"Boykot kararları sürdürülebilir politikalar değildir"

Güncelleme Tarihi:

Boykot kararları sürdürülebilir politikalar değildir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 17:36

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Fransa Meclisine getirilecek 1915 olaylarına ilişkin yasa tasarısının ekonomik ilişkilere etkisi konusunda, “Boykot politikaları sürdürülebilir politikalar değildir. Neticede istihdamı etkileyecek düzeye bile gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

Boyner ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde kabul edilmelerinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

Ümit Boyner, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa Meclisi genel kurulundaki oylamasına ilişkin yaptıkları çalışmaları Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini belirterek, bu konuda zaten hükümetle iş dünyası olarak istişare halinde olduklarını kaydetti.

Boyner, “Masada boykot seçeneği var mı?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Böyle bir şey gündemde yok. Tabii ki burada hassasiyetin yaratacağı birtakım olumsuzluklar olabilir. Bütün bunları da iş dünyaları göz önüne almak zorunda. Boykot politikaları sürdürülebilir politikalar değildir. Neticede istihdamı etkileyecek düzeye bile gelebilir. Rekabetin son derece güçleştiği, gelişmekte olan piyasaların sıkıntılar yaşadığı bu günde, olayın boyutlarının buraya gelmemesi gerekiyordu. Onun için Fransa büyük bir hata yapıyor diye düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

"SOKAKTAKİ VATANDAŞIN GÜNDEMİNDE DEĞİL"

Fransa'da yapılan temaslarda, otelde toplantı için salon verilmemesine ilişkin bir soru üzerine Boyner, şu yanıtı verdi:

“Biz, direkt olarak, TÜSİAD olarak, otelle muhatap olmadık, otelde kalmadık çünkü. Şunu söyleyebilirim; biz, Fransa kamuoyunda genel olarak, sokaktaki vatandaşta bu yasa tasarısıyla ilgili bilinç olmadığını gözlemledik. Bu, son anda parlamentoya getirilen ve tamamıyla oy hesabı üzerine dayandırılmış bir tasarı. Normal Fransız vatandaşının, ortalama Fransız vatandaşının gündeminde bile değil. İş dünyası bunun yavaş yavaş farkında. Biraz biz körükledik, olayın önemini anlatmaya çalıştık. Şunu açıkça söylemek istiyorum; Fransa'da toptan Türkiye'ye karşı bir kamuoyu oluşmuş durumda değil. Tam tersi, biz yaptığımız görüşmelerde, özellikle bizim muhatabımız olan iş dünyası örgütlerinde ve iş dünyası temsilcilerinde Türkiye'nin konumuna karşı bir destek izledik. Nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda çok açıktılar, çok nettiler. O açıdan olumlu geçtiğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Boyner, yasa tasarısının perşembe günü parlamentodan geçmesi halinde senatoya gideceğini belirterek, şunları söyledi:

“Onun için, bizce perşembe günü bu iş bitmiyor. Türkiye'nin bunu perşembe gününden sonra da çok yakından takip etmesi gerekiyor. İş dünyası olarak biz de bunu yapacağız. Bu, hem Avrupa değerlerine ters düşen bir yasa tasarısı, hem pratik anlamda nasıl uygulanacağı belli değil, hem gerçekten de iş dünyasını ilgilendiren bir konu. Çünkü bunu sürekli söyleyince biz, 'boykot mu bekliyorsunuz?' gibi sorular geliyor. Onun ötesinde iş dünyasının veya devletin böyle bir karar almasına gerek yok, zaten vatandaşta böyle bir hassasiyet oluşuyor. Hepimiz de iş dünyası temsilcileriyiz, bunu görebiliyoruz. Kaldı ki zaten Sarkozy hükümetinin AB konusundaki tutumu yüzünden Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik ilişkiler gerçek potansiyeline hiçbir zaman ulaşamıyor. Bunun da farkındalar. O açıdan bence biz gayet vakur, bu konuda kararlılığımız ve haklılığımız konusunda hiçbir geri adım atmadan bu süreci takip etmeliyiz diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

“BAŞBAKAN'IN ENERJİSİ YERİNDE”

Başbakan Erdoğan ile görüşmelerinde boykot konusunun gündeme gelmediğini söyleyen Ümit Boyner, Başbakan Erdoğan'ın sağlığına ilişkin bir soru üzerine, “Sağlığını gayet iyi gördük. Enerjisi yerinde. Çok memnuniyet verici” dedi.

TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu da, Başbakan Erdoğan'la 2012'nin ekonomik gerçeklerini de konuştuklarını belirterek, Avrupa'daki borç krizi, ABD'nin durumu, Çin'deki yavaşlama gibi gelişmelerin, Türkiye üzerinde baskıları olabileceğinin de dile getirildiğini aktardı.

Yücaoğlu, “Birlikte hangi politikaları gözden geçirelim, kimlerle hangi temasları yapalım konusunda da kendisinden bilgi almış olduk. Ekonominin de yurt dışından gelecek etkileşmeye karşı hazırlıklı olmasını da gündeme getirdik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!