‘Böcek yok’ diyenlere hizmet ediyor

Güncelleme Tarihi:

‘Böcek yok’ diyenlere hizmet ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2014 01:42

TÜBİTAK’ın eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın, Başbakan’ın çalışma ofisinde bulunan ‘böcek’le ilgili raporunda tarih değişikliği yapması için baskıya maruz kaldığı iddiaları için dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün “Bugünkü tavrı, böcek olmadığı yönündeki iddialara hizmet etmek olarak anlaşılmıştır” dedi. Eski ve yeni bakanlar Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

Nihat Ergün (Eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı): 2012’de rapor yazmış birinin aradan 2 yıl geçtikten sonra ve görevden alındıktan sonra raporla ilgili baskı gördüm demesi inandırıcılık sorunu yaratıyor. Kasım 2013 tarihine kadar bu konuda bir şey söylememesi anlamlı, ilginç. Baskı gören birinin o dönem yapması gerekenler bellidir. Ya üst amiri olarak bana gelip baskı gördüğünü dile getirecekti. Beraber çalıştığım kişilerin böyle bir baskıya maruz kalmasına izin vermez, ayrıca önlerdim. O dönemde bana intikal eden tek bir şey olmadı. Diyelim ki biz ilgilenmedik. Bu baskıya itiraz edip görevinden ayrılabilirdi. Ya da bu iddiaları kamuoyuyla o zaman paylaşabilirdi, daha inandırıcı olurdu. Özellikle görevden alındıktan 1 hafta sonra bunu söylemesi dikkat çekicidir. Bugünkü tavrı, böcek olmadığı yönündeki iddialara hizmet etmek olarak anlaşılmıştır. Görev yaptığım dönemde hiçbir TÜBİTAK çalışanı baskı ve müdahale olduğuna dair şikayette bulunmamıştır.”

DAVA AÇSIN

Haberin Devamı

Fikri Işık (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı): Böyle bir iddiayla bağlantı kurulması çirkin. Öyle bir şey benim bilgim dahilinde kesinlikle yok. Kaldı ki eğer böyle bir iddiası varsa, bunu yargıya taşımak zorundadır. Bilim Kurulu kararıyla görevden alınan biri. Hiç kimse ‘Benim ayranım ekşi’ demez. Gitsin yargıya, ‘Bana baskı yapıldı desin’. Ama ben de açıklamasını gördüm. Görene kadar da doğrusu böyle bir olayın varlığından benim haberim yoktu.”

TÜBİTAK

Alınması idari tasarruf

TÜBİTAK Başkanlığı, Palaz’ın basına yansıyan sözlerinin ardından açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: “Kendisinin görev değişikliğinin anılan iddialarla ilgisi olmayıp değişiklik kararı tamamen idari bir tasarruftur. Dr. Hasan Palaz, vekaleten yürütmekte olduğu TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı görevinden 30 Aralık 2013’te alınmış, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanlığı görevi ise TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun 1 Şubat 2014 tarihli ve 227 sayılı kararıyla sona erdirilmiştir. Kurumumuza, gibi anılan raporun değiştirilmesine yönelik herhangi bir talep gelmemiş olup bu iddialar asılsızdır. Bunların soruşturmanın ciddiyetini zedelemeye yönelik olduğu düşünülmektedir.”

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK: AÇIĞA ÇIKACAK

Başbakanlık’tan dün yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Hasan Palaz tarafından yapılan ve basın yayın organlarında da yer alan açıklamada, bazı kurum ve kişileri hedef alan iddialarda bulunulmuştur. Gerçeğe tamamen aykırı olan bu iddialar, açıktır ki yürütülen bir soruşturmayı etkilemeyi, ciddiyetini zedelemeyi, kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi ve gerçek dışı bir algı oluşturmayı amaçlamaktadır. Halen devam etmekte olan söz konusu soruşturma tüm gerçekleri açığa çıkaracaktır.”

O zaman ciddiyetini anlamadım

BÖCEK raporunun tarihini değiştirmediği için görevden alındığını iddia eden TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, dönemin Bakanı Nihat Ergün ve yeni Bakan Fikri Işık’ın kendisine yönelik eleştirilerine şu yanıtı verdi: “Ben bu raporu 2012 yılının başında kaleme aldım. 2013’ün kasım ayında ise baskı gördüm. O zaman bunları çok ciddiye almamıştım. Ne yazık ki görevden alındığımda ciddiyetlerini anladım. Detaya girmek istemiyorum. Aleyhime kullanabilirler. Konuyu yargıya götürüp götürmeyeceğimi değerlendiriyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!