Bölüm kapatma kavgası

Güncelleme Tarihi:

Bölüm kapatma kavgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi, hayli sancılı günler geçiriyor. Üniversitenin belkemiği olan İktisat Fakültesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bölüm kapatmaları veya bölüm birleştirmeleri, öğretim üyelerini isyan ettirdi. Hocalar, istifa ederek kararı protesto ediyor.

İstanbul Üniversitesi'nde bölümlerin birleştirilmesiyle başlayan kavga her geçen gün büyüyor. İktisat, Hukuk, Siyasal Bilgiler ve İşletme Fakülteleri'nde öğretim üyeleri seslerini yükseltmeye başladı. Üniversite Senatosu'nda oldu-bittilerle kararlar alındığını belirten Prof. Dr. Burhan Şenatalar ve Prof. Dr. Ülkü Azrak, senatodaki görevlerinden istifa etti. Prof. Azrak, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü'nü de bırakacak. Daha önce Prof. Dr. Çetin Özek, Prof. Dr. Bülent Tanör ve Prof. Dr. Cemal Bali Akar üniversitededen ayrılmıştı. Rektör Prof. Kemal Alemdaroğlu'nu açık açık eleştiren Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Çelikel'in de görevinden ayrılacağı belirtiliyor.

SENATODA NELER OLDU?

Yeni yapılanmanın ilk temeli 29 Nisan'da toplanan Üniversite Senatosu'nda atıldı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, bazı fakültelerde mükerrer bölümler bulunduğunu belirterek, bu bölümlerin birleştirilmesini önerdi. Ancak, bu öneri ne Üniversite Senatosu'nun daha önce belirlenen gündeminde, ne de o günkü ek gündeminde yer aldı. Öğretim üyeleri ve fakülte dekanları 29 Nisan'da fakülteler için hayati önem taşıyan bu kararla ilgili ne kendilerinin, ne de öğretim üyelerinin bilgilendirildiğini belirtiyorlar. Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, konuyu Senato gündemine getirerek, bu bölümlerin birleştirilmesini önermesinden sonra haberdar olduklarını belirten öğretim üyeleri, birçok kişinin çekimser kaldığı halde, bu çekimser oyların 'kabul' oyu olarak sayıldığını belirttiler.

Senato'da kabul edilen bu karar, aynı gün YÖK'e gönderilerek onaylandı. Bu hız karşısında şaşkınlığa uğrayan öğretim üyeleri, konunun tartışılması gerektiği üzerinde durunca, daha sonraki haftalarda tekrar Senato gündemine getirildi, ancak YÖK tarafından onaylanan bu karar için bu oylamanın hiçbir anlamı kalmadı.

UÇTU UÇTU BÖLÜM UÇTU

1979 yılında kurulan ve daha sonra İktisat, İşletme, Maliye, Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi bölümleri oluşturulan Siyasal Bilgiler Fakültesi yeni yapılanmada bölümlerden bazıları kapatıldı.

1936 yılında kurulan İktisat Fakültesi ise Uluslararası İlişkiler, Maliye, Çalışma Ekonomisi, İktisat, Ekonometri, İşletme, Kamu Yönetimi, Turizm İşletmeciliği ve İşletme Bölümleri'nden birkaçına sahip çıkabildi.

Yeni yapılanmada yeni bölümler şöyle:

İktisat ve Siyasal'daki İşletme Bölümleri İşletme Fakültesi'ne

İktisat Fakültesi'nin Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne

Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki Maliye, İktisat Fakültesi'yle birleştirildi.

İktisat Fakültesi'ndeki Turizm İşletmeciliği Bölümü, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun Turizm Bölümü'yle birleştirildi.

Öğrenciler habersiz

Üniversite bahçesinde görüşlerine başvurduğumuz birçok öğrenci, yeni yapılanmadan habersiz. Bazıları ise, konuyla ilgili bazı çalışmalar olduğunu, ancak yeni yapılanmanın şeklini anlayamadıklarını belirtiyorlar. Öğrenciler, ‘‘Biz de ne olduğunu anlamadık. Neden değiştiriliyor, niçin böyle bir yapılanmaya gerek duyuluyor? Biz bölümlerimizden de, hocalarımızdan da memnunduk. Dekanlıklar bize yeterli bilgiyi vermiyor. Çünkü, onlar da şaşkın.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!