‘Borazan’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

‘Borazan’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 00:00

YGS’ye tepkiler Türkiye’nin dört bir yanında dün de devam etti. Hükümet, cemaat ve ÖSYM aleyhine sloganlar atan eylemciler, “Yandaşlara Güzellik Sınavı”, “Yutkunma başkan, şifreyi çözdük çoktan”, “Önceden Soruları Yerleştirme Merkezi” yazan pankartlar taşıdılar.

Önceki gün YGS protestocularına “Yuh” çeken Antalya Vali Yardımcısı Metin Borazan’ı da protesto eden göstericiler görevden alınmasını istediler.

ANTALYA’da önceki gün YGS’yi protesto gösterisi yapanları yuhalayıp fotoğraflarını çeken Vali Yardımcısı Metin Borazan, bu kez aynı grup tarafından ’İmamın Borazan’ı Sus’ pankartlarıyla protesto edildi. Metin Borazan’ın Keşan Kaymakamı görevindeyken kadın heykelleri arasında çektirdiği öne sürülen fotoğrafının da bulunduğu pankartı taşıyan göstericiler, Yavuz Özcan Parkı’na geldi. Burada grup adına açıklama yapan TKP Antalya İl Başkanı Levent Tunçel, Vali Yardımcısı Metin Borazan’ın derhal görevden alınması, hakkında adli ve idari soruşturma açılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Metin Borazan, bağlılığını ve itaatini kanıtlamak istiyorsa AKP’den aday olarak seçimlere girebilir ve rahatça borazanlık yapabilir. Ancak Antalya Vali Yardımcılığı makamını daha fazla işgal etmemelidir.” Alanya İlçesi’nde ise bir grup öğrenci, YGS soru kitapçığında şifreleme yapıldığı iddialarına karşı protesto gösterisi yaptı. “ÖSYM bizi de tatmin etsene” yazılı dövizler taşıyarak “Şifre değil çözüm istiyoruz” sloganları atan öğrenciler gösteri sonunda, “Fesupanallah” adlı şarkıyı söyledi.

Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’nda toplanan protestocular, “Yandaşa şifre halkın çocuklarına gözyaşı” sloganları ve pankartlarıyla Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Bir grup Milli Eğitim Bakanlığı’na yürümek isteyince polis müdahale etti. Eylemciler kaldırım taşlarını sökerek polislere attı. Bir başka grup ise AK Parti İl Başkanlığı’na yürüyerek eylem yaptı.

Çanakkale’de 500 kişilik grup, “Yandaşlara Güzellik Sınavı” yazılı pankart açıp “İmamın Şifresini Çözdük”, “Cemaat Elini Liselerden Çek”, “Nimet Ç. gitsin, Behzat Ç. gelsin”, “Cemaat Yaz 2011’e Gönder Şifre Cebine Gelsin” yazılı dövizler taşıdı. Bazı liseliler yanlarında getirdikleri kalemleri kırıp havaya fırlattı.
Trabzon’da CHP Gençlik Kolları üyeleri ile bir grup lise öğrencisi, “Cemaat Tesadüfleri Sever” yazılı, film afişi gibi hazırlanmış pankartlar taşıdı.
Bursa’da lise ve dershanelerde üniversiteye hazırlanan 1500 öğrenci, YGS’yi protesto etmek için merkez Osmangazi İlçesi’ndeki Fomara Meydanı’nda toplanıp Kent Meydanı’na yürüdü. AK Parti, ÖSYM ve cemaat aleyhine slogan atan gençler, sınavın iptalini istedi.

