Bodrum'da lodosun faturası ağır oldu

Güncelleme Tarihi:

Bodrumda lodosun faturası ağır oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2009 14:53

Bodrum'da 24 saat süren şiddetli lodos ve sağanak yağışın faturası ağır oldu. Evlerin çatıları uçup, camlar kırılırken 1300 ton narenciye ziyan olurken mandalina bahçeleri büyük zarar gördü. Zararın esnafı çok ağır etkileyeceği açıklandı.

FIRTINA SONRASI HER YER HARABEYE DÖNDÜ

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'nde 24 saat süren şiddetli lodos ve sağanak yağışın faturası ağır oldu. 30’a yakın tekne batıp parçalanırken, ilçe uzun süre elektriksiz kaldı. Sabah saatlerinden itibaren lodos etkisini yitirince esnaf ve belediye ekipleri yaraları sarmaya başladı.http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/yaz.jpg İlçede 24 saat içerisinde 1 milyon TL'nin üzerinde maddi zarar meydana geldiği belirtildi. Belediye Başkanı CHP’Li Mazlum Ağan Bodrum’un otuz yıldır ikinci limanı beklediğini belirterek, Ankara’daki bürokratlara isyanını dile getirdi.

Bodrum'da dün sabaha karşı başlayan ve yaklaşık 24 saat süren şiddetli lodos ve sağanak yağış ilçede hayatı kabusa çevirdi. Gece yarısı etkisini yitiren lodosun ardından Bodrum Belediyesi itfaiye, zabıta ve temizlik işleri ekipleri cadde ve sokaklarda devrilen ağaçları, bozulan yolları ve harabeye dönen Kumbahçe sahilini temizlik ve tamir çalışmalarını başladı.

Kumbahçe, Gümbet ve Bitez’de 40'a yakın ev ve işyerinin camlarının kırıldığı, masa ve sandalyelerinin denize sürüklendiği, şemsiye ve şezlongların dev dalgaların etkisi ile kırıldığı görüldü. Sabah saatlerinden itibaren denizden masa ve sandalyelerini toplayan esnaf sahildeki işyerleri önüne kum torbaları ve kalaslardan yığınak yapmaya başladı.

Kumbahçe sahilinde 27 yıldır Hey Yavrum Hey restoranı işleten Hilmi Güven “Yaklaşık 20 yıldır böyle şiddetli lodos görmedik. Sahildeki birçok işyeri harabeye döndü. Restoranımın önüne kalaslar koyarak dalgalardan korumaya çalışıyorum, işletmenin tabelası ve aydınlatma direkleri parçalandı, sulara gömüldü” dedi.

Bodrum’da 30 trafoda meydana gelen arızalar nedeniyle belde ve köylerin büyük bir bölümüne dün akşamdan bu yana elektrik verilemediği arızaların giderilmesi için Muğla TEDAŞ’tan ek personel takviyesi yapıldığı belirtildi. Bodrum Pazar yeri ve Bodrum Adliyesi otoparkının çatısının uçtuğu lodosta, 200 metre açıkta bulunduğu koyda dalgalarla birlikte karaya sürüklenen Nursena yatının sahiplerinin Hollanda’da olması nedeniyle kurtarma çalışmaları başlatılamadı. 32 metre uzunluğundaki dev lüks yatı Hadigari Bar’ın önünde karaya oturmuş olarak gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi.

ZARAR 1 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE

Yaklaşık 30 teknenin battığı ve parçalandığı lodosta meydana gelen zararın kader olmaktan çıktığını, Ankara’da bürokrasi ihmalinden kaynaklandığını belirten Bodrum Belediyesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Mazlum Ağan, “Geçen yıl da, önceki yıl da lodosta sayısız lüks motor yat batmış parçalanmıştı. 70 bin dolarlık yata sahip olan insanların servetleri bir anda sıfıra düşerken, Ankara’da masa başında oturan bürokratlar otuz yıldır Bodrum’a ikinci ve üçüncü limanı yapmak için izin vermeyi düşünüyorlar. 3 bin yatın bulunduğu Bodrum’da sadece 600 yatlık bir limanımız var. Bu isyanımızı her yıl defalarca dile getirmemize rağmen ciddiye alınmıyoruz. Turizmcilerin yatlarının, balıkçıların teknelerinin parçalanmasından Ankara’daki bürokratlar sorumlu, çünkü denizden ekmeğini kazanan insanlara liman yapmak gerektiğinin hala bilincinde değiller. Bu batan teknelerin mutlaka hesabını vermeliler. Lodosta teknelerle birlikte zarar 1 milyon TL'yi aştı. Belediye ekiplerimiz ile birlikte 24 saat vatandaşın can ve mal emniyeti için alarma geçtik” dedi.

Meteoroloji yetkilileri Bodrum’da yarın sabahtan itibaren şiddetli lodos ve şiddetli sağanak yağışın beklendiğini belirttiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!