Bora sahasının talibi çok

Güncelleme Tarihi:

Bora sahasının talibi çok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kozyatağı'ndaki büyük alan burayı yıllardır kullanan sürücü kursunun adıyla anılıyor. Muhtarlık yeşil alan olsun istiyor, Kadıköy Belediyesi kültür merkezi yapmak istiyor. Burası, çadırkent alanı olarak belirlendi.

Kadıköy'e bağlı olan 50 bin nüfuslu Kozyatağı Mahallesi’nde sadece iki park var: Belediye Blokları içindeki Barış Parkı ve Gaziosmanpaşa Sokak'ta küçük bir dinlenme parkı.

55 sokaklı, 4 caddeli, 15 bin daireli mahallenin ortasında 66 dönümlük bir arazi atıl durumda bekliyor. Burası mahalleli tarafından ‘‘Bora sahası’’ diye adlandırılıyor. Şimdilik deprem çadır merkezi olarak değerlendiriliyor. İçinde çadır, konteynır ya da otomobilde yaşayan 40-45 aile bulunuyor. 17 Ağustos depreminden beri burada yaşıyorlar. Geçmişte yapılmış bir tualeti kullanıyorlar, elektriği de halı saha işletmesinden alıyorlar.

Bu 66 bin metrekarelik geniş arazinin eski sahibi SSK. Dönemin bakanı Hilmi İşgüzar tarafından hastane yapılsın diye alınmış. Hastaneden vazgeçilince bir sürücü kursuna verilmiş. Daha sonra kontrat bitmiş. Şimdi buranın kontrolü kursta. Ancak SSK bir borçtan dolayı araziyi 2.5 yıl önce Emlak Bankası'na devretmiş.

Emlak Bankası'na ait

Bu geniş alanda sürücü kursu yolları, depremzede çadırları otomobilleri, konteynırları, futbol sahası, sürü halinde sokak köpekleri var. Sabahları kadınlar koşu, yürüyüş yapıyor. Hafta sonları piknik yerine dönüşüyor. Bayramlarda kurban kesiliyor.

Kozyatağı Mahallesi Muhtarı Erdoğan Oğultürk ‘‘Yeşil alan yok mahallede, Bu arsa halka hizmet etse, yeşil alan olsa..’’ diyor. Bayındırlık Bakanlığı'na dilekçe yazılıyor.

Kadıköy Belediyesi'nin ise bu alan için projesi Atatürk Kültür Merkezi. Onların da Ankara'ya müracaatları var.

17 Ağustos depreminden sonra bu alanda bin beşyüz, iki bin çadır kuruluyor. Şu anda Kaymakamlık burasını afet anında çadırkent alanı olmaya müsait olarak değerlendiriyor.

Burası yeşil alana dönüştürülürse hem halk faydalanacak hem de olası bir depremde buraya sığınacaklar.

Dedesi de muhtar

Kozyatağı Mahallesi Muhtarı Erdoğan Oğultürk, 1962 doğumlu. İki çocuk babası. Kozyatağı İlkokulu'nda, Suadiye Lisesi'nde okumuş. Bir süre bakkallık yapmış. 1992 ara seçimlerinde mahalle ikiye bölünmüş. 19 Mayıs Mahallesi, Kozyatağı'ndan ayrılmış. Oğultürk'ün dedesi, 1992'ye dek 15 yıl muhtarlık yapmış. Erdoğan Oğultürk 1992 ara seçiminde emekli olan dedenin yerine seçiliyor. 1994'de o 18 bin oy alırken ikinci sıradaki rakibinin aldığı oy 4 binde kalıyor. 1999 seçiminde 19 bin 8 yüz oy alarak üçüncü kez seçiliyor.

Kozyatağı’nda ne var ne yok?

Bizimkiler tv dizisi 10 yıldır Marmara Caddesi'nde Şale Apartmanı'nda çekiliyor.

Mahallede iki cami biri özel dört ilköğretim kurumu, emeklilerin gittiği 5-6 kahve var. Gençler daha çok yeni açılan İnternet cafelere takılıyorlar.

Emlak fiyatları ortalama şöyle: 4 oda bir salon 160, 170 bin dolar. 3 oda bir salon 7 - 10 yıllık binalar, 35-40 milyar civarında. 2 oda bir salon 20 milyar.

Kozyatağı'nı çevreleyen diğer mahalleler: Suadiye, Bostancı, 19 Mayıs Mahallesi, İçerenköy.

Mahallenin otopark sorunu yok.

Kozyatağı'nda her yöreden insan var. Diyarbakırlılar, Kayserililier.. Sivaslılar en eski yerleşenlerden.

Gecekondu hiç yok. Tek katlı evler bile tek tük.

Mahallede yaşayan ünlüler: Aykut Işıklar, Yalçın Yelence, Ercan Yazgan, Seren Serengil, Kibariye, İlyas Salman, Serap Mutlu Akbulut, Fenerbahçeli Alpay, Eski Fenerbahçeli Selçuk Yula, Onur Kayador, Yaşar Alptekin, Manken Şebnem Gürel.

Apartmanların arasında Bayer Caddesi'nde tarihi çınar ağaçları var. Efsaneye göre, Fatih sefere çıkarken atlarını bağladığı kazıklar filiz verip çınar olmuş. 585 yıllık görkemli ağaçlar 1.5 dönümlük bir alanda. Muhtar ağaçların altındaki dükkanların başka bir yere taşınmasını ve buranın daha turistik bir alana dönüştürülmesini istiyor.

Şakacı Çıkmazı aslında çıkıyor!

Şakacı Çıkmazı, eskiden gerçek bir çıkmazmış. Caminin 50 metre aşağısındaki arsanın yanındaki sokak. Burada 6-7 katlı apartmanlar var. Yıllar içinde çeşitli imar planları ile şekli değişti, ortaya bir yol çıktı. Belediye de burayı açtı. Ama sokağın adı Şakacı Çıkmazı olarak kaldı. Şimdi sahiden şaka yapıyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!