BM'den ters lale üretimine destek

Güncelleme Tarihi:

BMden ters lale üretimine destek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2002 01:53

Van'ın Gevaş ile Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde yetişen ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇSAUM) tarafından koruma altına alınan ters lale üretimi için, Birleşmiş Milletler Küçük Ölçekli Çevre Koruma Projeleri Fonu'ndan destek istendi.

Kozmetik ve ilaç sanayiinde hammadde, büyük kentlerde ise süs bitkisi olarak kullanılan ters lalenin üretimini ve ekonomik değerini artırmak için çalışmalar yoğunlaştırıldı ve sürdürülen çabalara BM Küçük Ölçekli Çevre Koruma Projeleri Fonu da dahil edildi. Bu alanda proje hazırlayan ÇSAUM Müdürü Dr. Şevket Alp, BM'den maddi destek gelmesi halinde ters lalenin bölge ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacağını söyledi.

Dr. Alp, ters lalenin kırsal alanda bilinçsizce toplanması sonucu neslinin tehlikeye girdiğini de hatırlatarak, üretimin artırılmasıyla önemli döviz girdiği sağlanabileceğini hatırlattı. Dr. Alp, şöyle konuştu:

‘‘Üniversite kampusü içinde geniş bir araziye yaptığımız ekimden olumlu sonuçlar aldık. Bunu genişletip ekonomiye kazandırmak için maddi desteğe ihtiyacımız var. Bu anlamda hazırladığımız projeyi, BM Küçük Ölçekli Çevre Koruma Projeler Fonu'na sunduk. İlk aşamada küçük çaplı bir destek de sağladık. Ancak uygulamayı geliştirip yaygınlaştırmak için tam destek bekliyoruz. ‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!