BMW, otomotivde IP dönemini başlatıyor

Güncelleme Tarihi:

BMW, otomotivde IP dönemini başlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2007 00:00

Yenilikçi teknolojiler konusunda Japonlar ön sıralarda yer alsalar da, otomotiv konusunda oldukça tecrübeli olan Avrupalıların, Asyalılardan pek geri kalmaya niyeti yok gibi görünüyor. Alman otomotiv devi BMW’nin Ar-Ge departmanı, adını sıkça duyduğumuz ’Internet Protocol’ yani IP numarasını, aracın çeşitli bölümlerinde kullanarak, elektronik maliyetini azaltmayı hedefliyor.

GÜNÜMÜZDE birçok otomobilde biz araç kullanırken çalıştığının farkında olmasak da 70’in üzerinde yapay zeka; CAN, LIN, MOST ve Flexray adındaki bağlantı sistemleri sayesinde birbirleri ile iletişim kurarak aracın düzenli bir biçimde hareket etmesini sağlıyor. Bu sistemler çok karmaşık bir düzleme sahip olduğu için, yeni bir otomobilin geliştirilmesinde önemli zaman kayıplarına neden oluyor. Bu noktada BMW mühendisleri, bu karmaşayı ortadan kaldırarak hem maliyet hem de zaman kaybının önüne geçmek istiyorlar. Son dönemde BMW Ar-Ge mühendislerinin üzerinde en çok çalıştığı sistem araç içi iletişim sistemi, günlük hayatımızda sıkça kullandığımız Ethernet ağ bağlantısını baz olarak alıyor. Bilgisayar kullananların sık sık duydukları ’IP’ mantığında geliştiren bu sistem tüm bu sorunları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Henüz test aşamasında olsa da kilometrelerce uzunluğundaki kablo karmaşasını ortadan kaldırmak için en önemli adımlardan biri olan bu sistem, motorun beyni (ECU), Dinamik Stabilite Progromi ve araç bilgisayarı ile iletişim içersinde çalışıyor. Tabi bu sırada tüm sistemler arasındaki bağlantı araç içersindeki bir multimedya merkezince kontrol ediliyor. Yeni geliştirilen teknoloji ile maliyetlerinin azaltılmasının yanı sıra; kullanıcının otomobilin her noktasına ayrı ayrı müdahale edebilecek olması sayesinde otomobilin daha kişisel bir hal alabileceği de BMW mühendisleri tarafından belirtiliyor. Bunun yanı sıra yolda giden araçların bu noktada birbirleri ile iletişim halinde olması da sağlanabilecek. Ayrıca her araç kendi IP numarası sayesinde global internetin bir parçası haline gelebilecek. Halen testlerin sürdüğünü belirten BMW mühendisleri, ilk seri üretim ’Internet Otomobilleri’nin ne zaman yollara çıkacağı içinse net bir tarih vermekten kaçınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!