Borusan'ın 2010 ciro hedefi 5 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Borusanın 2010 ciro hedefi 5 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2006 13:07

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 2002'de hazırladıkları 5 yıllık stratejik planda önlerine koydukları 2 milyar dolarlık konsolide ciroya 2 yıl önce, 2005 yılında ulaştıklarını bildirdi.

Kocabıyık, önümüzdeki 5 yıl içinde konsolide cirolarını 2.5 kat artışla 5 milyar dolar olarak belirlediklerini açıkladı.
Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding yıllık bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada 2005'in Türkiye açısından her bakımdan başarılı bir yıl olduğunu vurguladı.
Olumlu gelişmelerin paralelinde çözüm bulmakta zorluk çekilen bazı yapısal sorunların da bulunduğunu ifade eden Kocabıyık, bunları genç nüfusa göre yetersiz istihdam, orta kademe meslek eğitimi, sosyal sigorta sistemi ve kayıtdışı istihdam olarak tanımladı.
Aynı şekilde yüksek cari açık ve aşırı değerli YTL gibi ince ayar gerektiren güncel ekonomik sorunlar da bulunduğunu belirten Kocabıyık, şöyle devam etti:
“2005 yılında yaşanan başarılar bana büyük bir dönüşümün eşiğinde olduğumuzu düşündürüyor. Bu dönüşümün yeni hedefi 'gelişmekte olan ülkeler ligi'nden çıkıp bir üst kategoride yer alabilmektir. Türkiye, milli gelir büyüklüğü açısından zaten dünyanın en üst ligindedir. 2006'da 380-400 milyar dolar seviyesinde bir milli gelir gerçekleşeceğini umuyoruz. Böylece ülkemiz milli gelir açısından İsveç, İsviçre gibi ülkeleri bu yıl içinde geride bırakacak, dünya klasmanında 2-3 basamak yükselerek 2006 sonunda 18 ya da 19.'luk seviyelerine ulaşacaktır.”

-TÜRKİYE'NİN DE 2010 YILI HEDEFİ OLMALIDIR-

Kocabıyık, Borusan'ın 2010 yılı planı gibi Türkiye'nin de 2010 yılı hedefleri olması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“2007'de ne olacak, 2010'da Türkiye'nin konumu nedir, 2010'da Türkiye'nin hedefleri nedir, 2010'da nasıl bir ülkede yaşayacağız, nasıl ülkede yaşamak istiyoruz? Böyle bir vizyonumuz yok. Halk tarafından benimsenmiş bir vizyonumuzun olmayışını ben bir eksiklik olarak görüyorum. Ben bir vatandaş olarak bunun eksikliğini hissediyorum. AB'ye üye olmayı istemek yeterli değil. Somut hedeflerimiz olması lazım. 2010 için hatta 2015 için... Ve bu hedeflerimize erişmek için bir yol haritamız olması gerekir. Bu yol haritamızda her kurumun görevi ve sorumluluğu kişi bazında belli olmalıdır. Aynı bir şirketteki gibi, Borusan'daki gibi...”
Kocabıyık, 2010'da Avrupa ile uyum içinde, komşularıyla sorunlarını çözmüş, kişi başına milli geliri 8 bin dolar, eğitim harcamaları 30 milyar dolar, bütçedeki vergi gelirleri payı 150 milyar dolar, ihracatı 120 milyar dolar, ihracattaki sanayi ürünü payı yüzde 90, turist sayısı 30 milyon, nüfus artışı yüzde 0,7, yılda 1 milyon kişiye iş, İstanbul Avrupa'nın sanat merkezi, İslam'ın aydınlık yüzü bir Türkiye hayal ettiğimi söyledi.
Bu hayalin gerçek olması için geçmişten farklı bir strateji çalışması yapmak gerektiğini belirten Kocabıyık, “Strateji yapmak bir süreç, bunun bir reçetesi var. Aynen uygulamak gerekir sonra herkesle bunu paylaşmak ve herkesi buna inandırmak lazım. En önemlisi ilgili her kurumun en verimli şekilde çalışmasını sağlamak lazım, ciddiyet ve planlı bir verimlilik arayışı bizi böyle zor ama değerli hedeflere ulaştırabilir” dedi.
Borusan'ın uzun süredir bu yolu izlediğini bildiren Kocabıyık, şunları kaydetti:
“2002 yılında hazırladığımız 5 yıllık stratejik planımızda önümüze koyduğumuz 2 milyar dolarlık konsolide ciroya 2 yıl önce ulaştık. Yeni bir 5 yıllık stratejik plan çalışması içindeyiz. Önümüzdeki 5 yıl içinde karlılığımızı da koruyarak bugünkü konsolide ciromuzun 2.5 kat fazlasını hedefliyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!