Artvin, şifre skandalının ortaya çıkarıldığı şehirde bir grup “Yutkunma başkan, şifreyi çözdük çoktan”, “Yandaşa Güzellik Sınavı”, “İthal ÖSYM Başkanı istiyoruz”, pankartlarıyla düdük çalarak ve alkışlarla Kızılay önüne kadar yürüdü.
Karabük’te öğrenciler, ÖSYM Başkanı Ali Demir’i istifaya davet etti, “Kul hakkkına hayır, cehennemde cayır cayır” pankartı taşıdı.
Giresun’da lise ve dershane öğrencileri ile velileri “ÖSYM Başkanı bizi de tatmin et”, “ÖSYM emek hırsızı”, “Parayı veren şifreyi çalar” ve “Susma haykır üniversite hakkındır” pankartları taşıdı.
Denizli’de “Önceden Soruları Yerleştirme Merkezi” ve “Gençlik Geleceğine Sahip Çıkıyor” pankartları taşıyan öğrenciler, “İmamın ordusu liselerden defol”, “Cemaatsiz üniversite, şifresiz sınav istiyoruz” sloganları attı.
Konya’da, CHP Gençlik Kolları üyeleri, Zafer Meydanı’nda tiyatro gösterisiyle protesto etti. Gençler sembolik sınıfta sınava girdiler. Salon görevlileri soru kitapçıklarını dağıttıktan sonra sınıfa giren yüzü maskeli bir kişi, üzerinde ampul resmi bulunun siyah renkli tişört ve şapkalı öğrencilere soruların cevaplarını verdi. Beyaz tişört ve kırmızı şapkalı öğrencilere ise cevaplar verilmedi ve sınav sona erdi. m DHA

PKK değil YGS şifresi 

Bölücü terör örgütü PKK’nın neredeyse her gün eylem yaptığı Hakkâri’de dün dershane öğrencilerinin YGS şifresi protestoları vardı. Öğrenciler ellerindeki sınav kitapçıkları ve testlerini ateşe verip, kalemlerini havaya fırlatarak, skandala açıklık getirmesini istedi. Yağmura aldırmadan, belediye binasının önünde toplanan 500’e yakın öğrenci, “LGS, YGS ede bese (Artık yeter)”, “ÖSYM tesadüfleri sever”, “Eşitlik adalet istiyoruz”, “AKP-ÖSYM işbirlikçi cemaat”, “Gençlik uyuma emeğine sahip çık” pankartları taşıdılar. Hükümet ve ÖSYM aleyhine Kürtçe ve Türkçe sloganlar atan öğrenciler, Hakkâri Üniversitesi Rektörlüğü önünde açıklama yaptı. Diyarbakır, Tunceli ve Siirt’te de binlerce öğrenci “Yalan dolan YGS’ye isyan” pankart ve sloganlarıyla eylem yaptı.

Biber gazından döndüler

ŞİFRE iddiası İzmir’de yaklaşık 8 bin genci sokağa döktü. Sosyal paylaşım sitesi facebook’ta örgütlenen gençler, ellerinde pankartlarla, ’İzmir uyuma öğrencine sahip çık’ sloganı atarak, 3 km yürüdü. Alsancak’ta ÖSYM binası önüne toplanan gençler, binaya kurşun kalem fırlattı. Bazı öğrenciler de çevik kuvvet polislerine yumurta attı. Öğrenciler polisin “Dağılın” uyarısına rağmen ÖSYM binası önündeki parkta uzun eşek oynadı. Polis, grubu dağıtmak için biber gazı kullanmaya teşebbüs etti, ancak sonra vazgeçti. Öğrenciler, olaysız dağıldı.

Facebook’ta  örgütlendiler

İSTANBUL’da Facebook’taki “İstanbul ÖSYM şifreli soruları protesto etkinliği” grubu üzerinde bir araya gelen binlerce liseli dün Taksim Meydanı’nda bir araya geldi. “facebook e-posta: ösym@akp.com şifre: cemaatin elinde, şifre değil parasız eğitim, sınavsız üniversite istiyoruz” yazılı pankart ile “ÖSYM elini geleceğimden çek”, “Şifre düştü, kel göründü”, dövizleri açarak yürüyen grup sık sık “Amerikan imamı kaça sattın sınavı”sloganları attı. İstiklal Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçen grup vatandaşlardan alkışlarla destek gördü.

İzmit’te de Facebook’ta örgütlenen lise öğrencileri sınavlardaki şifreleme iddiaları nedeniyle kent içinde yürüyerek oturma eylemi yaptı. ‘Nimet abla bize de şifre versene’ diye slogan atan öğrencileri temsilen açıklama yapan Nazlı Canyiğit, “YGS’de ortaya çıkan şifre skandalı adaletsiz ve çöken eğitim sisteminin bir kanıtı olmuştur. Bu skandal YGS mağduru binlerce gencin umutlarıyla oynandığını gösteriyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!