanılsa dahi bağımlılık yapan ve eskiden “şey”, ”kar”, “sır”, “oğlan”, “beygir”, “beyaz”, “beyaz cevher” gibi isimler verilen eroin, artık “smack”, “dope”, “H”, “junk” olarak anılıyor.

Pahalı olduğu için genellikle maddi durumu uygun olan kişilerin kullandığı ve daha önceden “koko”, “yaprak”, “altın tozu”, ”cennet”, “neşe pudrası”, “beyaz kız”, “dinamit”, “kırıntı”, ”neşeli cin” ve “şans tozu” adları verilen kokainden, “Coke”, ”C”, “K”, “burun açıcı”, “blow”, “Charlie”, “baz”, ”çilek”, “beyaz”, “toz”, “free base”, “kaya” ve “crack” olarak bahsediliyor.

En çok kullanılan uyuşturucu maddelerden olan ve doğrudan zekayı etkilediği için “Zeka zehiri” ya da “Çalı”, “paspal”, “tereyağı çiçeği”, “temcit pilavı”, “kıkırdama dumanı”, “yeşillik”, “aşk otu”, “meryem habercisi” ile “meryem kadın” olarak bilinen esrara da, artık “Pot”, “weed”, “herb”, “grass”, “chron or chronic”, “blunt”, “Mary Jane”, “boom”, “sticky green”, ”Bombay”, “ındo”, “frosty leaves”, “spliff”, “dagga”, ”bomb”, “shwag”, “dank”, “tress”, “doja”, “ot”, “kubar”, ”sarı kız”, “hint keneviri”, “haş haş”, “cigaralık” ve “co” deniliyor.

LSD VE UYUŞTURUCU HAPLAR

Bilinen en yoğun kafa karıştırıcı maddelerden biri olan ve kokainden 100 kat daha fazla zararlı olduğu ifade edilen ve kullanıldığında insanı adeta çarpan LSD de ismi değiştirilen uyuşturucu maddeler arasında yer alıyor.

Zararları saymakla bitmeyen ve önceden “cennet mavisi”, “eski küpler”, “şahin” ve “şeker topalı” adlarıyla nitelendirilen LSD'nin yeni adları, “Asit”, “trip”, “25”, “zen”, “nef” ve ”nahin” oldu.

“Canlılık hapları”, “göz açıcılar”, “kamyon şoförleri”, ”yardımcı pilotlar”, “güller”, “şeftaliler”, “atlı karıncalar”, “ayak topları” ve “yeşilimsiler” gibi isimler verilen ve uyuşturucu-uyarıcı etkisi bulunan maddelerden biri olan ecstacyden de “Ex”, “X”, “XTC”, “E”, “Beyaz Kumrular”, ”Soda”, “Uçuş”, “Kanat” ve “Pot” olarak bahsediliyor.

Üzerindeki logolara göre de isimlendirilen ecstacy dışındaki diğer uyuşturucu maddelere de sokaklarda, genellikle yabancı kelimelerden oluşan isimler verildiği, eski isimlerinin bazılarının da halen kullanıldığı ifade ediliyor.

SİGARANIN ADI “TABUT ÇİVİSİ”

Öte yandan, narkotik polisin bağımlılık yapan maddeler listesinde yer alan tütün ve alkolün de bazı sokak isimleri bulunuyor.

Sigaraya “cigara”, “tabut çivisi”, “izmarit” ve “duman” gibi isimler verilen sokakta, abartılı şekilde alkol almaya da ”yıkılmak”, “zom olmak”, “fitil gibi olmak” ve “küfelik olmak” deniliyor.

Sokakta içe çekilen maddelere ise “uhu”, “hava gazı” ve ”bali” adları veriliyor.

EN İYİSİ HİÇ KULLANMAMAK

Polis yetkilileri, zaman zaman ilginç ya da çekici isimlerle pazarlanmak istenen, bazen de değişik adlar verilerek güvenlik kuvvetlerinden gizlenmeye çalışılan, alıcı ve satıcıları her türlü suça iten esrar, eroin, kokain, LSD ve diğer uyuşturucu maddelerin risklerini ortadan kaldırmanın en iyi yolunun ise hiç kullanmamaktan geçtiğini vurguluyor.

Uyuşturucunun bağımlılık, felç, ölüme neden olma, vücudun yapısında bozukluklar gibi birçok fiziksel ve psikolojik zarara neden olduğunu ifade eden yetkililer, genellikle keyif almak, acı, üzüntü ve sıkıntılardan kurtulmak için kullanılan uyuşturucuların tamamının, daha sonra aşırı üzüntü, bunalım, ağrı, uykusuzluk, vücutta yaralar, paronayak hareketler gibi saymakla bitmeyen sorunlara yol açtığına dikkat çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!