BM Mülteciler Yüksek Komiseri: Türkiye’ye minnettarız

Güncelleme Tarihi:

BM Mülteciler Yüksek Komiseri: Türkiye’ye minnettarız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2012 20:40

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) dönem başkanlığını yapan Fransa’nın çağrısı ile organize edilen “Suriyeli mülteciler” konulu toplantı için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye saati ile 22:00’de başlayacak olan toplantı öncesinde BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Bugünkü toplantıda Suriye içinde BM kararı ile  güvenli bölge oluşturulmasını isteyecek olan Davutoğlu’na Türkiye’nin Suriyeli mültecilere verdiği destek ve insani yardımlardan dolayı minnettar olduklarını belirten Guterres, “Türkiye, son yıllarda Somali ve Suriye başta olmak üzere mültecilere en büyük destek veren ülkeler arasında yar aldı. Bu bizi çok memnun ediyor.” diye konuştu.

BM Genel Merkezi’nde yapılacak ve Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler ile  Suriye’ye komşu olan Türkiye, Lübnan ve Ürdün’ün dışişleri bakanlarının da hazır bulunacağı toplantı öncesinde görüş alışverişinde de bulunan Davutoğlu ve Guterres,  Suriye’den kaçıp Türkiye ve Ürdün’e sığınan mültecilerin durumu ile birlikte sayılarının 265 bini geçen mülteciler ve Suriye içindeki 2.5 milyon yardıma muhtaç halk için Suriye sınırları dahilinde uçuşa yasak güvenli bir bölge oluşturulması ve mültecilerin bulundukları ülke ekonomilerine getirdiği endişeleri konuştular.

Haberin Devamı

Bu görüşme sonrasında “ABD Barış Enstitusü”nde Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un verdiği yemekte İngiltere Dışişleri Bakanı William Hauge ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi büyükelçi Susan Rice ile bir araya gelerek Güvenlik konseyi toplantısı öncesinde görüş alışverişinde bulundular.
Fransa’nın çağrısıyla organize edilen toplantı, Suriye’deki çatışma ve şiddet ortamında yaşanan can kayıplarının ve sivil halk üzerindeki olumsuz etkilerinin dünya kamuoyuna taşınması ve  yardımların artırılması açısından büyük önem taşıyor.  Suriye’nin müttefikleri Rusya ve Çin’in karşı tutumunu devam ettireceği ve Türkiye’nin isteği doğrultusunda herhangi ortak bir bildiri çıkması beklenmiyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ve  BM Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres’in evsahipliğindeki toplantıda bir konuşma yapacak olan Davutoğlu dışında Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Güvenlik Konseyi geçici üyesi ülkelerden Fas, Togo ve Kolombiya da dışişleri bakanları seviyesinde katılacaklar. ABD, Çin ve Rusya’nın sadece büyükelçi seviyesinde katılacağı oturumun ardından bir basın toplantısı yapacak olan Davutoğlu, gece uçakla yurda dönecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!