"Brega Savaşı" kızışıyor

Güncelleme Tarihi:

Brega Savaşı kızışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2011 00:00

Libya’da, önemli sanayi kenti Brega’yı ele geçirmek için Muammer Kaddafi rejimine bağlı güçlerle isyancılar arasında yaşanan çatışmalar devam ediyor. İsyancılar, önemli sanayi kenti Brega'daki direnişlerini eğitimli askerleriyle güçlendirirken, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler isyancıları havan topu ateşine tutuyor.

Haberin Devamı

BREGA YOLUNDA YAŞANAN ÇATIŞMALAR/Foto Galeri

 

KOALİSYON GÜÇLERİ İSYANCILARI VURDU/Foto Galeri

 

İSYANCILAR BÖYLE EĞİTİLİYOR/Foto Galeri

 

Geçen hafta Kaddafi'nin memleketi Sirte'ye kadar dayanan, ancak hükümet güçlerinin saldırıya geçmesiyle 300 km kadar geri çekilen Libyalı isyancılar, Kaddafi güçlerine karşı en ciddi sınavlarını Brega'da veriyor. Kentte yaşanan çatışmalar dördüncü gününe girerken, isyancılar gönüllü askerlerini geriye çekerek eğitimli birliklerini öne sürdü.

 

NATO’ya bağlı savaş uçakları Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece kentin üzerinde uçuş yaptı ancak hiçbir hedefi vurmadı. Günün ilk ışıklarıyla, Brega'da çatışmaların yeniden başladığı belirtildi.

Haberin Devamı

 

Cumartesi gecesi, kentin batı ve doğusunda patlama ve makineli tüfek sesleri yükseldi. Görgü tanıkları, isyancı gönüllüleri taşıyan araçların, Brega’dan uzaklaşmakta olduğunu belirtti.

 

İsyancılardan Usame Abdullah, “Gece boyunca üzerimizde uçan savaş uçakları hiçbir hedefi vurmadı” dedi. Bir diğer isyancı Halid Mahid ise kent merkezinin yaklaşık 20 km doğusunda havan topu ve makineli tüfek sesleri duyduklarını söyledi.

 

İsyancı gönüllüler, daha iyi eğitimli isyancıların Brega'yı ele geçirebilmek için Kaddafi güçleriyle savaştıklarını ve kentin merkezine ilerlediklerini iletti. Ancak isyancıların başkenti Bingazi’nin 240 km güneyinde bulunan Brega’da hiçbir taraf kontrolü ele geçirebilmiş değil. İsyancı liderlerin, gönüllülere geride kalmaları talimatı verdikleri ve savaş eğitimi olan birliklerin arkasında durmalarını istedikleri belirtildi.

 

Sirte körfezindeki bir diğer önemli sanayi kenti Ras Lanuf’un 70 km doğusunda bulunan Brega, geçen hafta Kaddafi güçlerinin eline geçmişti.

Haberin Devamı

  

BOMBARDIMANDA İKİ KİŞİ ÖLDÜ

Bu arada, hükümet birliklerinin Libya’nın güneybatısında dağlık bölgede bulunan Yafran kentini bombaladığı, bombardımanda iki kişinin öldüğü bildirildi.

 

Uydu kanalı El Arabiya televizyonu, görgü tanıklarına dayandırarak verdiği haberde, Kaddafi birliklerinin, dünden bu yana Yafran kentine kuzeyden saldırdığını duyurdu. El Arabiya, Trablus’un 100 km güneyindeki kentin Cumartesi’den bu yana roket saldırısı altında bulunduğunu belirtti.

 

Adının Ezref olduğu belirten bir yerleşimci, “Biraz önce iki kişi öldü ve dört yaralı bulunuyor” bilgisini verdi.

 

ZİNTAN KENTİ ATEŞ ALTINDA

Kaddafi'ye bağlı birlikler, isyancıların elinde bulunan bir başka yerleşim biri olan, başkent Trablus'un 160 kilometre güney batısındaki Zintan’a da saldırı başlattı.

 

Görgü tanıkları, Zintan’ın top ateşi altında bulunduğunu belirtirken, Abdülrahman adında bir yerleşimci, “Kaddafi'nin askerleri bugün erken saatlerde tanklarla Zintan'a ateş açtı.Kuşatma hala devam ediyor” dedi.

 

184 SORTİ YAPILDI

NATO, Cumartesi günü Libya hava sahasında oluşturulan uçuşa yasak bölgede 184 sorti yapıldığını açıkladı.

 

Bugün gelen açıklamada, bu sortilerden 70'nin "taarruz" amaçlı olduğu belirtildi. Taarruz sortilerinde füze ve bomba taşıyan savaş uçaklarının kullanıldığı ifade edilirken, vurulan hedefler hakkında bilgi verilmedi.

 

KADDAFİ’NİN KABİNESİ ERİYOR

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin danışmanlarından üst düzey diplomat Ali Triki'nin istifa ettiği bildirildi.

 

Arap Birliği kaynakları, Dışişleri ve Afrika İşleri Bakanlıkları ile Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilciliği ve Fransa'da büyükelçilik görevlerinde bulunan Triki'nin bugün Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüştüğünü, ancak basına açıklama yapmadığını söylediler.

 

OBEİTİ ATİNA'DA

Bu arada, Libya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdelati Obeidi'nin, Kaddafi'nin mesajını iletmek için Yunanistan'ın başkenti Atina'ya geldi.

 

Obeidi'nin ileteceği mesajın içeriği hakkında ise detay belirtilmedi.

 

KUSA SORGUYA ÇEKİLECEK

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hauge, geçen hafta kaçarak ülkelerine sığınan Libya'nın eski Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın, Lockerbie bombalamasıyla ilgili ifadesinin alınacağını söyledi.

Haberin Devamı

 

Kusa, 1988'de İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak eden Pan American Havayollarına ait 103 sefer sayılı uçağın bombalanmasının ardındaki isim olarak kabul ediliyor.

 

Hague, Pazartesi günü düzenlenecek olan görüşmeyle, İskoç savcıların Kusa'nın ifadesini alacağını belirtti.

 

Haritada siyah ile belirtilen yerler Kaddafi rejimine, kırmızıyla belirtilen yerler ise isyancılara ait kentleri gösteriyor. Kaynak: The New York Times.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!