Boş arazideki ceset PKK'lı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Boş arazideki ceset PKKlı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2009 10:16

Silopi Belediye binasının karşısındaki boş arazide çıplak cesedi bulunan kişinin PKK'nın Diyarbakır sorumlusu olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'ın Lice ve Bingöl'ün Genç ilçeleri arasındaki kırsal kesimde güvenlik güçleriyle çatışmaya girip ağır yaralanan ve önceki gün Silopi yakınlarındaki arazide boş bir arazide cesedi bulunan teröristin, PKK'nın sözde ‘Diyarbakır bölge sorumlusu’, ‘Rızgar Dürhust’ kod adlı Mehmet Söğüt olduğu ortaya çıktı. Söğüt'ün öldürülmesi terör örgütü PKK'da şok etkisi yarattı. Diyarbakır'da 8 Ekim 2008 günü polis servis aracına yönelik düzenlenen ve 4'ü polis, 1'i teknisyen 5 kişinin şehit olduğu, 25 kişinin de yaralandığı saldırının bizzat planlayıcısı olup talimatını vermekle suçlanan Mehmet Söğüt, 3 Ocak 2008 günü Diyarbakır'da askeri servis aracının geçişi sırasında patlatılan ve 6'sı öğrenci 7 kişinin ölümü, 66 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının da talimatını vermek suçundan aranıyordu.

Haberin Devamı

Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki bir arazide geçen salı günü çarşafa sarılı halde bulunan erkek cesedinin, 18 yıldan beri örgütün dağ kadrosunda yer alan terör örgütü PKK'nın Diyarbakır bölge sorumlusu ‘Rızgar Dürhust’ kod adlı 32 yaşındaki Mehmet Söğüt olduğu ortaya çıktı. Söğüt'ün, Diyarbakır'ın Lice ve Bingöl'ün Genç ilçeleri arasında kalan ve PKK'nın ‘Ape Musa’ adını verdiği Akdağlar bölgesinde, 10 Mayıs'ta güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada ağır yaralandığı, tedavi amacıyla Kuzey Irak'taki Zap kampına götürülmek istenirken, Silopi yakınlarında aşırı kan kaybı sonucu hayatını kaybettiği tespit edildi.

ÖLÜNCE ARAZİYE BIRAKILDI

Söğüt'ün yolda ölmesi üzerine cesedinin ailesine teslim edilebilmesi için bir çarşafa sarılarak Silopi ilçe merkezi yakınındaki boş bir araziye bırakıldığı belirlendi. Lice İlçesi'nde yaşayan ailesi, Silopi Devlet Hastanesi morguna gidip ölen kişinin Mehmet Söğüt olduğunu teşhis etti. Teşhisten sonra savcılığa başvuran aile, cenazenin kendilerine teslim edilmesini istedi. Terör örgütü PKK'nın 10 Mayıs gününden beri gizlediği bu olay, ailenin teşhis için Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat etmesiyle ortaya çıktı.

CENAZESİNE AYSEL TUĞLUK DA KATILDI

Haberin Devamı

PKK'lı terörist Mehmet Söğüt'ün cenazesi dün gece toprağa verilmek üzere Diyarbakır'a getirildi. PKK'lı Söğüt'ün cenazesi kent merkezindeki Yeniköy Mezarlığı'nda polisin sıkı güvenlik önlemleri altında saat 24.00 sıralarında toprağa verildi.

Cenazeye, aralarında DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, DTP il ve ilçe başkanları ile yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Cenazede bölücübaşı Öcalan ve terör örgütü PKK lehine sloganlar atıldı. Cenaze toprağa verildikten sonra kalabalık olaysız dağıldı.

Bu arada Söğüt'ün ölüm haberi terör örgütü PKK'da şok etkisi yarattı. Örgüt kendi yayın organları aracılığıyla yaptığı duyuruda Mehmet Söğüt'ün havan atışlarından ağır yaralandığını, tedavi için tüm imkanların yerine getirilmesine rağmen kurtarılamadığını açıkladı.

Haberin Devamı

PKK'NIN ŞEHİR EYLEMLERİNDEN SORUMLUYDU

DİYARBAKIR'da 8 Ekim 2008 günü polis servis aracına yönelik düzenlenen ve 4'ü polis, 1'i teknisyen 5 kişinin şehit olduğu, 25 kişinin de yaralandığı saldırının bizzat planlayıcısı olup talimatını vermekle suçlanan Mehmet Söğüt, 3 Ocak 2008 günü Diyarbakır'da askeri servis aracının geçişi sırasında patlatılan ve 6'sı öğrenci 7 kişinin ölümü, 66 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının da talimatını vermek suçundan aranıyordu. 5 yıldan beri Diyarbakır'ın Lice, Dicle, Kulp, Hani ve Bingöl'ün Genç İlçesi kırsalında bulunan Mehmet Söğüt, PKK'nın 1 Haziran 2004'te aldığı silahlı eylem kararı üzerine kendisine bağlı 13 kişilik grupla Diyarbakır kırsalına geldi.

