Bolu'da ürküten gerçek

Güncelleme Tarihi:

Boluda ürküten gerçek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 12:54

BOLU'da 4 yılda tamamlanan ‘Deprem Master Planı’, olası 7.5 büyüklüğündeki depremde, incelenen 1500 binadan yüzde 30’unun ağır hasar göreceğini ya da yıkılacağını ortaya koydu. Bolu Belediye Başkanı AKP'li Alaaddin Yılmaz, ağır hasar göreceği tahmin edilen binaların sahiplerini güçlendirme yapmaları konusunda uyaracaklarını söyledi.

Bolu Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Bölümü ile 7 Ekim 2002 tarihinde ‘Deprem Master Planı’ hazırlanması için sözleşme imzaladı. Bolu’da meydana gelebilecek deprem zararlarının tahmin edilmesi ve bu zararların azaltılmasına yönelik tedbirlerin alınmasını sağlamak için hazırlanan planda, Prof.Dr. Mustafa Erdik, Prof.Dr. Nuray Aydınoğlu, Prof.Dr. Atilla Ansal, Prof.Dr. Özal Yüzügülü, Prof.Dr.Sinan Altın, Doç.Dr Bilge Siyahi, Yrd.Doç.Dr. Yasin Fahjan ile Bolu’da görevli 30 inşaat mühendisi görev aldı. İnşaat mühendisleri, öğretim üyelerinin istekleri doğrultusunda 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen depremde hasar görmemiş 7500 daireden oluşan 1500 binayı tek tek inceledi.

4 yıl süren çalışmanın sonucunda inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan rapor Boğaziçi Üniversitesi’ne gönderildi. Öğretim üyeleri hazırlanan raporu depremsellik çalışmaları, bina, mühendislik yapıları ve alt yapı etütleri ile deprem hasar senaryolarına göre değerlendirerek plana son şeklini verdi. Deprem Master Planı’nda olası 7.5 büyüklüğündeki bir depremde binaların alacakları hasarlar ortaya konuldu. Planın sonuç raporunda, 1500 binanın yüzde 30’nun ağır hasar alması veya yıkılmasının muhtemel olduğu ortaya çıktı.

Bolu’da bulunan hasarsız binaların fotoğrafını çekmek ve tedbir almak için ‘Deprem Master Planı’ hazırlandığını belirten Belediye Başkanı Yılmaz, “Hazırlanan plan Türkiye’de örnek teşkil edecek bir çalışmadır. İnşaat Mühendisleri Odası’ndan 30 inşaat mühendisi 1500 binayı tek tek inceledi. 4 yılda tamamlanan planda gördük ki 7.5 büyüklüğündeki bir depremde, 1500 binanın yüzde 30’u ağır hasar görecek” dedi.

Yılmaz, incelenen bina sahipleri ile görüşeceklerini belirterek, “Ağır hasar göreceği tespit edilen bina sahiplerinden, binalarını güçlendirmelerini isteyeceğiz. Bolu’da yaşayan herkes bizim canımız. Bunun için de İnşaat Mühendisleri Odası ile görüşerek bir komisyon kurulmasını önereceğiz” dedi.

Bolu İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Burak Balaban ise Bolu’nun diğer illere göre daha şanslı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bolu geçmişinde depremden önce de tedbirini aldı. Ortaya çıkan yüzde 30’luk sonuç Türkiye ortalamasına göre Bolu’nun iyi durumda olduğunu gösteriyor. 1500 bina da mutlaka yıkılacak diye bir şey söylenemez. Muhtemelen ağır hasar görecektir. Sonuç olarak ağır hasar görmesi muhtemel binaları güçlendireceğiz. Maliyetler artarsa yıkıp yeniden yapacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!