Bora ihmallerin kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Bora ihmallerin kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Saros Körfezi'nde pazar günü dalış sırasında, hocası Ferit Taner Aşar'la birlikte yaşamını yitiren işadamı Zeki Küçükberber'in lise öğrencisi oğlu Bora'nın cesedi, olaydan 46 saat sonra denizden çıkarılabildi.

Keşan'ın İbrice Limanı yakınındaki Şeytankayalıkları kesiminde pazar günü öğleden sonra meydana gelen faciada, 16 yaşındaki Bora Küçükberber ile kendisine dalış öğreten 3 yıldızlı dalıcı 32 yaşındaki Ferit Taner Aşar, denizde yaşamlarını yitirdiler. Aşar'ın cesedi olaydan hemen sonra su yüzüne çıkarken, Bora Küçükberber kayboldu.

ARAMA 2 GÜN SÜRDÜ

Aşar'ın cezaseni önceki gün İstanbul'da toprağa verilirken, 7'si İstanbul Deniz Polisi'nden gelen toplam 12 dalgıç, mavi derinliklerde Bora Küçükberber'in cesedini aradı. Gün batımından sonra deniz dibinin görünmemesi nedeniyle ara verilen arama çalışmaları, iki gün süreyle sürdürüldü. Dün sabah saat 09.00'da yeniden başlatılan arama çalışmalarında, Bora'nın cesedinin dalış yapılan bölgede 52 metre arasında bulunduğu saptandı. Ağırlık bağlı olduğu için dibe vuran Bora Küçükberber'in cesedini çıkarmak için dalgıçlar son hazırlıkları yaparak saat 12.00'de dalışa geçti. Küçükberber'in cesedi, 40 dakikalık bir çalışma sonucu çıkarılarak tekneye alındı. Kıyıda bekleyen kardeşi Mete Küçükberber, tekneden Bora'nın battaniyeye sarılı cesedinin indirilerek ambulansa konulmasına yardım etti. Bu sırada yengesi Firdevs Küçükberber gözyaşlarına boğuldu. Keşan Devlet Hastanesi'nde yapılan otopsiden sonra, Bora Küçükberber'in cesedi İstanbul'a götürüldü.

Arkadaşları yasta

Saros Körfezi'nde daldıktan sonra boğularak ölen St. Joseph Lisesi öğrencisi Bora Küçükbeber'in öğretmenleri Bora'nın çok sevilen bir öğrenci olduğunu söylediler. Derslerinde çok başarılı olmayan, ancak sosyal ilişkileri güçlü olan Bora için öğretmenleri, ‘‘Okulda tüm aktivitelere katılırdı. Çok saygılı ve çok yönlü bir öğrenciydi. Sporun yanısıra müziğe de çok Dalgıçlığa meraklı olduğunu maalesef ölüm haberiyle birlikte öğrendik’’ diye konuştular. Lise 2'nci sınıfa geçen Bora'nın tatilde olan arkadaşları dün gün boyunca okulu arayarak, okul yetkililerinden cenaze töreni konusunda bilgi aldılar.

YILLIKTAN NOTLAR

Bora'nın sınıf arkadaşlarının Orta 3'üncü sınıf yıllığında yazdıkları şöyle:

Benden kurtulamazsın. Çiçeğini şekerini kap da gel artık.. Emine

Bora'yı tanımak demek hayatınızını 5-6 senesini ona vermek demektir. Verdim gitti. Edebi Dost Damla.

Senin gibi birini geç tanıdığıma üzülmüştüm. Ama olsun, daha önümüzde uzun yıllar var. Zeynephan.

Uzmandan şok açıklamalar

Caddebostan Balıkadamlar Kulübü Dalış Okulu Başkanı İnkılap Obruk, Saros Körfezi'nde Bora Küçükberber'i arama çalışmalarını izledi. Obruk, dalış faciasıyla ilgili şok açıklamalarda bulunarken, olayda bir dizi ihmalin rol oynadığını söyledi. Ferit Taner Aşar'ın ‘Dalış öğretmeni’ değil, yalnızca 3 yıldız dalıcı olduğunu belirten İnkılap Obruk, ‘‘Dalış sırasında uluslararası kurallar ihlal edilmiş. Bora'nın ölüm nedeni derinlik şarhoşluğu. Uluslararası kurallar, amatör dalışlar için 30 metreyi limit koyuyor. Bu kural da ihlal edişmiş’’ dedi.

