Bölücübaşı’na jet yargılama

Güncelleme Tarihi:

Bölücübaşı’na jet yargılama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

30 bin kişinin katili olan teröristbaşı Abdullah Öcalan, Nisan ayında İmralı'da Ankara 2 No'lu DGM heyetinin oluşturacağı mahkeme önüne çıkacak. ‘Vatana ihanetle’ yargılanacak Apo'nun duruşmaları çok hızlı gerçekleştirilecek ve her türlü tartışmanın dışında tutularak, dava Mayısta karara bağlanacak.

Cumhuriyet tarihinin en önemli davasında bebek katili Abdullah Öcalan, Nisan ayı içinde mahkeme önüne çıkacak. Tarihi dava muhtemelen Mayıs ayı içinde karara bağlanacak. Ancak mahkeme heyetinin, ‘kamuoyunun hassasiyeti’, ‘yargıya duyulan güvenin sarsılmaması’ ve ‘güvenlik’ gibi çok önemli gerekçelerden ötürü, davayı hukuk çerçevesinde son derece hızlı ve her türlü tartışmanın dışında tutarak, Nisan ayı içinde de sonuçlandırabileceği belirtiliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Öcalan'ı, ‘Vatana ihanetten’ yargılamaya yeterli somut delil bulunduğunu ve yeniden hazırlık soruşturması yapılmasına gerek olmadığını söylemişti. Apo için süreç şöyle işleyecek:

SORGULAMA 5 GÜNDE BİTECEK

Ankara DGM savcıları Nuh Mete Yüksel, Talat Şalk ve Hamza Keleş, 2 günlük bekleme süresi içinde ön hazırlıklarını tamamladılar. Savcılar, Öcalan'ın sorgusunu en geç 5 gün içinde tamamlayacaklar. Mevzuat nedeniyle Öcalan'ın avukatları hiçbir şekilde sorguya alınmayacak. Öcalan'ın 10 günlük gözetim süresi 25 Şubat Perşembe günü dolacak. Savcılar sorguyu en geç bu tarihe kadar tamamlayacak. Öcalan, tutuklama talebiyle yedek hâkime sevk edilecek. Yedek hâkim de Öcalan'ı derhal TCK'ın 125. maddesindeki ‘‘Vatana ihanet’’ suçundan tutuklayacak.

İDDİANAME 1 AYDA TAMAM

DGM'lerin Kuruluş ve Yargılama Usülü Kanunu'na göre, bir ay içinde iddianame hazırlanması gerektiği için 25 Mart'a kadar ek iddianame tamamlanacak. Ankara 2 No'lu DGM'ye ek iddianame aynı gün verilecek ve 15 gün içinde ilk duruşma yapılacak. İddianame, İmralı'daki Öcalan'a aynı gün kuryeyle gönderilecek. Öcalan'ın avukatlarına da iddianame aynı gün tebliğ edilecek. İddianamenin hazırlanmasından itibaren 15 gün içinde duruşma yapılması gerektiği için, Öcalan, en geç Nisanın ilk yarısı içinde hâkim önüne çıkacak.

İmralı'ya gidecek Ankara 2 No'lu DGM heyeti kesintisiz yargılamaya başlayacak. Öcalan'ın yargılaması İmralı'da hazırlanan özel salonda yapılacak. Öcalan, Ankara 2 No'lu DGM'de, Adana'dan ‘Görevsizlikle’ gönderilen dosya başta olmak üzere tüm Türkiye'deki kanlı PKK eylemlerinin ve 30 bin kişinin ölümün sorumlusu olarak tek davadan yargılanacak.

SAVUNMAYA EN ÇOK 15 GÜN

CMUK'un 298. maddesi çerçevesinde sanık avukatlarının davayı uzatma manevraları da reddedilecek. DGM kanuna göre, Öcalan'ın avukatlarına savunma için en çok 15 gün süre tanıyacak. Savcılıkta esas hakkındaki mütalaasını hazırlayacak. Mütalaa ve savunmaların ardından DGM heyeti tarihi kararını verecek. Mevzuata göre, azami süreler dikkate alındığında en geç Mayıs ayı içinde cumhuriyet tarihinin en önemli davası karara çıkabilecek. Ancak süpriz bir gelişme veya pürüz çıkmaması halinde, yargılama Nisan ayı içinde bile sonuçlandırılabilecek.

ÖN HAZIRLIK TOPLANTISI

Ankara 2 No'lu DGM dün tarihi dava ile ilgili kendi içinde kısa bir ön değerlendirme toplantısı yaptı. Buna göre DGM, mevzuata aykırı olduğu için yabancı avukat ve gözlemci kabul etmeyecek. Öcalan'ın avukatları düne kadar DGM'ye resmi başvuruda da bulunmadılar.

Gözetim süresi 3 gün uzadı

Ankara DGM Yedek Hakimliği, dün Öcalan'la ilgili ilk kararını verdi. Öcalan'ın dün akşam dolan 4 günlük gözetim süresi, 3 gün daha uzatıldı. DGM Yedek Hakimi Tanju Güvendiren, sorguya giden 3 savcının talebi üzerine, gözetim süresini 22 Şubat Pazartesi gününe kadar uzattı. Öcalan kanuni gözetim süresi 10 gün olduğu için 25 Şubat’a kadar hakim önüne çıkarılacak.

Ankara 2 No’lu DGM yargılayacak

Cumhuriyet tarihinin en önemli yargılamasını ise Ankara 2 No'lu DGM'nin Başkanı M. Turgut Okyay, asker üye Albay Abdülkadir Davarcıoğlu, sivil üye Hüseyin Eken ve iddianameyi hazırlayan 3 savcıdan birinin katılacağı 4 kişilik heyet yapacak. Duruşmaların kesintisiz devam etmesi nedeniyle mahkemenin yedek üyeleri Albay Ülkü Coşkun ile sivil yedek üye Mehmet Maraş'ın da İmralı'ya gidebileceği belirtildi.

Şehit aileleri müdahil olacak

DGM, şehit ailelerinin müdahil olma taleplerini de kabul edecek. Ancak somut bir bilgileri bulunmadığı gerekçesiyle dinlenmemeleri yönünde karar alacak. Duruşma salonuna, fiziki imkânlar dahilinde izleyici ve basın mensubu alınacak. DGM'nin Öcalan'ın birinci derece akrabalarına duruşmaya giriş izni verecek.

Savcılara kar engeli

Apo'yu sorgulamak üzere Ankara'dan önceki gün Bursa'ya gelen DGM savcıları Talat Şalk, Nuh Mete Yüksel ve Hamza Keleş'in İmralı'ya gidişi, kar ve fırtına nedeniyle gecikti. Geceyi Bursa'nın Acemler semtindeki Polisevi'nde geçiren savcılar, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ve İstihbarat Daire Başkanlığı'nca görevlendirilen ekiple dün sabah Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı'nı ziyaret etti. Savcı Şalk, Öcalan dosyaların hepsinin birleştirileceğini, Şemdin Sakık'ın da İmralı'ya şimdilik getirilmeyeceğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!