BM'den MUNTR gençlerine destek

Güncelleme Tarihi:

BMden MUNTR gençlerine destek
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 10, 2011 10:33

7 Mart Pazartesi günü küresel siyaset ve Birleşmiş Milletler’in (BM) çalışmalarına yeni bir soluk getirmek amacıyla yola çıkan MUNTR2011, önemli konuklar ağırlamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Ofisi Basın Sözcüsü Metin Çorabatır ile UNHCR komitesinde yaptığı konuşmadan sonra, UNHCR’nin gençlerle ilişkisi ve göç ile ilgili yeni yasa tasarı üzerine bir söyleşi yaptık.

 

Çorabatır, UNHCR’nin gençlerle çalışmaya her zaman açık olduÄŸunu ve gençlerin inisiyatifi ele alarak proje önerileriyle gelmesinden oldukça hoÅŸnut olduklarını belirtti. Çorabatır ayrıca, Model BirleÅŸmiÅŸ Milletler simülasyonlarınıÂ(MUN)Âdesteklediklerini ve Türkçe eÄŸitim yapan okullar için de simülasyon modellerinin oluÅŸturulmasıyla bu simülasyonların yaygınlaÅŸtırılmasının oldukça yerinde olacağını da ekledi.

Haberin Devamı

 

Bunun yanında Çorabatır, Türkiye’de BM çatısı altına gençlerin alınmasının henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını, devlet desteğinin zayıf olduğunu ve bunun değiştirilmesi için çaba harcandığını ifade etti. Çorabatır özellikle de, gençlerin BM’yi çalışarak tecrübe etmesinin çok önemli bir birikim olduğunun defalarca altını çizdi.

 

MÃœLTECÄ°LERÄ°N YAÅžAM KOÅžULLARI ELE ALINACAK

UNHCR’ın gençlerle çalışmakta istekli oluşunun en somut kanıtı olarak, MUNTR2011 UNHCR komitesinin çalışmalarıyla başlayacak ve konferans sonrasında da devam edecek projenin, Türkiye UNHCR Ofisi tarafından memnuniyetle karşılandığının Çorabatır tarafından açıklanması olarak gösterilebilir.

 

Proje temel olarak insani ve ahlaki bir görev duygusu ile mültecilerin Türkiye’deki yaşam koşullarına dair farkındalık ve doğrudan kaynak sağlamak amacıyla yola çıkacak ve mültecilerin yaşadığı illerde aktif olacak.

 

Büyük iller ve mültecilerin yaşadığı küçük illerle toplam 30 ilde STK ve üniversite öğrencileri de projenin partnerleri olacak. Çorabatır, devlet tarafından mültecilere sosyal refah ve entegrasyona yönelik desteğini zayıf olduğunu, bu sebeple bu gençlik hareketinin oldukça önemli olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

MUNTR2011 UNHCR komitesini projesi dışında bir iyi haber daha veren Çorabatır, göç ve mültecilerle ilgili bir yasa tasarısının hazırlanmış olduğundan bahsetti.

 

MÃœLTECÄ°LERÄ° SEVÄ°NDÄ°RECEK YASA

UNHCR Türkiye Ofisi, akademisyenler ve uluslararası anlaşmaların da katkısıyla hazırlanan yasanın yakında çıkması bekleniyor.

 

Yasa temel olarak ülkemizdeki mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirecek bir kurumun kurulmasından yola çıkıyor, önümüzdeki yıllarda daha geniş çaplı uygulamalar için bir altyapı niteliğinde. 2007-2008 yıllarında AİHM’nin mültecilerin gözaltı ve sınır dışı koşulları dolayısıyla Türkiye’yi eleştirdiği ağır kararlar çıkarmış olasına karşılık yeni yasa umut verici olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı

 

Çorabatır, devletlerin mültecilere karşı politikalarının döneme, devletlerin güvenlik hissine, ekonomik ve siyasi dengelere göre değiştiğini ve bu nedenle de ideal bir mülteciler ve göç sistematiğinin kurulmasının oldukça zor olduğunu belirtti; ancak mevcut düzen içinde Amerika, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerin mültecilere yönelik olumlu politikalar izlediğini söyledi.

 

Sığınmanın çok ok eski tarihlere dayanan bir kavram olduğunu belirten Çorabatır, verdiği bilgilerle UNHCR komitesine, konferansa katılımıyla tüm MUNTR2011 ekibine çok büyük bir destekte bulunmuş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!