BM El Kaide ve Taliban listesinden 45 ismi sildi

Güncelleme Tarihi:

BM El Kaide ve Taliban listesinden 45 ismi sildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2010 10:30

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırım komitesi Pazartesi günü El Kaide ve Taliban gibi militan örgütlerde yer alan isimlerin oluşturduğu kara listeden 45 kişi ve kurumun isimlerini çıkardı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

Listede yapılan değişikliğin, 1999 yılından bu yana yapılan en büyük değişiklik olduğu ve 18 ay süren geniş kapsamlı değerlendirmenin ardından yapıldığı belirtildi. Listede isimleri yer alan kişilere seyahat yasakları uygulanıyor ve mal varlıkları donduruluyor.

Listeden çıkartılanların 21’inin şirket olduğu belirtilirken, silinen 45 ismin kayıt altına alınan isim sayısının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğu, böylece, toplam rakamın 443’e indiği ifade edildi.

Avusturya’nın BM büyükelçisi Thomas Mayr-Harting, listenin cezalandırma değil ancak önleme amacı taşıdığını belirtti. El Kaide ve Taliban Yaptırımları Komitesi’ne başkanlık eden Harting, yapılan değerlendirme sonucunda 45 ismin listede tutulmasına daha fazla gerek görmediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Harting, 2001’den bu yana listede bulunan isimlerin yarısından fazlasının hiç değerlendirmeye alınmadığını da itiraf etti. Hatta, listeden çıkartılanlar arasında hayatını kaybetmiş sekiz kişi bulunuyor. Harting, ölmüş olan kişilerin durumlarının onaylanmasının kolay olmadığını, özellikle Afganistan ve Pakistan dağlarından saklanan kişileri takip etmenin çok zor olduunu belirtti.

Her üyenin bir denetleme ekibine dahi olduğunu belirten Harting, komitenin kendisine verilmiş inceleme yetkisi olmadığını ve bilgi elde etme konusunda sıkıntı çektiklerini söyledi. Harting, bu konuda istihbarat ajansları ve BM üyesi ülkelerin işbirliğine ihityaçları olduğunu belirtti.

Denetleme ekibine başkanlık eden Richard Barrett ise üye ülkelerin işbirliğinden çok memnun olduğunu ancak Afganistan-Pakistan sınırı gibi bölgelerde sığınan militanları takip etmenin çok zor olduğunu ve o tür bölgelerde aramayaptıklarını hayal edemediğini söyledi.

 

Planet'i Facebook'tan takip etmek istiyorsanız:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet 

Planet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!