BM Ailesi Fotoğrafı

Güncelleme Tarihi:

BM Ailesi Fotoğrafı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

BM 2000: Sezer 6. sırada yer buldu

Kimin nerede duracağı kura ile belirleniyor

BİRLEŞMİŞ Milletler Genel Kurulu'nda çekilen geleneksel liderler fotoğrafında, liderlerin hangi sırada duracağı ve BM Genel Sekreteri'nin verdiği geleneksel öğle yemeğinde hangi masaya oturacağı kura ile belirleniyor.

Çeşitli dönemlerde Türkiye'nin New York Temsilcisi olarak görev yapan deneyimli diplomatlar İlter Türkmen ve Volkan Vural'ın Hürriyet'e verdikleri bilgiye göre, liderler fotoğrafının ilk sırasını Güvenlik Konseyi üyeleri oluşturuyor. Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın devlet başkanları, ilk sıranın değişmez isimleri oluyor. Güvenlik Konseyi'nin seçimle gelen diğer üyeleri de daimi üyelerin yanı sıra, ilk sıraya yerleşiyor.

Daha sonra kura ile bir harf belirleniyor ve çıkan harfle başlayan devletten başlayarak, diğer devletlerin liderleri sıralanıyor.

Bu nedenle her genel kurul fotoğrafında, BM Güvenlik Konseyi üyeleri dışındaki ülkelerin liderleri farklı farklı sıralarda yer alıyor.

Dünya liderlerini hizaya sokan adam

DÜNYA liderlerini, bir fotoğrafçı direktifler verip yönlendirdi. BM Milenyum Zirvesi dolayısıyle yapılan toplu fotoğraf çekiminde Eastman Kodak'ın fotoğrafçısı Terry Deglau, 186 devlet ve hükümet başkanını birarada görüntülemeden önce, ‘‘ikinci sıra, sola kay. Yandakiler ortaya. gülümseyin’’ şeklinde komutlar verdi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, zirvenin iki eşbaşkanı Finlandiya ve Namibia Devlet Başkanları, ABD Başkanı Bill Clinton, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Rusya lideri Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in ön sırada ayakta yeraldığı dizlişte Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, altıncı sırada kameraya poz verdi. Fotoğrafçı Terry'nin bir yardımcısı, ‘‘Cyrona de Bergerac’’ı andıran, takma burunla, iri dişlerin sergilendiği büyük boy bir ağız resmini dünya liderlerine göstererek güldürmeye çalıştı. Başaramayınca, Terry, önce İngilizce ‘‘Smile’’ (gülümseyin) çağrısında bulundu. İsteği yine gerçekleşmeyince, üstünde Arapça dahil, çeşitli dillerde ‘‘Gülümseyin’’ sözcüğü yazılı bir flama açıldı. Dünya liderleri gülmeye başlayınca, ardı ardına patlayan flaşlarla, 1000. Yıl Zirvesi'nin resmi çekildi.

İran Devlet Başkanı Muhammed Hatemi ile, Benin Devlet Başkanı Kereku'nun katılmadığı foto çekiminde, yabancı liderlerle fazla tanışıklığı olmayan Sezer, çevresindeki bir kaç kişiyle tokalaşmanın ötesine gidemedi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in ilginç masa arkadaşları

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın verdiği yemekte, bazılarının adı bile bilinmeyen şu ülkelerin liderleriyle birlikte oturdu:

Sao Tome and Principe: 155 bin nüfuslu cumhuriyet. Afrika'nın batısında, Gine körfezinde ve yüzölçümü 1036 km2. Yıllık kişi başına 1000 doları bulan milli gelirini tekstil, bira ve gıda ürünlerinden elde ediyor.

Nauru: 10 bin nüfuslu, 21 kilometrekarelik Pasifik adası. Cumhuriyetle yönetiliyor. Kişi başına gelir 10 bin dolar.

Mikronesia: Pasifik Okyanusu'nda adalar federasyonu. Yüzölçümü 271 milkare. Yönetim şekli cumhuriyet. Nüfusu 132 bin. Kişi başına geliri 1760 dolar.

Filipinler: 80 milyon nüfuslu Güneydoğu Asya adalar ülkesi. Kişi başına gelir 3200 dolar.

Tacikistan: 6 milyon nüfuslu Orta Asya ülkesi. Otoriter cumhuriyetle yönetiliyor. Kişi başına gelir 400 dolar.

Sudan: 35 milyon nüfuslu Doğu Afrika ülkesi. Asker ağırlıklı cumhuriyetle yönetiliyor. Nüfus çoğunluğu zenci. Kişi başına gelir 875 dolar.

Guatemala: 12.5 milyon nüfuslu Orta Amerika ülkesi. Cumhuriyetle yönetiliyor. Kişi başına geliri 4 bin dolar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!