Dalış öğretmeni olmak için üç yıldız dalıcı olduktan sonra kurs görülmesi gerektiğini anlatan Obruk, ‘‘Önce 1 yıldız dalış öğretmeni, sonra 2, sonra 3 yıldız dalış öğretmeni olunur. Ferit Taner Aşar, bu kurslara henüz katılmamış. Ölümü de vurgun sonucu değil, tüpü bittiği için oksijensizlik sonucu ciğer yırtılmasından ölmüş. Eksik tüple dalması ihmaldir. Üzerlerinde can yeleği ve yedek regülatör de yok’’

İnkılap Obruk, dalış kurslarının Sualtı Federasyonu tarafından denetlendiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Ancak kurslar sonunda alınan bröveleri denetlemek mümkün değildir. Bröve sahibinin kurullara uyması bir çeşit otomobil ehliyeti sahibi olmaya benziyor. 1, 2 ve 3 yıldız olmak için 3 haftalık kurslarla eğitim veriliyor. Üç yıldız dalıcı olanlar isterlerse ikişer aylık kurslara katılarak eğitmen olabilirler.’’

Derinlik sarhoşluğu

İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şamil Aktaş, nitrojen sarhoşluğuyla ilgili şu bilgeleri verdi:

‘‘30 metreden sonra başlar. Alkole benzer etkileri vardır. Tecrübeli dalgıçlara, olayı ne olduğunu göstermek için, uzmanların denetiminde bir kez uygulanır, 42 metreye inilir. Alkolde olduğu gibi insan önce biraz neşelenir, sonra daha fazla içen insan gibi anormal davranışlar başlar. Ne zaman çıkmanız gerektiğinizi hesaplayamazsınız. Hareketler kontrol edilemez. Amatörlerin kesinlikle bir daha bu derinliğe inmemesi gerekir.

Doç. Dr. Aktaş, tecrübeli bir dalgıç olan Ferit Tamer Aşar'ın derinlik sarhoşluğuna yakalanma olasılığının düşük olduğunu da belirterek, ilk bilgilerden eksik malzemeyle dalış yapıldığının anlaşıldığını söyledi. Aktaş, Aşar'ın tüpte ne kadar hava olduğunu gösteren monometre kullanmadığı ve denge yeleğinin bulunmadığının bildirildiğini belirterek, ‘‘ Büyük ihtimalle Bora'yı kaybetti, kural gereği su üstüne çıktı. Arkadaşını göremeyince tekrar daldı. Arama yaparken havası bitti. Sonra belki panikledi ve emboli meydana geldi.’’ dedi.

Ferit tek çıkmak istememiştir

Balıkadam Ferit Taner Aşar'in eşi Aynur Aşar, olayla ilgili olarak ‘‘Eşim, Bora'yı kurtarmak için canını verdi. Herhangi bir nedenle birbirlerini kaybettiler. Ferit, tek başına su üstüne çıkmamak için kendini feda etmiştir’’ dedi. Bora Küçükberber'in dalışa gitmeden önce son gece kendilerinde kaldığını da belirten Aynur Aşar, ‘‘Ferit'le gece uzun süre masa başında dalışı planladılar. Teorik eğitim yaptılar. Ben hep kaygı duyardım, ama eşim tüm kurallara uyulduğunda dalgıçlığın hiçbir tehlikesi olmadığını, merak etmememi söylerdi’’ dedi. Ferit Taner Aşar'ın oğlu 7 yaşındaki Kaan ise babasının öldüğünden habersiz ondan kalan dalış saatini koluna takarak dolaşıyor. Kardeşi Nergiz'e sarılan Kaan Aşar da denizci olacağını söylüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!