Haberin Devamı

Lice bölge sorumlusu olarak faaliyet yürüten Söğüt, gerçekleştirdiği silahlı eylemlerden dolayı örgüt tarafından, halen Lice kırsalında bulunan sözde ‘Amed eyalet sorumlusu’ ‘Ziya’ kod adlı Engin Çatak'ın yardımcılığına getirildi. ‘Arteş’ ve ‘Avaşin’ telsiz kodlarıyla faaliyet yürüten Mehmet Söğüt, kent merkezlerinde sansasyonel eylemler yapılması için bizzat Kandil'deki örgüt yönetimi tarafından görevlendirilmişti.

PKK'DAN AYRILIP GERİ DÖNDÜ

1992- 99 yılları arasında Diyarbakır kırsalında faaliyet yürüten Söğüt, Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra Kuzey Irak'ın Şeladize bölgesinde 2000 yılı Ocak ayında örgüt içindeki bölünmeden dolayı ‘Dr. Süleyman’ kod adlı Sait Çürükkaya ve ‘Küçük Zeki’ kod adlı Ayhan Çiftçi ve halen söde ‘Amed eyalet sorumlusu’ olan Engin Çatak'ın da aralarında bulunduğu 300 kişiyle örgütten ayrılıp Celal Talabani'ye sığındı. Ardından örgüt tarafından ikna edilerek geri çağrıldı ve 2004 yılında tekrar Lice kırsalına gönderildi.

Haberin Devamı

Diyarbakır Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında 8 ayrı eylem dosyasından dolayı daimi arama kararı bulunan Mehmet Söğüt'ün otopsi raporu ve ölüm kaydının savcılığa gönderilmesi üzerine arama kayıtlarından düşürüleceği bildirildi. Söğüt son olarak Diyarbakır'da polis servis aracının taranması eylemini Lice'nin Birlik Köyü'nde Engin Çatak ile birlikte planlayıp sınır ötesi harekat için tezkerenin uzatılacağı 8 Ekim'e denk gelecek şekilde planlayıp bizzat uygulatmaktan aranıyordu.

KATILDIĞI EYLEMLER

Diyarbakır Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kayıtlarına göre Mehmet Söğüt'ün katıldığı eylemler ise şunlar:

- 29 Mayıs 2005 günü Lice İlçesindeki Kayacık Jandarma Karakolu’nda görevli askerleri taşıyan ve Kilise Dağı’ndaki telefon ve telsiz radyolink istasyonunda nöbet tutan askerlere erzak götüren traktöre uzaktan kumandalı mayınlı saldırı sonucu Doğan Yarlıtaş ile Musa Memiş adlı askerlerin şehit edilmesi, Traktörü kullanan ve kardeş olan Hüseyin Bolat ile Taha Bolat’ın öldürülmesi.

- 14 Ekim 2005 günü Lice İlçesi Fis Ovası Dibek Köyü kırsalında Astsubay Erbu Serpan’ın şehit edilmesi, 2’si astsubay 3 askerin yaralanması.

- 2005 yılı Kasım ayında Lice’nin Dibek Köyü güneyinde mayın patlatılması sonucu 2 askerin yaralanması

- 2005 yılı Eylül ayında Diyarbakır-Lice yoluna mayın döşenmesi sonucu 3 askerin yaralanması

- 3 Mayıs 2007 günü Lice ilçesi Baharlar Köyü kırsalında Üsteğmen Muhammet Ali Demir’in şehit edilmesi, 2’si astsubay 3 askerin yaralanması.

- 2007 yılı Ağustos ayında Ergani’de tren raylarına uzaktan kumandalı mayın ve 16’şar kiloluk iki teneke şeker ve gübre karışımından Amonyum Nitrat, potasyum klorat döşenmesi, tren raylarının hasar görmesi

- 3 Ocak 2008 günü Diyarbakır kent merkezinde askeri servis aracına yönelik düzenlenen ve 7 kişinin ölümü, 66 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının talimatını vermek

- 8 Ekim 2008 günü Diyarbakır’da polis servis aracına yönelik düzenlenen ve 4’ü polis 1’i teknisyen 5 kişinin şehit edilmesi, 25 kişinin de yaralanması eylemini planlayıp talimat vermek

- 10 Ekim 2008 günü Lice’nin Dibek Köyü’nde kahvehane işleten Ferzende Özen adlı köylünün güvenlik güçlerine ihbarcılık yaptığı gerekçesiyle öldürülmesi

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!