Bob Marley ve Beyonce'den sonra Yoda

Güncelleme Tarihi:

Bob Marley ve Beyonceden sonra Yoda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 12:15

Atlas Okyanusu’nun derinliklerinde bulunan bir kurtçuk türüne Star Wars serisinden esinlenilerek “Yoda” adı verildi. Yoda purpurata ile birlikte okyanusta iki palamut kurdu türü daha keşfedildi.

Haberin Devamı

Biliminsanları kurtçuğun kafasının iki tarafındaki büyük dudaklar, Jedi ustası Yoda’nın kulaklarına benzediği için bu yeni türe bu ismi uygun gördü. “Purpurata” kısmı ise Latince “mor” anlamına geliyor ve hayvanın rengine gönderme yapıyor.

Teknik adı “enteropneust” olan Yoda kurtçuğu, bilim dergisi Omurgasızlar Biyolojisi’nin son sayısında da yer aldı.

Bob Marley ve Beyonceden sonra Yoda

Uzaktan idare edilen bir robotla İzlanda ve Azor Adaları arasındaki Orta Atlantik Çatlağı’ndan alınan örneklerde keşfedilen kurtçukla ilgili olarak konuşan Aberdeen Üniversitesi profesörü Monty Priede, “Yoda ismini California’daki meslektaşımız Nick Holland buldu. Palamut kurtlarına büyük bir ilgi var zira bu canlılar omurgalıların erken dönem evrimini anlamamız açısından çok önemli. Evrimin kayıp halkası değiller ama uzak atalarımızın yaşam biçimi konusunda bilgi verebiliyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yoda yeni bulunan bir türe verilen ilk ünlü ismi değil. Bob Marley isimli balık paraziti, Beyonce isimli bir at sineği ve George Bush, Dick Cheney ve Donald Rumsfeld isimli balçık böceği üçlüsü çoktan literatüre girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!