Brezilya'da 30 milyar dolarlık kesinti kapıda

Güncelleme Tarihi:

Brezilyada 30 milyar dolarlık kesinti kapıda
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 11, 2011 16:00

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussneff'ın büyük olasılıkla bütçe kesintilerini bu hafta açıklaması beklenirken, bunun, kamu harcamalarından kaynaklanan enflasyonu dizginlemeye yeteceği konusunda piyasaları ikna etmeye yetmeyeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     Â

 

Roussneff'in merakla beklenen açıklamasında, önceki BaÅŸkan Luiz Inacio Lula da Silva döneminden kalan sıkıntılı mali yapıyı düzeltmek için 24 ile 30 milyar doları bulması beklenen kesintilerin ayrıntılarını paylaÅŸması bekleniyor.  Â

 

Bu hafta kamuoyuyla paylaşılacak olan kesintilerin sesi uzaktan kulaÄŸa hoÅŸ geliyor. Ancak daha yakından bakıldığında, Roussneff'in bu mütevazi kesintilerle, bir yandan piyasaları rahatlatma diÄŸer yandan da ülkenin eksik altyapı konusundaki açıklarını giderecek yatırımlarını devamı arasında denge kurmayı amaçladığı görülüyor.  Â

 

Haberin Devamı

Londra Merkezli araştırma kurumu Capital Economics'in ekonomistlerinden Neil Shearing, "En kolayı, Brezilya ekonomisinin en son ihtiyaç duyduğu yatırım harcamalarında kesintiye gitmek... Kesintilerin, enflasyondaki hızlı artışa neden olan ekonomideki aşırı ısınma problemini ortadan kaldıracak kadar büyük olmasını beklemiyorum" dedi.

 

Geçen sene Lula döneminde harcamalarda yaşanan artış enflasyonu son altı yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

 

Ülkede Ocak ayı itibariyle son 12 aylık enflasyon 5.99 seviyesinde kalarak, merkez bankasının yüzde 4.5'lik ortalama hedefinin oldukça üstünde gerçekleşti.

 

Brezilya'daki iki haneli rakamlara çıkan faiz oranlarındaki yükseliş baskısını azaltmak için de önemli oranda kesintilere ihtiyaç duyuluyor. Yüksek faizler, realde yükselişe neden olurken, ihracatçılar tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor.

 

* Bu yazı Reuters'in geçtiği, "Brazil's Rousseff to swing cautious budget axe" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                   Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet   Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!