Bölünmede son perde

Güncelleme Tarihi:

Bölünmede son perde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 00:00

Suriye içsavaşı, bildiğimiz anlamda Ortadoğu’nun bölünüş hikâyesinde son perde olabilir. Mısır ve İran’ın uzun ve devamlı bir tarihleri, güçlü ulusal kimlikleri var. Hâlâ büyük ölçüde asimile edilmemiş bir durumda olan ve Ankara’nın güvenmediği , bağımsız bir millet olma umudu besleyen Kürtlerin merkezinde yer aldığı mesele dışında Türkiye de öyle. Bu yüzden Türkiye de Suriye’deki savaşa çekiliyor.

Haberin Devamı

ABD’nin eski dışişişleri bakanı Condoleezza Rice, “Suriye, Ortadoğu’nun bölünüşünde son perde olabilir” yorumunda bulundu. Eski bakan Washington Post’a özetle şöyle yazdı: “Suriye içsavaşı, bildiğimiz anlamda Ortadoğu’nun bölünüş hikayesinde son perde olabilir. Mısır ve İran’ın uzun ve devamlı bir tarihleri, güçlü ulusal kimlikleri var. Hâlâ büyük ölçüde asimile edilmemiş bir durumda olan ve Ankara’nın güvenmediği , bağımsız bir millet olma umudu besleyen Kürtlerin merkezinde yer aldığı mesele dışında Türkiye de öyle. Bu yüzden Türkiye de Suriye’deki savaşa çekiliyor. Suriye’de olanları insani bir çatışma olarak tanımlamak geçen yılın en büyük hatasıydı. İran günümüzün Karl Marx’ıdır. Amerika artık harekete geçmeli.”

SİLAHLI MUHALEFET ETKİSİZ

Haberin Devamı

Washington Post gazetesinin köşe yazarı David Ignatius ise ABD’nin teşvik ettiği Suriye’deki yerel askeri konseylerin dış müdahaleler nedeniyle hala yeterince etkin olmadığını savundu. Ignatius’un problem olarak sıraladığı gruplar arasında Türkiye destekli olduğunu öne sürdüğü Faruk Tugayları ile yine Suriye’nin kuzeyinde savaşan Nusra Cephesi var. Nusra Cephesi, Resulayn’da kontrolü ele geçirmişti. Bu “cihatçı” gruplara ABD’nin itirazına rağmen Suudi Arabistan gibi ülkelerden hâlâ yardım gittiğini belirten Ignatius, “Eğer askeri yapı oturtulamazsa bu savaş Esad’ın adamlarıyla radikal cihatçılar arasında bir çatışmaya dönüşecek ve zavallı Suriye parçalanacak” diye yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!